Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

Restoran Menülerindeki Yöresel Yemeklerin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi

Yıl 2019, Cilt: 10 Sayı: 20, 318 - 341, 30.11.2019

Öz

Yapılan çalışmanın amacı ‘Gastronomi
Turizmi’ açısından birçok avantaja sahip olan İstanbul ilinde mevcut
restoranların potansiyellerini ne derece kullanabildiklerini tespit edebilmek
ve benzer kriterlere sahip başka ülkelerde bulunan şehirlere kıyaslandığında
arada ne gibi farklılıklar bulunduğunu karşılaştırabilmek olmaktadır. Çalışmada
İstanbul ilinde 1.sınıf restoran kategorisinde faaliyet gösteren 30 restoranın
menülerine Tripadvisor internet sitesi üzerinden ulaşılmıştır. Ulaşılan menüler
aracılığıyla restoranların menülerinde yer alan ana yemeklerin ait olduğu
kültürler (Avrupa, Japonya, İtalya, Fransa) tespit edilmiştir. Kültürleri
tespit edilen ana yemeklerin servis edildikleri restoranların isimleriyle ve
oluşturdukları beklentiyle uyumu, yapılan yemeklerin gastronomi turizmi
kapsamında Türk yemek kültürünü aslına uygun bir şekilde yansıtıp yansıtamadığı
konusu irdelenmiştir. Değerlendirmelerin daha objektif bir bakış açısına sahip
olabilmesi için ayrıca dünyada İstanbul şehrinin turist ağırlama kapasitesi,
restoran sayısı ve ülkelerinin gastronomi açısından popüler olma gibi
özelliklerine benzer özelliklere sahip olan Paris ve Roma şehirlerinde bulunan 1.sınıf
10 adet restoranın menülerine yine Tripadvisor internet sitesi üzerinden
ulaşılmış ve menüleri aynı kriterlerle değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma ve analizler
sonucunda İstanbul’da faaliyet gösteren ve değerlendirmeye alınan 1.sınıf
restoranların satış ve pazarlama, menü tercihi ve kullanılan restoran isimleri
açısından Roma ve Paris’te bulunan ve aynı değerlendirmelere alınan
restoranlara göre tam anlamıyla oturmamış olduğu ve sözü edilen faaliyetler
açısından yetersiz çalışmalar yapmış oldukları tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • AKAY, A. ve SARIIŞIK, M. (2015) Restoran Yöneticilerinin Menü Planlaması ve Analizi Konusuna Yaklaşımları Üzerine Bir Araştırma: Bartın Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi Cilt: 6 Sayı: 12
Yıl 2019, Cilt: 10 Sayı: 20, 318 - 341, 30.11.2019

Öz

Kaynakça

  • AKAY, A. ve SARIIŞIK, M. (2015) Restoran Yöneticilerinin Menü Planlaması ve Analizi Konusuna Yaklaşımları Üzerine Bir Araştırma: Bartın Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi Cilt: 6 Sayı: 12
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yusuf İslam Yurday 0000-0003-0153-7232

Said Kıngır 0000-0002-5459-3484

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2019
Gönderilme Tarihi 31 Mayıs 2019
Kabul Tarihi 8 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA Yurday, Y. İ., & Kıngır, S. (2019). Restoran Menülerindeki Yöresel Yemeklerin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi. Bartın Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(20), 318-341.

Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki defa yayımlanan, beş yılını doldurmuş çift kör hakemli uluslararası bir dergidir. Dergimiz 06.04.2015 tarihinden itibaren EBSCO Host’ta, Akademia Sosyal Bilimler İndeksi (ASOS), SOBIAD ve Google akademik indeksinde taranmaktadır. TR Dizin indeksinde taranması için de girişimlerde bulunulmuş olup değerlendirilme süreci devam etmektedir.