Bu çalışmada L-izolösin temelli C2-simetrik kiral tetraamit bileşiği organojelatör olarak seçilmiş olup çeşitli çözücülerle jel verip vermediği araştırılmıştır. Oluşan jellerin minimum jelleşme konsantrasyonu ve jelin erime sıcaklığı olan Tg değeri tespit edilmiştir. Ayrıca jelleşme entalpisi değeri olan ΔHg, Van’t Hoff denkleminden bulunmuştur. Bunun yanı sıra jelin ağ yapısı SEM cihazıyla çekilen görüntülerle tespit edilmiştir. Çalışmada jelleştirme çözücüsü olarak ilaç ve kozmetik alanında kullanılan ve biyouyumlu olan yağ asit esterleri (etil laurat, izopropil laurat, etil miristat, izopropil miristat, etil palmitat, izopropil palmitat) ve de yaygın olarak kullanılan anisol, ksilen, likit parafin, toluen, dietilen glikol, 1-dekanol, n-dodekan ve kloroform seçilmiştir. Buna göre organojelatör, seçilen çözücülerle yağ asidi esterlerinden izopropil miristat hariç tümüyle çok düşük konsantrasyon değerlerinde jel oluşturmuştur. Yaygın organik çözücülerden ise ksilen, dietilen glikol, 1-dekanol ve kloroform hariç diğer çözücülerle jel vermiştir. Ayrıca yağ asidi esterleri ile hazırlanan jellerin Tg değerlerinin, yaygın çözücüler içinde hazırlanan jellerin Tg değerlerine göre daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu sonuca göre en yüksek Tg değerlerine sahip organojel, çözücüsü LEE olan jeldir. Bunun yanı sıra jelleşme entalpisi olan ΔHg sonuçlarına baktığımızda ise en yüksek değerin yine LEE ile hazırlanan jelle elde edildiği görülmektedir.
Batman Üniversitesi
BTÜBAP-2018-FED-3
In this study, L-isoleucine based C2-symmetric chiral tetraamide compound was chosen as an organogelator and it was investigated whether it gave gel with various solvents. The minimum gelation concentration of the formed gels and the Tg value, which is the melting temperature of the gel, were determined. In addition, the gelation enthalpy value, ΔHg, was found from the Van't Hoff equation. In addition, the network structure of the gel was determined by the images taken with the SEM device. In the study, biocompatible fatty acid esters (ethyl laurate, isopropyl laurate, ethyl myristate, isopropyl myristate, ethyl palmitate, isopropyl palmitate) and commonly used anisole, xylene, liquid paraffin, toluene, diethylene glycol, which are used in the field of medicine and cosmetics as gelling solvents. , 1-decanol, n-dodecane and chloroform were selected. Accordingly, the organogelator formed a gel at very low concentrations with the selected solvents, except for isopropyl myristate from fatty acid esters. Among common organic solvents, it gave gel with other solvents except xylene, diethylene glycol, 1-decanol and chloroform. In addition, it was determined that the Tg values of the gels prepared with fatty acid esters were higher than the Tg values of the gels prepared in common solvents. According to this result, the organogel with the highest Tg values is the one whose solvent is LEE. In addition, when we look at the results of ΔHg, which is the enthalpy of gelation, it is seen that the highest value is obtained with the gel prepared with LEE.
BTÜBAP-2018-FED-3
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | BTÜBAP-2018-FED-3 |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mart 2022 |
Gönderilme Tarihi | 14 Ekim 2021 |
Kabul Tarihi | 27 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 1 |