Göç kavramı Türkiye ve Almanya ilişkileri için çok önemlidir. Çünkü hem Türkler hem Almanlar Anadolu ve Avrupa’ya göç sonucu gelmişlerdir. Almanya ve Türkiye’nin 31 Ekim 1961’de imzaladığı antlaşma neticesinde Almanya, Türk işçilerini Almanya’ya davet etmiştir. Bu dönemde, Alman ekonomisi diğer Avrupa ülkelerine göre çok iyi koşullara sahipti. Bunun sonucu Alman toplumunun bir kısmı Türk göçmenlerini kabullenmiş diğer kısmı kabullenmemiştir. Bu çalışma 1980’den 2000’lere kadar Türk göçmenlerin problemlerinden bahsetmektedir. Her şeyden önce, bu çalışma Almanya’daki Türk korkusunun sebepleri hakkında bazı detaylar vermektedir. 12 Eylül 1980’den sonra Türk göçmenlerin profillerinde değişme başlamıştır. Doğu ve Batı Almanya birleştikten sonra Türk göçmenler birçok ekonomik problem yaşamıştır. Bunun sonucu, birçok Türk göçmen Türkiye’ye dönmüştür. Bu süreçte, Türk göçmenler arasında kimlik sorunu ve kuşak çatışması başlamıştır. Bundan dolayı, Türk göçmenler Almanya’da ideolojik, bölgesel, dinsel farklılıklar sebebiyle bölünmüştür. Türk göçmenlerin Almanya’da her birinin kabul ettiği genel bir örgüt yoktur. Bir başka yönden bu çalışma Türkiye ve Almanya’nın Türk göçmenlere karşı politikasını vermeyi amaçlamaktadır.
Concept of immigration is very important fort the relation between Germany and Turkey. Because either Turks and Germans came to Anatolia and Europe in result of immigration. Germany and Turkey signed a agrement that invited Turkish workers to Germany on 31 October 1961. At this period, economy of Germany was very good. As a result, some of the German society has not accepted the all part of the Turkish immigrants. This study focus on the problems of Turkish immigrations from 1980 to 2000’s in Germany. First of all, this study gives some details about reasons of “Turk fobie” in Germany. Profile of Turkish immigrants started to change in Germany after 12 September 1980. After East Germany and West Germany unified, Turkish immigrants lived a lot of economic problems. Therefore, some of Turkish immigrants turned back to Turkey. At this process, identtity problem and generation conflict begun between Turkish immigrants. Therefore, Turkish immigrants was diveded in Germany by ideological, regional, religional lines. Turkish immigrants don’t have a common organization which is accepted by each Turkish immigrant in Germany. On the other hand, this study aims at giving some information about the policy of Turkey and Germany toward Turkish immigrants.
Immigration Identity Generation Conflict Organization Rights
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Yayın için kabul edilen yazıların yayın hakkı ve yayınlanan yazılarında her türlü telif hakları dergiye aittir. Yazara herhangi bir telif hakkı ödenmez.