Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti

Yıl 1974, Cilt: 7 Sayı: 3-4, 81 - 88, 31.12.1974

Öz

1969-1971 yılları arasında olgunlaşma periyotlarına göre Antalya, Mersin ve Adana bölgelerinden alınan portakal, limon, grapefruit (altıntop) ve mandarin çeşitlerinin önce laboratuvar analizleri yapılmış, daha sonra pastörize usare ve konsantreye işlenmiştir. Usare sanayiine en uygun çeşitler Kozan, Finike, Kemer ve Ağva yerli portakalları olarak tespit edilmiştir. Denemeye alınan diğer çeşitlerde iyi neticeler vermiştir. Usare sanayiine uygun çeşitlerin tespitinde meyvelerin fiziksel, kimyasal ve organoleptik özellikleri göz önünde tutularak seçim yapılmıştır. Pazar değeri çok düşük ve ihracatı mümkün olmayan yerli çeşitlerimizin çeşitli yönleri ile teknolojik işlenmesi mümkün iken bugüne kadar gereken önem verilmemiştir. Tespit edilen çeşitlerle çalışmak, fabrikaya hem ekonomik yönden hem de mamul maddenin kalitesinin yüksek olması bakımından faydalıdır. Gelişen usare sanayiinin önümüzdeki yıllarda hammadde ihtiyacını karşılayabilmek ve üstün kaliteli mamul madde elde edebilmek için bölgenin ekolojik şartlarına uygun yerli çeşitlerin üzerinde önemle durulması gerekmektedir.

Kaynakça

  • Acker, L., 1968. Handbuch der Lebensmittel Chemie Band V/2 Tell Springer-Verlag Berlin-Heidelberg-New York.
  • Braverman, J.B.S., 1949. Citrus Product Chemical Composition and Chemical Technology Intersciench Publishers Ltd. New York-London.
  • Bretthauer, G., 1958. Fruchtsaft Industrie 3.
  • Renk, E., 1956. Fruchtsaft Industrie 1.
  • Renk, E., 1961. Detsche Lebensmittel Rundschau 57.
  • Demair, Phil, W., 1970. Laboratori unbuch für den Lebensmittelchemiker 8. Auflage Verlag Gisela Liedl, München.
  • Maerz and Paul, 1930. Dictionary of Color McGraw Hill Book Company, Inc. New York, 370 Seventh Avenue.
  • Özsan Bilal, 1967. Türkiye’de Turunçgil Ziraatı. Tarım Bakanlığı Teknik Kitap D-3, Dizerkonca Matbaası, İstanbul.
  • Özsan, Mithat, Bahçecioğlu, H.R, 1970. Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Turunçgil Tür ve Çeşitlerinin Değişik Ekolojik Şartlar altında Gösterdikleri Özellikler üzerinde Araştırmalar. TOAG Tarım Ormancılık Araştırma Grubu, Bayındır Sokak 33, Ankara.
  • Tressler and Joslyn, 1961. Fruit and Vegetable Juice Processing Technology Westport. Connecticut the AVI Publishing Company, Inc. 11.
  • Wucherpfennig, K., Franke, I., 1965. Datsche Lebensmittel Rundschau 61.

Determination of Qualitative Characteristics of Local Citrus Cultivars for Juice Industry

Yıl 1974, Cilt: 7 Sayı: 3-4, 81 - 88, 31.12.1974

Öz

Purpose of the study is to determine the suitability of local citrus varieties for the fruit varieties for the fruit juice industry, Oranges, lemons, grapefruit and mandarins from Antalya, Mersin and Adana regions are processed for juice and concentrates after carrying out laboratory tests in accordance with the maturity time of the fruits in the period of 1969-1971. For orange juice Kozan, Finike, Kemer and Ağva varieties give the best results. The remaining varieties are also suitable for juice production. Determination of the suitability is based on physical, chemical and organoleptic characteristics of the fruits.

Kaynakça

  • Acker, L., 1968. Handbuch der Lebensmittel Chemie Band V/2 Tell Springer-Verlag Berlin-Heidelberg-New York.
  • Braverman, J.B.S., 1949. Citrus Product Chemical Composition and Chemical Technology Intersciench Publishers Ltd. New York-London.
  • Bretthauer, G., 1958. Fruchtsaft Industrie 3.
  • Renk, E., 1956. Fruchtsaft Industrie 1.
  • Renk, E., 1961. Detsche Lebensmittel Rundschau 57.
  • Demair, Phil, W., 1970. Laboratori unbuch für den Lebensmittelchemiker 8. Auflage Verlag Gisela Liedl, München.
  • Maerz and Paul, 1930. Dictionary of Color McGraw Hill Book Company, Inc. New York, 370 Seventh Avenue.
  • Özsan Bilal, 1967. Türkiye’de Turunçgil Ziraatı. Tarım Bakanlığı Teknik Kitap D-3, Dizerkonca Matbaası, İstanbul.
  • Özsan, Mithat, Bahçecioğlu, H.R, 1970. Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Turunçgil Tür ve Çeşitlerinin Değişik Ekolojik Şartlar altında Gösterdikleri Özellikler üzerinde Araştırmalar. TOAG Tarım Ormancılık Araştırma Grubu, Bayındır Sokak 33, Ankara.
  • Tressler and Joslyn, 1961. Fruit and Vegetable Juice Processing Technology Westport. Connecticut the AVI Publishing Company, Inc. 11.
  • Wucherpfennig, K., Franke, I., 1965. Datsche Lebensmittel Rundschau 61.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Başeğmez Bu kişi benim

Emel Çağlar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1974
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1974
Kabul Tarihi 31 Ocak 1974
Yayımlandığı Sayı Yıl 1974 Cilt: 7 Sayı: 3-4

Kaynak Göster

APA Başeğmez, M., & Çağlar, E. (1974). Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti. Bahçe, 7(3-4), 81-88.
AMA Başeğmez M, Çağlar E. Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti. Bahçe. Aralık 1974;7(3-4):81-88.
Chicago Başeğmez, Mehmet, ve Emel Çağlar. “Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti”. Bahçe 7, sy. 3-4 (Aralık 1974): 81-88.
EndNote Başeğmez M, Çağlar E (01 Aralık 1974) Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti. Bahçe 7 3-4 81–88.
IEEE M. Başeğmez ve E. Çağlar, “Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti”, Bahçe, c. 7, sy. 3-4, ss. 81–88, 1974.
ISNAD Başeğmez, Mehmet - Çağlar, Emel. “Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti”. Bahçe 7/3-4 (Aralık1974), 81-88.
JAMA Başeğmez M, Çağlar E. Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti. Bahçe. 1974;7:81–88.
MLA Başeğmez, Mehmet ve Emel Çağlar. “Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti”. Bahçe, c. 7, sy. 3-4, 1974, ss. 81-88.
Vancouver Başeğmez M, Çağlar E. Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti. Bahçe. 1974;7(3-4):81-8.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram