In this study, the antibacterial potential of wood vinegar obtained from hazelnut shells and poultry manure against some plant pathogenic bacteria was tested. Erwinia amylovora, Pseudomonas syringae pv. lachrymans and Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli strains were used as test microorganisms. Agar Well Diffusion and Broth Dilution Methods were used to determine antimicrobial activities. For Agar well diffusion method; E. amylovora strains reacted to 40%, 50% dilutions and stock solution of hazelnut vinegar. Furthermore P. syringae pv. lachrymans and X. axonopodis pv. phaseoli displayed responses to 30%, 40%, 50% dilution and stock solution. In the determination of minimal bactericidal concentration by Broth dilution method; studies conducted to the determination of minimal bactericidal concentration, MBC value of vinegar (from hazelnut shell) on E. amylovora, X. axonopodis pv. phaseoli and P. syringae pv. lachrymans strains was found to be equivalent to 50% dilution. According to the ANOM test results, Dose × Species interaction effect was significant (P=0.000), therefore, the effect of administered doses on inhibition values showed significant changes from species to species. As a result of antibacterial activity studies, it was observed that plant pathogenic bacteria were susceptible to vinegar produced from hazelnut shells while they were resistant to vinegar produced from poultry manure.
Antibacterial Plant protection Erwinia amylovora Pseudomonas syringae pv. lachrymans Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli Wood vinegar
Bu araştırmada, fındık kabuklarından ve tavuk
gübresinden elde edilen odun sirkelerinin bazı bitki patojeni bakterilere karşı
antibakteriyel potansiyeli belirlenmeye çalışılmıştır. Test mikroorganizması
olarak, Erwinia amylovora, Pseudomonas syringae pv. lachrymans ve
Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivitenin
belirlenmesinde agar well difüzyon ve makro broth dilisyon yöntemleri kullanıldı.
Agar well difüzyon yönteminin uygulanması sonucunda; E. amylovora suşu,
sırasıyla fındık sirkesinin %40, %50’lik seyreltmelerine ve stok solusyonuna hassasiyet
gösterirken, P. syringae pv. lachrymans
ve X. axonopodis pv. phaseoli şuşlarının %30, %40, %50’lik
seyreltmelere ve stok solusyonuna hassasiyet gösterdiği belirlenmiştir. Broth
dilisyon yöntemi ile minimal bakterisidal konsantrasyonun belirlenmesinde; minimal
bakterisidal konsantrasyonun tespiti için yapılan çalışmalar sonucunda, fındık
sirkesinin E. amylovora, X. axonopodis pv. phaseoli ve P. syringae pv. lachrymans
üzerindeki MBC değerinin, %50’lik seyreltmeye eşdeğer olduğu tespit
edilmiştir. Yapılan ANOM testi sonucuna
göre Doz × Tür interaksiyon etkisinin önemli olduğu (P=0.000), dolayısıyla
uygulanan dozların inhibisyon değerlerine etkisinin türlere göre önemli
değişiklikler gösterdiği saptanmıştır. Antibakteriyel aktivite
çalışmaları sonucunda, bitki patojeni bakterilerin fındık kabuklarından
üretilen sirkeye karşı duyarlı oldukları görülürken, tavuk gübresinden üretilen
sirkeye karşı dirençli oldukları gözlemlenmiştir.
Antibakteriyel aktivite Bitki koruma Erwinia amylovora Pseudomonas syringae pv. lachrymans Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli Odun sirkesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 6 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 25 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 4 |