Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YETİŞKİN BİREYLERİN PROBİYOTİK BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2020, Cilt: 14 Sayı: 3, 69 - 79, 30.12.2020

Öz

Bu araştırma; yetişkin bireylerin probiyotik besinler hakkındaki bilgi düzeylerini ve tüketim durumlarını belirlemek amacıyla
planlanmıştır. 18-65 yaş aralığındaki 48’i erkek, 148’i kadın toplam 196 bireye anket formu uygulanarak yapılmıştır. Katılımcılara
ait genel bilgiler ve demografik durum sorgulanmıştır. Probiyotik besin kavramının bilinirliği, tüketim durumu, nedenleri, sıklığı ve
miktarı, probiyotik besin tüketimini etkileyen faktörlerin neler olduğu, katılımcıların hangi hastalıklarına fayda sağladığına dair bilgiler
edinilmiştir. Probiyotiklerle ilgili bilgi düzeyini ölçmek için anketin son bölümünde 20 soru uygulanmıştır. Katılımcıların %31,6’sı
probiyotik besin tükettiğini belirtirken, %68,4’sı tüketmediğini belirtmiştir. Araştırma sonucu katılımcıların %81.7’si bu ürünlerden
fayda gördüğü nü belirtirken, fayda görülen hastalıkların sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi olduğu sonucuna varılmıştır. En çok
tüketilen probiyotik besinler sırasıyla; probiyotik yoğurt, kefir, probiyotik ayran ve probiyotik süt olarak bulunmuştur. Yoğurt ve peynir
tüketiminin kadın katılımcılarda erkek katılımcılardan anlamlı olarak daha fazla olduğu bulunmuştur. Katılımcıların bilgi düzeyi
çoktan aza kötü, orta ve iyi olarak sıralanmaktadır. Eğitim düzeyi arttıkça probiyotik bilgi düzeyinin de artığı saptanmıştır.

Kaynakça

  • Phillips G (2013). Dietary fibre: A chemical category or ahealth ingredient? Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre 1: 3–9.
  • 2. FAO/WHO (2002). Guidelines for the evaluation of probiotics in food. Joint working group report on drafting guidelines for the evaluation of probiotics in food., London Ontario, Canada.
  • 3. Özyurt VH, Ötleş S (2014). Prebiyotikler: metabolizma için önemli bir gıda bileşeni. Akademik Gıda, 12(1), 115-123.
  • 4. Rastall RA, Maitin V (2002). Prebiotics and synbiotics: towards the next generation. Curr Opin Biotechnol; 13: 490-496.
  • 5. Eser A G (2017). Consumers’ interest and opinions about probiotics (a sample of Çanakkale-Biga). Van Veterinary Journal, 28(1): 25-30.
  • 6. Balkış M (2011). Lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, probiyotik süt ürünleri tüketim sıklıkları ve bilgilerinin belirlenmesi: Kulu örneği (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü).
  • 7. Oraman Y, Yılmaz E (2006). Tüketicilerin Süt Ürünleri Tüketim Yapıları ve Probiyotik Ürün Tercihlerini Etkilen Faktörlerin Değerlendirilmesi: Tekirdağ İli Örneği.
  • 8. Güleç M (2015). Ortaokul öğretmenlerinin probiyotik ürünler hakkındaki bilgi düzeyleri ve probiyotik ürünleri tüketme durumları. Yüksek lisans tezi. Aile ve tüketici bilimleri eğitimi anabilim dalı. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ceyhan ilçesi örneği.

