Bu çalışma 2013-2014 üretim sezonunda Ordu ekolojik şartlarında Ordu Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait ısıtmasız serada yürütülmüştür. Çalışmada topraksız ortamda yetiştirilen taze soğan bitkilerinde azot ve hümik asit uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi test edilmiştir. Çalışmada azotun, 0 (kontrol), 5, 10 ve 15 kg/da ve hümik asitin 0 (kontrol), %0.2 dozları kullanılmıştır. Çalışmada Kartopu soğan çeşidinin 1.0-1.5 cm ve 1.5-2.0 cm çaplı arpacıkları 10.10.2013 tarihinde 3:1 oranında hazırlanan torf perlit ile doldurulmuş 50×16×14 cm ebatlarındaki plastik saksılara dikilmişlerdir. Bitkilerde hasat, arpacık dikiminden sonra 60. günde kökleriyle beraber sökülerek yapılmıştır. Araştırmada verim, yaprak sayısı, bitki boyu, aks boyu, aks çapı, yaprak rengi (kroma, hue), kök ve yaprak kuru ağırlıkları belirlenmiştir. Çalışmada verim üzerine azot uygulama dozlarının ve arpacık büyüklüğünün etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Verim değerleri bakımından 15 kg/da azot dozu uygulaması 2162,50 g/m² ile en yüksek verimi vermiştir. Benzer şekilde yaprak sayısı üzerine azot uygulama dozları ve arpacık büyüklüğü istatistiksel olarak etki etmişlerdir. Azotun 10 ve 15 kg/da dozları en fazla yaprak sayısını vermiştir.
Taze soğan humik asit azot uygulamaları verim yaprak sayısı kuru ağırlık
This study was carried out at the Ordu ecological condition in unheated plastic greenhouse in 2013-2014 growing season. In this study, effects of nitrogen and humic acid applications above the yield and quality was tested in soilless grown on scallion plants. In this research, applications of nitrogen, 0 (control), 5, 10 and 15 kg/da and humic acid 0 (control), 0.2% doses were used. The shallots plantings of the study were conducted on 10.10.2013. Kartopu onion cultivars in the study 1.0-1.5 cm and 1.5-2.0 cm long diameter were used. Plants were harvested 60 days after shallots planting with roots by ripping. In the research; yield, number of leaves, plant height, axle diameter, axle length, root length, root density, leaf color (chroma, hue), root and leaf dry weights were determined. Nitrogen application doses and the size of the shallots effected the yield statistically. In terms of yield values, 15 kg/da doses of nitrogen application gave the highest yield (2162,50 g/m²). Doses of nitrogen applications and size of the shallots have statistically impact on number of leaves. The dose of 10 and 15 kg/da have given maximum number of leaves. Effects of nitrogen, humic acid applications and the size of shallots to leaf and root dry weight values were found statistically significant.
Scallion humic acid nitrogen treatments yield leaf number dry matter
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2016 |
| Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2016 |
| Kabul Tarihi | 31 Ocak 2016 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram