The fixed oil of Laurus nobilis fruit is used as a fragrance, spice, and tea in the field of food today; and it is used in medicine with its various effects such as antifungal, antioxidant and antimicrobial. While obtaining Laurus nobilis fixed oil, it is presumed that different parts of the plant and the methods to be used in oil extraction will change the oil yield and the pharmaceutical effect of the oil. Therefore, in this study, three different parts of Laurus nobilis which are fruit, fruit seed and fruit peel were extracted by cold pressed and Soxhlet methods and their fatty acid profiles were analyzed by GC-FID. The results show that the highest concentration of fatty acids belong to the laurel fruit extracted by soxhlet method consisting of 50.71% saturated fatty acids. The laurel peel extracted by cold pressed method follows it containing unsaturated fatty acids with a rate of 49.78%. Then the laurel seed extracted by soxhlet method follows it consisting of 40.40% saturated fatty acids. In this study, the effect of different extraction methods on the fatty acid ratios in the fruit, fruit seed and fruit peel parts of laurel was examined.
Laurel Laurus nobilis saturated fatty acid unsaturated fatty acid gas chromatography
Laurus nobilis meyvesinin sabit yağı günümüzde gıda alanında koku, baharat ve çay olarak; sağlık alanında antifungal, antioksidan, antimikrobiyal gibi etkileriyle kullanılmaktadır. Laurus nobilis sabit yağı elde edilirken yağ eldesinde kullanılacak bitki kısımlarının ve yağ elde etme yönteminin yağ verimliliğini ve yağ asit profilleri üzerine etkisini değiştireceği düşünülmektedir. Bu nedenle bu çalışmada; Laurus nobilis meyvesi, meyve çekirdeği ve meyve kabuğu olarak bitkinin 3 farklı kısmı soğuk sıkım ve soxhlet yöntemleri ile ekstrakte edilmiş ve bunların yağ asit profilleri GC-FID ile analiz edilmiştir. Analiz sonucuna göre, yağ asitlerinin en yüksek konsantrasyonu, %50.71 doymuş yağ asitlerinden oluşan soxhlet yöntemiyle ekstrakte edilmiş defne meyvesine aittir. Bunu %49.78 oranında doymamış yağ asitleri içeren soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiş defne kabuğu takip etmektedir. Ardından soxhlet yöntemiyle ekstrakte edilmiş %40.40 oranında doymuş yağ asitlerinden oluşan defne tohumu gelmektedir. Bu çalışmada, defnenin meyve, meyve çekirdeği ve meyve kabuğu kısımlarındaki yağ asidi oranlarına farklı ekstraksiyon yöntemlerinin etkisi incelenmiştir.
Defne Laurus nobilis doymuş yağ asitleri doymamış yağ asitleri gaz kromatografisi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eczacılık ve İlaç Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Ağustos 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 3 |
Bütünleyici ve Anadolu Tıbbı Dergisi
Journal of Integrative and Anatolian Medicine