Özet
Farklı bölgelerde yetişen sumak örneklerinin toplam fenolik, flavonoid madde miktarları ve toplam antioksidan kapasiteleri spektrofotometre ile belirlenmiştir. Taze öğütülmüş örnekler üç gruba ayrılarak, birinci grup hemen analizlenirken, ikinci grup olduğu gibi üçüncü grup ise yağlanarak altı ay süreyle 4 °C muhafaza edildi. Taze örneklerdeki toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları sırasıyla 27.73 – 51.75 µg GAE (g dw)-1 ve 16.16 – 33.50 µg QE (g dw)-1 arasında olarak bulunmuştur. Yağlanmadan altı ay bekletilen örneklerdeki aynı parametreler sırasıyla 10.76 -21.82 µg QE (g dw)-1 ve 19.31 – 37.75 µg GAE (g dw)-1 arasında olduğu bulundu.
Taze öğütülmüş sumak örneklerinde IC50 ve TEAC değerleri sırasıyla 14.79-23.80 µg mL-1 ve 359.30-665.62 µmol trolox (g dw)-1 arasında bulunmuştur. Yağlanarak bekletilen örneklerde ise IC50 ve TEAC değerlerinin sırasıyla 17.51 – 27.70 µg mL-1 ve 306.69 – 517.40 µmol trolox (g dw)-1 arasında olduğu belirlendi.
Bu bulgulara göre örneklerdeki toplam fenolik ve flavonoid madde miktarının artması toplam antioksidan kapasiteyi artırdığı söylenebilir. Yağlanmış örneklerde incelenen parametrelerdeki azalmalar yağlanmadan bekletilen örneklere göre daha düşüktür (p>0.05). İncelenen parametrelerdeki farklılıklar coğrafi ve ekolojik koşullardaki farklılıkla açıklanabilir.
The total amount of phenolic and flavonoid compounds and the total antioxidant capacity of sumac samples grown in different regions were determined by spectrophotometer. Freshly ground samples were divided into three parts, first part analyzed immediately, second one oiled and third one kept as it is for six months. The total phenolic and flavonoid compounds were found in between 27.73-51.75 µg GAE (g dw)-1 and 16.16 -33.50 µg QE (g dw)-1, respectively for fresh samples. The samples that were grounded and kept for six months, the same parameters were observed to be 19.31 - 37.75 µg GAE (g dw)-1 and 10.76 -21.82 µg QE (g dw)-1, respectively.
IC50 and TEAC values in freshly ground sumac samples were found between 14.79-23.80 µg mL-1 and 359.30-665.62 µmol trolox (g dw)-1, respectively. IC50 and TEAC values in the samples oiled were determined to be in between 17.51 - 27.70 µg mL-1 and 306.69 - 517.40 µmol trolox (g dw)-1, respectively.
From these findings, it can be said that higher the amount of total phenolic and flavonoid compounds in the samples better the total antioxidant capacity. The decreases in the examined parameters of the samples with oil are lower than those kept without oiling (p>0.05). The differences in the examined parameters can be explained by the difference in geographical and ecological conditions.
NA
NA
NA
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 2 |