Bal arısının sağlığında arının bağırsak mikrobiyotası kilit rol oynamaktadır. Bağırsak mikrobiyotası
iyi olan bal arılarının bağışıklık sisteminin uyarıldığı, konakçıda ağırlık artışı olduğu ve hormon
sinyallerinin teşvik edildiği bildirilmektedir. Ancak besin miktarı, besin bileşimi, sıcaklık, kirlilik,
antibiyotikler ve bazı herbisitler gibi biyotik ve abiyotik faktörler arı bağırsağındaki mikrobiyal çeşitliliği
etkileyebilmekte ve bal arısını enfeksiyonlara karşı daha hassas hale getirebilmektedir. Dengeli bir
bağırsak mikrobiyatasının sağlanması ile daha sağlıklı koloniler elde edileceğinden dolayı bal
arılarının diyetine bazı probiyotik mikroorganizmaların eklenmesi önerilmektedir. Arı bağırsağına
probiyotik takviyelerin yapılması, arı sağlığının iyileşmesinde ve arı populasyonunun artmasında
faydalı olmakta buna bağlı olarak bal verimi de artmaktadır. Yapılan çeşitli araştırmalarda, bal
arılarının besinlerine, bal arısının bağırsağından izole edilen çeşitli laktik asit bakterileri, mayalar,
Bacillus cinsi probiyotik mikroorganizmalar eklendiğinde olumlu sonuçlar alınmıştır. Ticari probiyotik
suşların eklendiği bazı çalışmalarda olumlu, bazılarında ise olumsuz sonuçlar gözlenmiştir. Bu
nedenle, arı bağırsak mikrobiyotası için uygun suşların seçimi önem arz etmektedir. Arı bağırsağı
için seçilen probiyotik suşlar, yararlı etkiler göstermesinin yanı sıra, sürdürülebilir ve sağlıklı bir
bağırsak mikrobiyotasının devamlılığını sağlayabilmeli, bal arısının bağışıklık sistemi üzerinde kalıcı
olumlu etkileri olmalıdır. Bu konudaki çalışmalar henüz yetersiz düzeyde olup daha fazla araştırma
yapılması gerekmektedir.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Bitki Bilimi (Diğer) |
| Bölüm | Bal Arısı (Apis mellifera) Bağırsak Mikrobiyotasının Probiyotikler İle Desteklenmesi |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2 |