Çocukların, okullarda almış oldukları eğitim ile günlük yaşamsal gereklilikler arasındaki bağ, onları hayata hazırlar. Bu bağ, ancak farklı disiplinlerin bir arada çalışılabilmesi ile oluşabilir. Disiplinler arası çalışmalara en uygun derslerden birisi de beden eğitimi ve spor dersidir. Beden eğitimi ve spor dersi disiplinler arası öğretim yaklaşımı uygulamasının kuvvet ve hareket ünitesi bilgisi ve tutum erişileri ile kalıcılığa etkisinin incelendiği bu araştırmada, deneme modellerinden tekrarlı ölçümleri içeren, kontrol gruplu deneysel model kullanılmıştır. Araştırmaya İstanbul’da bir devlet ortaokulunda eğitim gören 60, 6. Sınıf öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Öğrenciler uygulama öncesinde yansız atama yolu ile deney ve kontrol grubuna atanmışlardır. Öğrencilerin velilerinden veli onam formu alınmıştır. Araştırmanın başlangıcında öğrencilere fen bilgisi başarı testi, beden eğitimi ve spor tutum ölçeği ve fen ve teknoloji dersine yönelik tutumları belirleme ölçeği uygulanmıştır. Deney grubu, disiplinler arası yaklaşım ile hazırlanmış beden eğitimi dersi programı, kontrol grubu ise geleneksel yöntem ile derslerine devam etmişlerdir. 6 haftalık çalışmaları sonrasında öğrencilere son testler, 4 hafta sonra kalıcılık testleri uygulanmıştır. Gruplarının çalışmalar sonrasında puan artışlarının farklı olup olmadığını test etmek amacı ile grup içi karşılaştırmalarda bağımlı gruplarda t-testi, gruplar arasındaki karşılaştırmalarında ise parametrik olan hipotez testlerinden bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Araştırmamızın sonuçları, deney grubunun kontrol grubuna göre, beden eğitimi ve spor dersine ait tutum puanlarında, fen bilgisi başarı testi puanları ve fen bilgisi başarı testi kalıcılık puanlarında artış olduğunu, ancak fen bilgisi dersi tutum puanlarında kontrol grubuna göre artış olmadığı göstermiştir.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ
The connection between the education that children receive in schools and daily life necessities prepares them for life. This bond can only be formed when different disciplines can work together. One of the most suitable courses for interdisciplinary studies is physical education and sports.
In this study, in which the effect of interdisciplinary teaching approach in physical education and sports lessons on 'strength and movement' unit knowledge and attitude achievements and permanence was examined, an experimental model with a control group was used. 60 6th-grade students enrolled in a state middle school in Istanbul voluntarily participated in the research. Before the application, the students were assigned to the experimental and control groups by way of unbiased assignment. A parent consent form was obtained from the parents of the students. At the beginning of the research, Science achievement test, Physical Education and Sports attitude scale and Science attitude scale were applied to the students. The experimental group continued their lessons with the Physical Education lesson program prepared with an interdisciplinary approach, while the control group continued their lessons with the traditional method. After 6 weeks of study, students were given post-tests, and after 4 weeks, retention tests were administered. In order to test whether the score increases of the groups were different after the studies, the t-test was used in the dependent groups in the group comparisons, and the t-test was used in the comparisons between the groups in the groups independent of the parametric hypothesis tests. The results of our study showed that there was an increase in the attitude scores of physical education and sports lessons, science achievement test scores and science achievement test retention scores of the experimental group compared to the control group, but there was no increase in the science lesson attitude scores compared to the control group.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Alan Eğitimleri |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 14 Sayı: 2 |