Yayın Politikası
Dergiye gönderilmiş olan çalışmaların ilk değerlendirmesi konu ve dergi ilkeleriyle uyum açısından editör tarafından incelenir. Yayın kurulu sekreteri derginin yazım kuralları ve yayın ilkeleri doğrultusunda uygunluğunu denetleyerek teknik ön değerlendirme yapar. Eğer çalışma dergiye uygun ise alan editörüne yönlendirilir. Alan editörü çalışmaları dergi ölçütlerine uygunluk, dil ve bilimsel nitelik açısından değerlendirir, varsa gerekli düzeltmeleri editöre bildirir. Düzeltmeler tamamlandıktan sonra çalışmanın hakem süreci başlar. Hakemlerin birden fazla düzeltme ve düzeltildikten sonra tekrar görme hakkı bulunur. Hakem kararları ve çalışmanın son hali editöre bildirilir ve yayın kurulunda hakem değerlendirmelerine göre, makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına karar verilir. Dergimizde kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır.
Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Beyanı
Bodrum Journal of Art and Design bilimsel yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamaktadır ve COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından dergi editörleri için geliştirilen öneri ve kılavuzları dikkate almaktadır. Dergiye gönderilen yazılar, bir editör ve en az iki hakem tarafından incelenmek suretiyle çift kör eş değerlendirme (double-blind peer review) sürecinden geçmektedir. Gönderilmiş olan makalelerin başka bir yerde yayınlanmış (bilimsel toplantılarda sunulmuş ve tam metin yayımlanmış bildiriler dâhil) ya da yayın için sırada bekliyor olmaması gerekmektedir.
Yazar Sorumlulukları
Yazarlar, yapılan işin doğru bir açıklaması ve önemi hakkında nesnel bir tartışma sunmalıdır. Bir makale, çalışmadan alıntı yapılmasına izin vermek için gerekli ayrıntı ve referansları içermelidir.
Yazarlar, çalışmalarının orijinal olmasını sağlamalıdır ve başka çalışmalar kullanılmışsa, uygun şekilde atıf yapılmalıdır. Çalışmada kullanılan tüm kaynaklar belirtilmelidir. İntihal, her türlü etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturur ve kabul edilemez.
Yazarların, editör incelemesi için bir makale ile bağlantılı olarak ham veriler sunmaları istenebilir ve bu verilerin yayınlandıktan sonra makul bir süre depolanması gereklidir.
Yazarlar, aynı çalışmayı başka bir dergide yayınlanmak veya değerlendirilmek üzere göndermemiş olmalıdır. Aynı çalışmanın birden fazla dergiye aynı anda gönderilmesi etik dışı bir davranış olarak nitelendirilir.
Yazarlık, çalışmaya önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Tüm katkıda bulunanlar ortak yazar olarak listelenmelidir. Sorumlu yazar, katkıda bulunan tüm yazarların yazar listesine dâhil edilmesini sağlar.
Tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumunu etkileyecek şekilde yorumlanabilecek finansal veya diğer finansal çıkar çatışmalarını açıklayan bir açıklama içermelidir. Proje için tüm mali destek kaynakları açıklanmalıdır.
Hakem Sorumlulukları
Hakem değerlendirmesi süreci editörün kararlarını vermede editör ve editör kuruluna yardımcı olur.
Araştırmayı incelemek için yeterli nitelikte olmayan veya bir makalede yazılan ya da derhal gözden geçirmenin imkânsız olacağını bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editöre bildirmeli ve inceleme sürecine dâhil olmamalıdır.
Hakemler, değerlendirmede elde ettiği bilgi veya fikirleri gizli tutmalıdır.
Hakemlerin herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır. Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, kendi araştırmalarında kullanılamaz.
Makaleleri etnik köken, cinsiyet, cinsel eğilim, dini inanç, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirir. Çalışmanın değerlendirmesi nesnel olarak yapılmalıdır. Hakemler görüşlerini destekleyici belgeler ile ifade etmelidir.
Hakemler, makalede atıfta bulunulan yayınlanmış çalışmanın referans bölümünde gösterilmediği durumları tespit etmelidir. Daha önce yayınlanmış makaleler ile arasında önemli bir benzerlik veya örtüşme olduğunu bildirmekle yükümlüdür.
Editör Sorumlulukları
Dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar vermek editörün sorumluluğundadır. Editör makaleleri etnik köken, cinsiyet, cinsel eğilim, dini inanç, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirir. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
Editörler gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin yayımlanana kadar gizli tutulmasını garanti altına alırlar. Yazarlar, editörler ve hakemler arasında olabilecek herhangi bir çıkar veya rekabet çakışmasına olanak vermemelidir.
Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya yardımcılarının kendi araştırmalarında kullanılamaz.
Açık Erişim Politikası
Bodrum Journal of art and Design, DOAJ (Directory of Open Access Journals) tarafından belirlenen yayın standartlarını ve politikasını benimsemiştir ve bir açık Açık Erişim Dergisi'dir. Açık Erişim (OA), dergide yayınlanan makalelere ücretsiz erşim sağlar.
Budapeşte Açık Erişim Girişimi'ne (BOAI) göre "Açık Erişim" tanımı, "bilimsel literatürün internet aracılığıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması" olarak belirlenmiştir.
Telif Hakkı Politikası
Yazar/yazarlar yayınlanmak üzere gönderdikleri makalelerin yayın ve telif hakkını dergimize devretmeyi ve ücret talep etmemeyi kabul etmiş sayılır. Telif Hakkı Devir Formu sorumlu yazar tarafından doldurulup başvuru sırasında gönderilmelidir. Yayınlanmış tüm makaleler dergi ve yazarlara atıf yapılmak suretiyle herkese açıktır.
İntihal Taraması
Yayınlanmak üzere gönderilen bütün makaleler iThenticate (Plagiarism Detection Software) ile taranmaktadır. %20 üzeri yayın için kabul edilmemektedir.
Araştırma ve Yayın Etiği
2020 yılından itibaren yapılan çalışmalarda etik kurul izni gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.