EVALUATION FREQUENCY OF ADULTS PROBIOTIC FOOD CONSUMPTION AND LEVELS OF KNOWLEDGE

Yıl 2020, Cilt: 14 Sayı: 3, 69 - 79, 30.12.2020

Öz

This research was planned to determine the knowledge level and consumption status of adult individuals about probiotic foods. It was
conducted by applying a questionnaire form to a total of 196 individuals, 48 males and 148 females, between the ages of 18-65. General
information and demographic status of the participants were questioned. Information on the awareness of the concept of probiotic
food, consumption status and reasons, frequency and amount of consumption, factors affecting probiotic food consumption, and which
diseases of the participants benefited were obtained. 20 questions were applied to the last part of the questionnaire to measure the level
of knowledge about probiotics. While 31.6% of the participants stated that they consume probiotic food, 68.4% stated that they did
not. As a result of the research, 81.7% of the participants stated that they benefited from these products, and it was concluded that the
beneficial diseases were the digestive system and the immune system. The most consumed probiotic foods are respectively; probiotic
yoghurt, kefir, probiotic ayran and probiotic milk. It was found that yoghurt and cheese consumption was significantly higher in female
participants than male participants. Participants' level of knowledge is ranked as low, medium and good. It was found that as the education
level increased, the probiotic knowledge level also increased.

Kaynakça

  • Phillips G (2013). Dietary fibre: A chemical category or ahealth ingredient? Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre 1: 3–9.
  • 2. FAO/WHO (2002). Guidelines for the evaluation of probiotics in food. Joint working group report on drafting guidelines for the evaluation of probiotics in food., London Ontario, Canada.
  • 3. Özyurt VH, Ötleş S (2014). Prebiyotikler: metabolizma için önemli bir gıda bileşeni. Akademik Gıda, 12(1), 115-123.
  • 4. Rastall RA, Maitin V (2002). Prebiotics and synbiotics: towards the next generation. Curr Opin Biotechnol; 13: 490-496.
  • 5. Eser A G (2017). Consumers’ interest and opinions about probiotics (a sample of Çanakkale-Biga). Van Veterinary Journal, 28(1): 25-30.
  • 6. Balkış M (2011). Lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, probiyotik süt ürünleri tüketim sıklıkları ve bilgilerinin belirlenmesi: Kulu örneği (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü).
  • 7. Oraman Y, Yılmaz E (2006). Tüketicilerin Süt Ürünleri Tüketim Yapıları ve Probiyotik Ürün Tercihlerini Etkilen Faktörlerin Değerlendirilmesi: Tekirdağ İli Örneği.
  • 8. Güleç M (2015). Ortaokul öğretmenlerinin probiyotik ürünler hakkındaki bilgi düzeyleri ve probiyotik ürünleri tüketme durumları. Yüksek lisans tezi. Aile ve tüketici bilimleri eğitimi anabilim dalı. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ceyhan ilçesi örneği.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Büşra Pehlivan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Pehlivan, B. (2020). YETİŞKİN BİREYLERİN PROBİYOTİK BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon Ve Nöral Terapi Dergisi, 14(3), 69-79.
AMA Pehlivan B. YETİŞKİN BİREYLERİN PROBİYOTİK BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. BARNAT. Aralık 2020;14(3):69-79.
Chicago Pehlivan, Büşra. “YETİŞKİN BİREYLERİN PROBİYOTİK BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon Ve Nöral Terapi Dergisi 14, sy. 3 (Aralık 2020): 69-79.
EndNote Pehlivan B (01 Aralık 2020) YETİŞKİN BİREYLERİN PROBİYOTİK BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi 14 3 69–79.
IEEE B. Pehlivan, “YETİŞKİN BİREYLERİN PROBİYOTİK BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”, BARNAT, c. 14, sy. 3, ss. 69–79, 2020.
ISNAD Pehlivan, Büşra. “YETİŞKİN BİREYLERİN PROBİYOTİK BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi 14/3 (Aralık 2020), 69-79.
JAMA Pehlivan B. YETİŞKİN BİREYLERİN PROBİYOTİK BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. BARNAT. 2020;14:69–79.
MLA Pehlivan, Büşra. “YETİŞKİN BİREYLERİN PROBİYOTİK BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon Ve Nöral Terapi Dergisi, c. 14, sy. 3, 2020, ss. 69-79.
Vancouver Pehlivan B. YETİŞKİN BİREYLERİN PROBİYOTİK BESİNLERİ TÜKETİM SIKLIKLARININ VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. BARNAT. 2020;14(3):69-7.