Amaç: Bu çalışmanın amacı, su kültürü tekniği ile fesleğen yetiştiriciliğinde azaltılmış mineral gübrelerle beraber mikoriza kullanımı ile gübre tasarrufu sağlanması ve çevreyi korumanın yanı sıra; mikorizanın bitki gelişimi, verim ve ürün kalitesi üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Yöntem: Çalışma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde yapılmıştır. Cam bir serada su kültürü tekniği ile yapılan araştırmada kırmızı yapraklı Rosie fesleğen çeşidi kullanılmıştır. Uygulamalar; %100 mineral gübre, %100 mineral gübre+mikoriza, %80 mineral gübre, %80 mineral gübre+mikoriza, %60 mineral gübre, %60 mineral gübre+mikoriza, %40 mineral gübre, %40 mineral gübre+mikoriza, %20 mineral gübre ve %20 mineral gübre+mikoriza olarak belirlenmiştir. Dokuz farklı mikoriza türünün kokteyl bir karışımı kullanılmıştır. Mikoriza tohum ekimi sırasında 1000 spor/bitki olarak aşılanmıştır. Deneme 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 15 bitki olacak şekilde tasarlanmıştır.
Araştırma Bulguları: Fesleğen yaprağı verimlilik değerlerine göre mineral gübreyi %100 oranında kullanmaya gerek olmadığı belirlenmiştir. %80 mineral gübre ve mikoriza uygulamasında, %100 mineral gübre uygulamasına kıyasla daha yüksek verim elde edilmiştir. İlginç bulgu ise, %20 mineral gübre mikoriza ile beraber kullanıldığında %60 mineral gübre verimi kadar verim oluşturabilmiştir. Toplam hasat verilerinde azaltılmış bütün mineral gübre dozlarında mikorizanın verimi artırıcı etkisi tespit edilmiştir. Fesleğen veriminde mikoriza uygulamasının %100, %80, %60, %40 ve %20 mineral gübre oranlarında kendi kontrollerine göre artış oranları sırasıyla %2, %18, %3, %36 ve %58 olmuştur. Mikorizanın %40 ve %20 gibi düşük mineral gübre dozlarında daha etkin olduğu açıkça görülmüştür. Azalan mineral gübre oranlarında mikoriza uygulamalarının kontrol bitkilerine göre yaprak pH, EC ve SÇKM değerlerinde istatistiksel olarak bir fark bulunmamıştır. Mikoriza uygulamasının %40 ve %20 mineral gübre oranlarında, fenol ve vitamin C içeriğini arttırdığı tespit edilmiştir. Bitki beslenmesi bakımından mikorizanın makro ve mikro besin elementleri alımında artırıcı olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Su kültürü fesleğen yetiştiriciliğinde mikoriza kullanımının mineral gübreyi azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Mikoriza mineral gübre azaltma Ocimum basilicum L. topraksız yetiştiricilik
Çukurova Üniversitesi
FYL-2019-11684 nolu proje
Yazarlar Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma projeleri Birimine finansal desteklerinden dolayı teşekkür ederler.
Objective: The aim of this study is to reveal the effect of mycorrhiza under less mineral nutrients on plant growth, yield and product quality in basil cultivation in hydroponic system. Materials and Methods: The study was carried out in the "Soilless Cultivation" glasshouse of Çukurova University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. In the study, Rosie basil cultivar with red color leaf was used. The five mineral fertilization ratios with and without mycorrhiza were used. The treatments were; 1) 100% mineral nutrients, 2)100% mineral nutrients+mycorrhiza, 3) 80% mineral nutrients, 4) 80% mineral nutrients+mycorrhiza, 5) 60% mineral nutrients, 6) 60% mineral nutrients+mycorrhiza, 7) 40% mineral nutrients, 8) 40% mineral nutrients+mycorrhiza, 9) 20% mineral nutrients, 10) 20% mineral nutrients+mycorrhiza. The mycorrhiza bio-fertilizer was a cocktail which consisted of 9 different mycorrhiza species. Mycorrhiza was inoculated during sowing 1000 spores per plant. The experiment was designed with 3 replications and 15 plants in each replication. Results: As a result of the leaf yield data, there was no need to use 100% full mineral fertilizers. Application of 80% mineral fertilizers+mycorrhiza resulted in higher yields than 100% mineral fertilizers. The interesting finding is that when 20% mineral fertilizers used together with mycorrhiza, the basil plants produced a yield equal to 60% mineral fertilizers. The yield enhancing effect of mycorrhiza was observed at all mineral fertilizer ratios. The rates of yield increase compared to their own controls were 2%, 18%, 3%, 36% and 58% in the applications of 100%, 80%, 60%, 40% and 20% mineral fertilizers, respectively. It has been clearly seen that mycorrhiza wass more effective at low mineral fertilizer ratios such as 40% and 20%. There was no statistical difference in leaf pH, EC and total soluble solids (TSS) in the mycorrhiza applications. The mycorrhiza was effective at 40% and 20% mineral fertilizer doses in terms of increasing phenol and vitamin C content. The enhancing effects of mycorrhiza on uptake of macro and micro nutrients were determined. Conclusion: The use of mycorrhiza in hydroponic basil cultivation was effective in reducing mineral fertilizers.
Mycorrhiza mineral fertilizer reducing Ocimum basilicum L. soilless culture
FYL-2019-11684 nolu proje
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2019-11684 nolu proje |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 1 |