Pseudomonas viridiflava (Burkholder 1930) Dowson 1939 tüm dünyada ve Türkiye’de çok konukçulu bitki patojeni bir bakteridir. Beypazarı ilçesinde tarla koşullarında yetiştirilen kıvırcık tip marullarda sulumsu nekrotik lekeler, yapraklarda koyu kahverengi lekeler ve yaprak uçlarında yanıklık belirtileri bakterinin saptanması için incelenmiştir. Dört farklı tarladan 12 izolat elde edilmiştir. Patojenite testleri kıvırcık tip marul üzerinde yapılmış ve ele alınan tüm izolatlar konukçusu üzerinde patojen bulunmuştur. İzole edilen bakteriler Gram reaksiyonu, LOPAT testleri, King B besi yerinde oluşturduğu koloni morfolojisi ve VITEK-2 sistemi ile karbon kaynakları kullanımı yönüyle değerlendirilmiş ve P. viridiflava olarak tespit edilmişlerdir. Tüm testlerde benzerlik gösteren izolatları temsilen seçilen bir izolatın 16S rDNA bölgesi genetik doğrulama için sekanslanmış ve elde edilen dizi GenBank’a MN_539659 kodu ile kaydedilmiştir. Elde edilen sekans dizisinin sonucu BLAST analizi sonrası referans dizi ile %99.75 benzerlik oranı göstermiştir. Yaygın olarak üretimi yapılan iceberg, kıvırcık ve yedikule tipi üç farklı marul tipinden toplam on çeşit ile etmene karşı çeşitlerin reaksiyonu değerlendirilmiş olup çeşitler arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Bu çalışma ile İç Anadolu Bölgesi’nde P.viridiflava marullarda ilk kez tespit edilmiştir.
marul yaprak lekesi Pseudomonas viridiflava çeşit reaksiyonu
Pseudomonas viridiflava (Burkholder 1930) Dowson 1939 is a multihost plant pathogenic bacterium all over the world and also in Turkey. The aim of this study was to identify the pathogenic bacteria causing the symptoms of water-soaked necrotic leaf spots, dark brown spots on leaves, tip burn of leaf in curly type lettuce (Lactuca sativa var. crispy) grown in the field conditions in Beypazarı region and to reveal the reactions of some lettuce cultivars against the bacteria. For this purpose, twelve isolates were obtained from 4 different locations. Pathogenicity tests were conducted on curly type lettuce and all isolates were found pathogenic on the host. Isolated bacteria were evaluated for Gram reaction, LOPAT tests, colony morphology on King’s Medium B and carbon sources utilization by VITEK-2 system and identified as Pseudomonas viridiflava. The 16S rDNA region of a selected isolate representing the similar isolates in all tests was sequenced for genetic confirmation and the obtained sequence was submitted to the GeneBank under the accession number MN_539659. The result of the obtained sequence was 99.75% similar to the respective reference sequence after BLAST analysis. Reaction of the three different widely produced lettuce types, iceberg, curly and romaine types, with ten varieties against the causative bacterial agent was evaluated and the difference between the varieties found significant statistically. In this study, P. viridiflava was detected in lettuce in Central Anatolia for the first time.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 9 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 60 Sayı: 2 |