Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Değişik Misel Nispetlerinin Mantar Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması

Yıl 1977, Cilt: 8 Sayı: 3, 1 - 6, 31.12.1977

Öz

Denemeler 1975-1976 yıllarında yürütülmüştür. Enstitü Mantar Üretim Laboratuvarı'ndan elde edilen buğday tanesi yumurtası tüm deneylerde kullanılmıştır. 250, 350, 450, 550, 650 ve 700 g/m² olmak üzere altı değişik yumurta oranı, çoğunlukla pirinç samanından oluşan bir kompost ve 100 kg kompost/m²'lik yataklarda karşılaştırılmıştır. Yumurta miktarındaki artışın ürün erkenciliği veya kalitesi üzerinde bir etkisi olmadığı, ancak verimi büyük ölçüde etkilediği görülmüştür. Yumurta oranında 550 g/m²'ye kadar bir artış mantar veriminde belirgin bir artışa neden olmuş, ancak daha sonra önemli bir artış istatistiksel olarak önemli olmamıştır. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Mantar Bölümü'nde üretilen buğday tanesi yumurtasının en ekonomik miktarının 550 g/m² olduğu sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Anonyms, 1972. From the Darlington Group, 9 Million Pounds of Mushroom.
  • Monthly Journal of the Mushroom Growers. Association 273:383-392.
  • Anonyms, 1972. "Le Lion" Spawn Plant Producing Four Million Liters Yearly.
  • Monthly Journal of the Mushroom Growers. Association 270:263-271.
  • Fleeg, P.B., 1966. Methods and rates of spawning mushroom beds. Experimental Horticulture 14:1-12.

Studies on the Effects of Different Rates of Spawn on Quality and Yield of Mushroom

Yıl 1977, Cilt: 8 Sayı: 3, 1 - 6, 31.12.1977

Öz

The experiments were conducted in 1975-1976. Wheat grain spawn obtained in the mushroom Production Laboratory of the Institute was used throughout all experiments. Six different spawn rates 250, 350, 450, 550, 650 and 700 g/m² were compared on a compost mainly consisted of rice hay and beds of 100 kg compost/m². The increasing amounts in spawn did not show any effect on crop earliness nor on quality but the yield was highly affected. An increase in spawn rate up to 550 g/m² resulted a marked increase in mushroom yield whereas a substantial increase thereafter was not statistically important. It is concluded that 550 g/m² was the most economical rate of wheat-grain spawn that are produced at the Mushroom Section at Yalova Horticultural Research Institute.

Kaynakça

  • Anonyms, 1972. From the Darlington Group, 9 Million Pounds of Mushroom.
  • Monthly Journal of the Mushroom Growers. Association 273:383-392.
  • Anonyms, 1972. "Le Lion" Spawn Plant Producing Four Million Liters Yearly.
  • Monthly Journal of the Mushroom Growers. Association 270:263-271.
  • Fleeg, P.B., 1966. Methods and rates of spawning mushroom beds. Experimental Horticulture 14:1-12.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Fatı Bu kişi benim

Sırrı Erol Işık Bu kişi benim

İclal Erkel Bu kişi benim

Aysel Genç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1977
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1977
Kabul Tarihi 31 Ocak 1977
Yayımlandığı Sayı Yıl 1977 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Fatı, M., Işık, S. E., Erkel, İ., Genç, A. (1977). Değişik Misel Nispetlerinin Mantar Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Bahçe, 8(3), 1-6.
AMA Fatı M, Işık SE, Erkel İ, Genç A. Değişik Misel Nispetlerinin Mantar Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Bahçe. Aralık 1977;8(3):1-6.
Chicago Fatı, Mehmet, Sırrı Erol Işık, İclal Erkel, ve Aysel Genç. “Değişik Misel Nispetlerinin Mantar Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması”. Bahçe 8, sy. 3 (Aralık 1977): 1-6.
EndNote Fatı M, Işık SE, Erkel İ, Genç A (01 Aralık 1977) Değişik Misel Nispetlerinin Mantar Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Bahçe 8 3 1–6.
IEEE M. Fatı, S. E. Işık, İ. Erkel, ve A. Genç, “Değişik Misel Nispetlerinin Mantar Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması”, Bahçe, c. 8, sy. 3, ss. 1–6, 1977.
ISNAD Fatı, Mehmet vd. “Değişik Misel Nispetlerinin Mantar Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması”. Bahçe 8/3 (Aralık1977), 1-6.
JAMA Fatı M, Işık SE, Erkel İ, Genç A. Değişik Misel Nispetlerinin Mantar Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Bahçe. 1977;8:1–6.
MLA Fatı, Mehmet vd. “Değişik Misel Nispetlerinin Mantar Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması”. Bahçe, c. 8, sy. 3, 1977, ss. 1-6.
Vancouver Fatı M, Işık SE, Erkel İ, Genç A. Değişik Misel Nispetlerinin Mantar Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Bahçe. 1977;8(3):1-6.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram