Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of University Students’ Nutritional Habits at Before and During of COVID-19

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 1, 107 - 119, 21.01.2023

Öz

The aim of this study is compared to university students’ nutritional preferences and habits at before and during of COVID-19. Population of this study is comprising of public and foundation university students at 2020-2021 school year. 2207 valid questionnaires were collected to preferring convenience sample method with an online questionnaire form at September and November 2021. This finding shows that nutritional habits of university students changed at during COVID-19. In addition to it was determined that significant differences at number of meals, frequency of snacks, water consumption, tea/coffee consumption and alcohol consumption during the pandemic process, especially compared to the pre-pandemic period. The results of this study indicated that university students who are considered the future of the country, however gain some unhealthy nutrition habits during COVID-19 pandemic process, reducing some unhealthy consumption. In order for the society and especially university students to be more prepared for health crises such as COVID-19, it would be beneficial public administrators to facilitate access to healthy food to emphasize the importance of healthy nutrition in events and to point out the importance of healthy eating through public service announcements to be broadcast on online platforms.

Kaynakça

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., Yıldırım, E. (2012). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri SPSS uygulamalı. Sakarya: Serkan Yayıncılık.
  • Aydın, G., Akay, D., İbiş, E. (2017). 3-7 Yaş çocuğa sahip annelerin beslenmeyle ilgili davranışlarının incelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 683-700.
  • Aysin, E.O., Kızıltan, G. (2020). Beslenme ve diyet alışkanlıklarının kültürel değişimi. Sağlık ve Toplum, 30(2), 3-10.
  • Berkel, M. (2011). Trakya Bölgesi’ndeki üniversitelerde çalışan akademik personelin beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Bilici, S., Köksal, E. (2013). T.C. Sağlık Bakanlığı Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklara Yönelik Beslenme Önerileri ve Menü Programları. Sağlık Bakanlığı Yayın No:915. Ankara: Koza Matbaacılık
  • Campos, M.A.S., Carvalho, S.L., Melo, S.K., Gonçalves, G.B.F.R., Santos, J.R., Barros, R.L., Morgado, U.T.M.A., Lopes, E.S., Reis, R.P.A. (2021). Impact of the COVID-19 pandemic on water consumption behavior. Water Supply, 21(8), 4058–4067.
  • Castellana, F., Nucci, S.D., Pergola, G., Chito, M. (2021).Trends in coffee and tea consumption during the COVID-19 Pandemic. Foods, 10(10), 2458. Doi: 10.3390/foods10102458
  • Clinicaltrials (2020). Eating habits of adults during COVID-19 quarantine. https://clinicaltrials.gov/ProvidedDocs/42/NCT04339842/Prot_SAP_000.pdf
  • Cumaoğlu, T. (2016) Obez Çocuklara Diyetisyen Tarafından Uygulanan Tıbbi Beslenme Tedavisinin Ağırlık Denetimi ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Doğu Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.
  • Çulfa, S., Yıldırım, E., Bayram, B. (2021). COVID-19 pandemi süresince insanlarda değişen beslenme alışkanlıkları ile obezite ilişkisi. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(1), 135-142.
  • Dai, X-J., Tan, L., Ren, L., Shao, Y., Tao, W., Wang, Y. (2022). COVID-19 risk appears to vary across different alcoholic beverages. Frontiers in Nutrition, 8,772700. Doi:10.3389/fnut.2021.772700
  • Değerli, C., El, S.N. (2019). Optimum beslenmede sağlıklı atıştırmalıkların yeri. The Journal of Food, 44(6), 988-999.
  • Dilber, A., Dilber, F. (2020). Koronavirüs (COVID-19) salgınının bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkisi: Karaman ili örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(3), 2144-2162.
  • Dinçer, S., Kolcu, M. (2021). Covid-19 pandemisinde toplumun beslenme alışkanlıklarının incelenmesi: İstanbul örneği. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi, 2, 193-201.
  • Ergün, B.Z., Sayar, S., Yalçınkaya, M., Kabul, Ö. F., Kılıç, R.H., Miman M. (2018). İnsanların beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerindeki etkisine yönelik Şanlıurfa’da bir araştırma. Sosyal Bilimler Dergisi, 5(32), 723-730.
  • Fisher, G., Gelfert, A., Steinle, F. (2021). Exploratory models and exploratory modeling in science: Introduction. Perspectives on Science, 29(4), 335-358. Doi:10.1162/pose_e_00374
  • Genç, S.Z., Engin, G., Yardım, T. (2020). Pandemi (Covid-19) sürecindeki uzaktan eğitim uygulamalarına ilişkin lisansüstü öğrenci görüşleri. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 41, 134-158.
  • Güneş, E. (2018). Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları: Üniversitelerde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Kahraman, Ç. (2018). Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Obezite Riski: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Kahrıman, H. E.., Coşkun, F., Yılmaz, F. (2022). Trakya Bölgesi’nde Covid-19 salgını döneminde beslenme alışkanlıkları ve bazı alışkanlıklar ile Covid-19’a yakalanma arasındaki ilişki. Journal of Human Sciences, 19(2), 162-184. Doi:10.14687/jhs.v19i2.6251
  • Kaleli, S., Kılıç, Erdoğan, M., Erdoğan, N. (2017). Sakarya Üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(2), 12-18.
  • Kurt, A. (2018). 14–17 Yaş grubundaki Aktif Spor Yapan ve Yapmayan Kız Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının ve Beslenme Bilinç Düzeylerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Macit, M.S. (2020). COVID-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(3), 277-288.
  • Özdoğan, Y., Yardımcı, H., Özçelik, A.Ö. (2012). Yurtta kalan üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Karadeniz, 4(5), 139-149.
  • Patrick, M.E., Terry-McElrath, Y.M., Miech, R.A., Keyes, K.M., Jager, J., Schulenberg, J.E. (2022). Alcohol use and the COVID-19 pandemic. Historical trends in drinking, contexts, and reasons for use among U.S. adults. Social Science & Medicine, 301. Doi:10.1016/j.socscimed.2022.114887
  • Stebbins, R. (2001). Exploratory Research in The Sociall Sciences Qualitative Research Methods. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
  • Şanlıer, N., Konaklıoğlu, E., Güçer, E. (2009) Gençlerin beslenme bilgi, alışkanlık ve davranışları ile beden kütle indeksleri arasındaki ilişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2), 333-352.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı (2016). Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER). https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayat-db/Yayinlar/rehberler/2015-beslenme-rehberi.pdf
  • Willett, W.C. (1994). Diet and health: What should we eat? Science, 264, 532-537.
  • YÖK (2022). Yüksek Öğretim Bilgi Yönetim Sistemi. https://istatistik.yok.gov.tr

Üniversite Öğrencilerinin COVID-19 Öncesi ve Sürecindeki Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 1, 107 - 119, 21.01.2023

Öz

Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin COVID-19 pandemi öncesindeki ile sürecince beslenme tercih ve alışkanlıklarının karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Kamu ve özel üniversitelerde öğrenim gören tüm öğrenciler araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Eylül-Kasım 2020 tarihleri arasında çevrim içi olarak uygulanan anket formu ile 2207 geçerli anket elde edilmiştir. Bu araştırmada kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve ulaşılabilen her üniversite öğrencisi araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma bulguları, öğrencilerin pandemi ile beslenme alışkanlıklarının değiştiğini göstermektedir. Öğrencilerin özellikle pandemi öncesine göre pandemi sürecinde öğün sayısının, atıştırmalık sıklığının ve su tüketiminin arttığı, çay ve kahve tüketimin 5 bardak/fincana çıktığı ve alkol tüketiminde azalma olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmanın sonuçları ülkenin geleceği olarak kabul edilen üniversite öğrencilerinin COVID-19 pandemi sürecinde öncesine göre bazı sağlıksız beslenme alışkanlıkları kazanırlarken, bazı sağlıksız tüketimlerini azalttıklarını göstermektedir. Toplumun ve özellikle üniversite öğrencilerinin COVID-19 gibi sağlık krizlerine daha hazırlıklı olabilmeleri için kamu yöneticilerinin sağlıklı gıdaya erişimi kolaylaştırmaları, yapılan etkinliklerde (bahar şenlikleri ve festivaller gibi) sağlıklı beslenmenin öneminin vurgulanması, online platformlarda yayınlanacak kamu spotları üzerinden sağlıklı beslenmenin önemine işaret edilmesi yararlı olacaktır.

