Bor, kemik sağılığı üzerine olumlu etkileri olan ve doğada bulunan bir iz elementtir. Borun çeşitli formları doğada bulunmaktadır ve farklı düzeyde etkinliğe sahiptir.
Bu çalışmanın amacı bor çeşitlerinin kemik sağlığı üzerine etkilerini incelemektir. Bu amaçla, yirmi dört adet wistar rat kullanılmıştır. Hayvanlar dört gruba ayrılmıştır. İlk grup kontrol grubudur ve herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Diğer üç gruba üç hafta boyunca oral olarak gavaj ile 3mg/kg borik asit (BA), kalsiyum fruktoborat(CaFB) ve potasyum bor sitrat(KBCi) verilmiştir. Hayvanların serum ve kemik dokularında TNF-α, IL1-β, total oksidan seviyesi(TOS), total antioksidan seviyesi(TAS), osteopontin ve osteokalsin düzeyleri ELIZA yöntemi ile ölçülmüştür.
Çalışma sonuçlarında kontrol grubu ve bor çeşitlerinin uygulandığı gruplar arasında serum ve kemik dokuda TNF-α ve IL-1β düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir(p>0.05). Benzer bir şekilde serum ve kemik TOS düzeyleri de kontrol ve diğer gruplar arasında anlamlı bir farklılık göstermemiştir(p>0.05). Fakat serum TAS düzeyi kontrole nispeten hem serumda hem de kemik dokuda BA, CaFB ve KBCi uygulamasıyla birlikte anlamlı şekilde artmıştır(p<0.0001). Serum osteopontin ve osteokalsin düzeyleri de özellikle kemik dokuda BA, CaFB, KBCi uygulamasıyla birlikte kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yükselmiştir (p<0.0001).
BA, CaFB ve KBCi’ın kemik sağlığı üzerine etkileri bu çalışmayla ile kez karşılaştırılmıştır. Bor çeşitlerinin özellikle KBCi’nin kemik yapımını, total oksidan seviyesini desteklediği görülmüştür. Bu çalışma, kemik sağlığını geliştirmek, kemik hastalıkların önlenmesini sağmak ya da çeşitli etkenlerle artan stres ile baş edebilmek için BA, CaFB ve KBCi gibi bor çeşitlerinin ilerleyen zamanlarda daha yaygın kullanılabilmesi adına gerçekleştirilecek daha kapsamlı çalışmalar için bir ön çalışma olarak umut vericidir.
Borik asit Kalsiyum frukto borat Potasyum bor sitrat osteopontin osteoklasin
yok
The aim of this study was to examine the effects of boron varieties on bone health. For this purpose, twenty-four wistar rats were used. Animals were separated into four groups. The first group was the control group and was treated with nothing. The other three groups were given 3mg/kg boric acid (BA), calcium fructoborate (CaFB) and potassium boron citrate (KBCi) orally by gavage for three weeks. TNF-α, IL1-β, total oxidant level (TOS), total antioxidant level (TAS), osteopontin and osteocalcin levels were measured in serum and bone tissues of animals by ELIZA method.
In the results of the study, no significant difference was observed in serum and bone tissue TNF-α and IL-1β levels between the control group and the groups that were treated with boron varieties were applied (p>0.05). Similarly, serum and bone TOS levels did not differ significantly between the control and other groups (p>0.05). However, the serum TAS level increased significantly with the application of BA, CaFB and KBCi in both serum and bone tissue compared to the control (p<0.0001). Serum osteopontin and osteocalcin levels were also significantly increased with the application of BA, CaFB and KBCi, especially in bone tissue, compared to the control group (p<0.0001).
The effects of BA, CaFB, and KBCi on bone health have been compared with this study, firstly. This study is promising as a preliminary study for more comprehensive studies to be carried out in order to use boron varieties such as BA, CaFB and KBCi more widely in the future in order to improve bone health, prevent bone diseases or cope with increased stress due to various factors
Boric acid Calcium Fructoborate osteopontin Osteocalcin Potassium Boron Citrate
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2023 |
Kabul Tarihi | 12 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Journal of Boron by Turkish Energy Nuclear Mineral Research Agency is licensed under CC BY-NC-SA 4.0