Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Intercropping on Growth and Yield of Maize (Zea mays L.) and Soybean (Glycine max L. Merrill) Crops

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 2, 7 - 13, 31.12.2022

Öz

Birlikte ekim, zararlıları ve hastalıkları azaltarak birçok bitkinin optimum büyümesini ve verimini
elde etmek için tarımsal çevre dostu tekniklerden biridir. Bu araştırma mısır (Zea mays L. ;
Longe-5 yerel çeşiti) ve soya fasülyenin (Glycine max L. ; Makson-3N içeşiti) birlikte ekiminde 3
farklı ekim teknikleri (1; aynı ocakta mısır ve soya fasulyesi (karışık), 2; bir sıra mısır ve bir sıra
soya fasulyesi (1: 1) ve 3; iki sıra mısır ve iki sıra soya fasulyesi (2: 2) bitki gelişme ve verim
üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla tam şansa bağlı bloklar deneme deseninde (CRBD) üç
tekerrürlü olarak 2019 ürün yılında Güney Sudan Juba'daki (4.8–30 E enlemi ile 31–30 N boylamı
arasında yer alan Upper Nile Üniversitesi) Munuki kampüsü/Juba'nın araştırma deneme
alanında yürütülmüştür. Bu çalışmada bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, yaprak alanı, koçan
uzunluğu, koçan çapı, dal sayısı, bakla sayısı, tane sayısı, tane verimi ve 100 tane ağırlığı
ölçülmüştür. Varyans analiz sonuçlarına göre tüm ölçülen karakterler farklı birlikte ekim
tekniklerinde önemli ölçüde etkilenmiştir. En yüksek değerler karışık ekim tekniği ve 1:1 birlikte
ekim tekniğinde elde edilmiştir. Bu nedenle, soya fasülyesi için karışık ve mısır için 1:1 birlikte
ekim teknikleri önerilmiştir.

Kaynakça

  • [1] Oladejo JA, Adetunji MO (2012). Economic analysis of maize (Zea mays L.) production in Oyo state of Nigeria. Agricultural Science Research Journals, 2(2): 77-83.
  • [2] FAOSTAT 2020. Food and Agriculture Organization of the United Nation. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (Accessed on 18 October 2022).
  • [3] Van Ittersum, MK, Van Bussel LG, Wolf J, Grassini P, Van Wart J, Guilpart N, Cassman KG (2016). Can sub Saharan Africa feed itself?. Proceedings of the National Academy of Sciences, 113(52): 14964-14969. [4] Singh G, Dukariya G, Kumar A (2020). Distribution, importance and diseases of soybean and common bean: A review. Biotechnology Journal International, 24(6): 86-98.
  • [5] Medic J, Atkinson C, Hurburgh CR (2014). Current knowledge in soybean composition. Journal of the American oil chemists' society, 91(3): 363-384.
  • [6] Arrutia F, Binner E, Williams P, Waldron Kw (2020). Oilseeds beyond oil: Press cakes and meals supplying global protein requirements. Trends in Food Science & Technology, 100(2020): 88-102.
  • [7] Mousavi SR, Eskandari H (2011). A general overview on intercropping and its advantages in sustainable agriculture. Journal of Applied Environmental and Biological Sciences, 1(11): 482-486.
  • [8] Gebru H (2015). A review on the comparative advantages of intercropping to mono-cropping system. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, 5(9): 1-13.
  • [9] Iqbal MA, Hamid A, Ahmad T, Siddiqui MH, Hussain I, Ali S, Ahmad Z (2018). Forage sorghum-legumes intercropping: effect on growth, yields, nutritional quality and economic returns. Bragantia, 78(2018): 82-95.
  • [10] Muoneke CO, Ogwuche MAO, Kalu K (2007). Effect of maize planting density on the performance of maize/soybean intercropping system in a guinea savannah agroecosystem. African Journal of Agricultural Research, 2(12): 667-677.
  • [11] Stansluos AAL, Öztürk A, Kodaz S (2020). Agronomic performance of different sweet corn cultivars in the highest plain of Turkey: Plant growth and yields. IOSR Journal of Agriculture and Veterinary Science, 13(1): 13 22.
  • [12] Raza MA, Gul H, Hasnain A, Khalid MHB, Hussain S, Abbas G, Yang W (2022). Leaf Area Regulates the Growth Rates and Seed Yield of Soybean (Glycine max L. Merr.) in Intercropping System. International Journal of Plant Production, 16(4): 1-14.
  • [13] Vaghar MS, Sayfzadeh S, Zakerin HR, Kobraee S, Valadabadi SA (2020). Foliar application of iron, zinc, and manganese nano-chelates improves physiological indicators and soybean yield under water deficit stress. Journal of Plant Nutrition, 43(18): 2740-2756.
  • [14] Francis C, Jones A, Crookston K, Wittler K, Goodman S (1986). Strip cropping corn and grain legumes: A review. American Journal of Alternative Agriculture, 1(4): 159-164.
  • [15] Francis CA, Prager M, Tejada G (1982). Density interactions in tropical intercropping II. Maize (Zea mays L.) and bush beans (Phaseolus vulgaris L.). Field Crops Research, 5(1982): 253-264.
  • [16] Yang F, Huang S, Gao R, Liu W, Yong T, Wang X, Yang W (2014). Growth of soybean seedlings in relay strip intercropping systems in relation to light quantity and red: far-red ratio. Field Crops Research, 155(2014): 245-253.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bitki Bilimi (Diğer)
Bölüm Birlikte Ekimin Mısır (Zea mays L.) ve Soya Fasulyesi (Glisin max L.) Bitkilerinin Büyümesi ve Verimi Üzerindeki Etkisi
Yazarlar

Atom Atanasio Ladu Stansluos

Bibiana Felegreen Ibrahim Buluk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Stansluos, A. A. L., & Buluk, B. F. I. (2022). Effect of Intercropping on Growth and Yield of Maize (Zea mays L.) and Soybean (Glycine max L. Merrill) Crops. BinBee – Arı ve Doğal Ürünler Dergisi, 2(2), 7-13.