Kaynakça

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., Yıldırım, E. (2012). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri SPSS uygulamalı. Sakarya: Serkan Yayıncılık.
  • Aydın, G., Akay, D., İbiş, E. (2017). 3-7 Yaş çocuğa sahip annelerin beslenmeyle ilgili davranışlarının incelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 683-700.
  • Aysin, E.O., Kızıltan, G. (2020). Beslenme ve diyet alışkanlıklarının kültürel değişimi. Sağlık ve Toplum, 30(2), 3-10.
  • Berkel, M. (2011). Trakya Bölgesi’ndeki üniversitelerde çalışan akademik personelin beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Bilici, S., Köksal, E. (2013). T.C. Sağlık Bakanlığı Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklara Yönelik Beslenme Önerileri ve Menü Programları. Sağlık Bakanlığı Yayın No:915. Ankara: Koza Matbaacılık
  • Campos, M.A.S., Carvalho, S.L., Melo, S.K., Gonçalves, G.B.F.R., Santos, J.R., Barros, R.L., Morgado, U.T.M.A., Lopes, E.S., Reis, R.P.A. (2021). Impact of the COVID-19 pandemic on water consumption behavior. Water Supply, 21(8), 4058–4067.
  • Castellana, F., Nucci, S.D., Pergola, G., Chito, M. (2021).Trends in coffee and tea consumption during the COVID-19 Pandemic. Foods, 10(10), 2458. Doi: 10.3390/foods10102458
  • Clinicaltrials (2020). Eating habits of adults during COVID-19 quarantine. https://clinicaltrials.gov/ProvidedDocs/42/NCT04339842/Prot_SAP_000.pdf
  • Cumaoğlu, T. (2016) Obez Çocuklara Diyetisyen Tarafından Uygulanan Tıbbi Beslenme Tedavisinin Ağırlık Denetimi ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Doğu Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.
  • Çulfa, S., Yıldırım, E., Bayram, B. (2021). COVID-19 pandemi süresince insanlarda değişen beslenme alışkanlıkları ile obezite ilişkisi. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(1), 135-142.
  • Dai, X-J., Tan, L., Ren, L., Shao, Y., Tao, W., Wang, Y. (2022). COVID-19 risk appears to vary across different alcoholic beverages. Frontiers in Nutrition, 8,772700. Doi:10.3389/fnut.2021.772700
  • Değerli, C., El, S.N. (2019). Optimum beslenmede sağlıklı atıştırmalıkların yeri. The Journal of Food, 44(6), 988-999.
  • Dilber, A., Dilber, F. (2020). Koronavirüs (COVID-19) salgınının bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkisi: Karaman ili örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(3), 2144-2162.
  • Dinçer, S., Kolcu, M. (2021). Covid-19 pandemisinde toplumun beslenme alışkanlıklarının incelenmesi: İstanbul örneği. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi, 2, 193-201.
  • Ergün, B.Z., Sayar, S., Yalçınkaya, M., Kabul, Ö. F., Kılıç, R.H., Miman M. (2018). İnsanların beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerindeki etkisine yönelik Şanlıurfa’da bir araştırma. Sosyal Bilimler Dergisi, 5(32), 723-730.
  • Fisher, G., Gelfert, A., Steinle, F. (2021). Exploratory models and exploratory modeling in science: Introduction. Perspectives on Science, 29(4), 335-358. Doi:10.1162/pose_e_00374
  • Genç, S.Z., Engin, G., Yardım, T. (2020). Pandemi (Covid-19) sürecindeki uzaktan eğitim uygulamalarına ilişkin lisansüstü öğrenci görüşleri. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 41, 134-158.
  • Güneş, E. (2018). Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları: Üniversitelerde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Kahraman, Ç. (2018). Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Obezite Riski: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Kahrıman, H. E.., Coşkun, F., Yılmaz, F. (2022). Trakya Bölgesi’nde Covid-19 salgını döneminde beslenme alışkanlıkları ve bazı alışkanlıklar ile Covid-19’a yakalanma arasındaki ilişki. Journal of Human Sciences, 19(2), 162-184. Doi:10.14687/jhs.v19i2.6251
  • Kaleli, S., Kılıç, Erdoğan, M., Erdoğan, N. (2017). Sakarya Üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(2), 12-18.
  • Kurt, A. (2018). 14–17 Yaş grubundaki Aktif Spor Yapan ve Yapmayan Kız Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının ve Beslenme Bilinç Düzeylerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Macit, M.S. (2020). COVID-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(3), 277-288.
  • Özdoğan, Y., Yardımcı, H., Özçelik, A.Ö. (2012). Yurtta kalan üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Karadeniz, 4(5), 139-149.
  • Patrick, M.E., Terry-McElrath, Y.M., Miech, R.A., Keyes, K.M., Jager, J., Schulenberg, J.E. (2022). Alcohol use and the COVID-19 pandemic. Historical trends in drinking, contexts, and reasons for use among U.S. adults. Social Science & Medicine, 301. Doi:10.1016/j.socscimed.2022.114887
  • Stebbins, R. (2001). Exploratory Research in The Sociall Sciences Qualitative Research Methods. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
  • Şanlıer, N., Konaklıoğlu, E., Güçer, E. (2009) Gençlerin beslenme bilgi, alışkanlık ve davranışları ile beden kütle indeksleri arasındaki ilişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2), 333-352.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı (2016). Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER). https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayat-db/Yayinlar/rehberler/2015-beslenme-rehberi.pdf
  • Willett, W.C. (1994). Diet and health: What should we eat? Science, 264, 532-537.
  • YÖK (2022). Yüksek Öğretim Bilgi Yönetim Sistemi. https://istatistik.yok.gov.tr
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gözde Türköz Bakırcı 0000-0001-9910-3314

Yılmaz Akgündüz 0000-0001-8887-9280

Yayımlanma Tarihi 21 Ocak 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Türköz Bakırcı, G., & Akgündüz, Y. (2023). Üniversite Öğrencilerinin COVID-19 Öncesi ve Sürecindeki Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Aydın Gastronomy, 7(1), 107-119.



Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png