Birlikte ekim, zararlıları ve hastalıkları azaltarak birçok bitkinin optimum büyümesini ve verimini
elde etmek için tarımsal çevre dostu tekniklerden biridir. Bu araştırma mısır (Zea mays L. ;
Longe-5 yerel çeşiti) ve soya fasülyenin (Glycine max L. ; Makson-3N içeşiti) birlikte ekiminde 3
farklı ekim teknikleri (1; aynı ocakta mısır ve soya fasulyesi (karışık), 2; bir sıra mısır ve bir sıra
soya fasulyesi (1: 1) ve 3; iki sıra mısır ve iki sıra soya fasulyesi (2: 2) bitki gelişme ve verim
üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla tam şansa bağlı bloklar deneme deseninde (CRBD) üç
tekerrürlü olarak 2019 ürün yılında Güney Sudan Juba'daki (4.8–30 E enlemi ile 31–30 N boylamı
arasında yer alan Upper Nile Üniversitesi) Munuki kampüsü/Juba'nın araştırma deneme
alanında yürütülmüştür. Bu çalışmada bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, yaprak alanı, koçan
uzunluğu, koçan çapı, dal sayısı, bakla sayısı, tane sayısı, tane verimi ve 100 tane ağırlığı
ölçülmüştür. Varyans analiz sonuçlarına göre tüm ölçülen karakterler farklı birlikte ekim
tekniklerinde önemli ölçüde etkilenmiştir. En yüksek değerler karışık ekim tekniği ve 1:1 birlikte
ekim tekniğinde elde edilmiştir. Bu nedenle, soya fasülyesi için karışık ve mısır için 1:1 birlikte
ekim teknikleri önerilmiştir.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Bitki Bilimi (Diğer) |
| Bölüm | Birlikte Ekimin Mısır (Zea mays L.) ve Soya Fasulyesi (Glisin max L.) Bitkilerinin Büyümesi ve Verimi Üzerindeki Etkisi |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2 |