This study was conducted to investigate the effects of magnetic field applications of different durations and intensities on the germination of pepper seeds under salinity stress. The sweet pointed pepper variety “Arzuman” was used as plant material. The seeds were subjected to magnetic field applications at intensities of 0, 0.3, 0.5, 0.7, 0.9 and 1.1 Tesla (T) for 0, 3, 5 and 7 minutes and then exposed to salinity stress (150 mmol). Total germination percentage, mean germination time and germination uniformity were examined. It was observed that salt application decreased the germination percentage (80.29%-31.10%) and had very significant effects on the average germination time (5.81-7.28 days), while it had no significant effect on germination uniformity. Different durations of magnetic field application were found to significantly affect germination percentage and mean germination time. The highest germination rate was found in the control group with 59.33%, while the lowest was found in the 3 minute Tesla application with 53.03%.
Bu çalışma, farklı süre ve şiddetlerde manyetik alan uygulamalarının biber tohumlarının tuz stresi altında çimlenmesi üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak “Arzuman” tatlı sivri kıl çeşidi biber kullanılmıştır. Tohumlara 0, 3, 5 ve 7 dakika süre ile 0, 0.3, 0.5, 0.7, 0.9 ve 1.1 Tesla (T) şiddetinde manyetik alan uygulaması yapılmıştır ve tohumlar tuz stresine (150 mmol) maruz bırakılarak toplam çimlenme oranı, ortalama çimlenme süresi ve çimlenme üniformitesi incelenmiştir. Tuz uygulamasının çimlenme oranını (%80.29-%31.10) düşürdüğü ve ortalama çimlenme süresi (5.81-7.28 gün) üzerine çok önemli etkilerinin olduğu, çimlenme üniformitesine ise önemli bir etkisi olmadığı görülmüştür. Farklı sürelerde uygulanan Manyetik alan (MA) uygulamasının çimlenme oranı ve ortalama çimlenme süresi üzerinde önemli etkileri olduğu belirlenmiştir. En iyi çimlenme oranı %59.33 ile kontrol grubunda; en düşük çimlenme oranı ise %53.03 ile 3 dk Tesla uygulamasında tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sebze Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 7 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 2 |