BibTex RIS Kaynak Göster

MEB TEŞKİLAT YASASI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İL EĞİTİM DENETMEN VE YARDIMCILARINA OLAN YANSIMALARI

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 84 - 94, 01.06.2012

Öz

Bu çalışma 2011-2012 eğitim öğretim yılında Elazığ ve Malatya illerinde görevli 51 il eğitim denetmeninin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. 14.09.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile MEB Teşkilat Yasası’nda yapılan değişikliklerin, il eğitim denetmen ve yardımcılarına olan yansımaları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın amacına uygun hazırlanan görüşme soruları katılımcılara verilerek, her bir görüşme sorusuna ilişkin görüşleri alınmıştır. Katılımcı görüşleri nitel veri analiz süreçlerine uygun olarak analiz edilmiştir. Katılımcıların önemli bir kısmı görev alanlarına dahil edilen kurumların rehberlik ve denetimlerinde kendilerini yeterli görmediği belirlenmiştir. İl eğitim denetmenleri, özellikle ortaöğretim kurumları ile mesleki eğitim kurumları ile farklı branşlarda ki öğretmenlerin rehberlik denetimleri, mali konular ve kurum çeşitliliğinin fazla olması konularında kendilerinin yeterli olmadıklarını belirtmişlerdir. Yetersiz olunan konuların çözümünde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden eğitsel ve yönetsel etkinlikler ile çalışma şartlarının iyileştirilmesi, Bakanlıktan eğitsel etkinlikler, yasal düzenlemeler, yapısal değişiklikler ve etik ilkelere uyum gösterilmesi beklenmektedir.

Kaynakça

  • Burgaz. B.,“İlköğretim Kurumlarının Denetiminde Yeterince YerineGetirilmediği Görülen Bazı Denetim Rolleri ve Nedenleri”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11: 1995, s.127-134.
  • Kartal, S. E.,Karaköse, T., Özdemir, T. Y., Yirci, R., “Öğretmen Görüşlerine Göre Eğitim Müfettişlerinin Sahip Olması Gereken Mesleki Etik İlkeler”, 3. Uluslararası Katılımlı Eğitim Denetimi Kongresi, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Temsen, 22-24 Haziran 2011.
  • Miles, M.B. &Huberman, A.M. Qualitative Data Analysis, London: Sage Publication, 1994.
  • Özan Boydak, M., Özdemir, T. Y., “Müfettiş ve Öğretmen Görüşleriyle Neden Denetim”. 3. Uluslararası Katılımlı Eğitim Denetimi Kongresi, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Temsen, 22-24 Haziran 2011.
  • Özdemir, T. Y.,Özan Boydak, M., Akgün. M., “Denetlenenlerin Rehberlik/Teftiş Sürecinde Memnun Oldukları/Olmadıkları Hususlar”, 3. Uluslararası Katılımlı Eğitim Denetimi Kongresi, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Temsen, 22- 24 Haziran 2011.
  • Saban, A.,“Giriş Düzeyindeki Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğretmen Kavramına İlişkin İleri Sürdükleri Metaforlar”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2,2004, 135- 155.
  • Söbü A., İlköğretim Müfettişlerinin Sorunları (IV. Hizmet Bölgesi Örneği),Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas 2005.
  • Taymaz, H.,Eğitim Sisteminde Teftiş,Takav Yayınları, Ankara, 2004.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tuncay Yavuz Özdemir Bu kişi benim

Mukadder Boydak Özan Bu kişi benim

Metin Akgün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özdemir, T. Y., Özan, M. B., & Akgün, M. (2012). MEB TEŞKİLAT YASASI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İL EĞİTİM DENETMEN VE YARDIMCILARINA OLAN YANSIMALARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 84-94.
AMA Özdemir TY, Özan MB, Akgün M. MEB TEŞKİLAT YASASI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İL EĞİTİM DENETMEN VE YARDIMCILARINA OLAN YANSIMALARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Haziran 2012;1(1):84-94.
Chicago Özdemir, Tuncay Yavuz, Mukadder Boydak Özan, ve Metin Akgün. “MEB TEŞKİLAT YASASI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İL EĞİTİM DENETMEN VE YARDIMCILARINA OLAN YANSIMALARI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1, sy. 1 (Haziran 2012): 84-94.
EndNote Özdemir TY, Özan MB, Akgün M (01 Haziran 2012) MEB TEŞKİLAT YASASI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İL EĞİTİM DENETMEN VE YARDIMCILARINA OLAN YANSIMALARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 1 84–94.
IEEE T. Y. Özdemir, M. B. Özan, ve M. Akgün, “MEB TEŞKİLAT YASASI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İL EĞİTİM DENETMEN VE YARDIMCILARINA OLAN YANSIMALARI”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 1, sy. 1, ss. 84–94, 2012.
ISNAD Özdemir, Tuncay Yavuz vd. “MEB TEŞKİLAT YASASI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İL EĞİTİM DENETMEN VE YARDIMCILARINA OLAN YANSIMALARI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1/1 (Haziran 2012), 84-94.
JAMA Özdemir TY, Özan MB, Akgün M. MEB TEŞKİLAT YASASI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İL EĞİTİM DENETMEN VE YARDIMCILARINA OLAN YANSIMALARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2012;1:84–94.
MLA Özdemir, Tuncay Yavuz vd. “MEB TEŞKİLAT YASASI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İL EĞİTİM DENETMEN VE YARDIMCILARINA OLAN YANSIMALARI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 1, sy. 1, 2012, ss. 84-94.
Vancouver Özdemir TY, Özan MB, Akgün M. MEB TEŞKİLAT YASASI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN İL EĞİTİM DENETMEN VE YARDIMCILARINA OLAN YANSIMALARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2012;1(1):84-9.

downloaddownloaddownloaddownload  download  download       download     download      download download    download  download download download downloaddownload