Araştırma Makalesi

7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Cilt: 17 Sayı: 3 1 Ocak 2024
PDF İndir
EN TR

7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Öz

7-10 yaş aralığı, çocukların hızlı bir büyüme ve gelişme dönemi yaşadığı bir dönemdir. Cinsiyet farklılıkları da bu dönemde daha belirgin hale gelir. Bu durum da aynı branşta aynı antrenmanı yapan iki cinsiyet arasında farklılığa sebep olabilir. Bu nedenle bu çalışmada 7-10 yaş cimnastik yapan kız-erkek sporcuların denge, sürat ve esneklik parametrelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya İstanbul’un Kurtköy ilçesinde ikamet eden ve düzenli cimnastik yapan 22 kız ve 25 erkek olmak üzere toplam 47 kişi katıldı. Katılımcılara, Y denge, otur-uzan esneklik ve 20 metre sürat koşusu testi uygulandı. Dağılımın normalliğine karar vermek için Kolmogorov-Smirnov testinden yararlanılmıştır. Normal dağılım gösterdiği belirlenen verilerde bağımsız iki grup karşılaştırmasında t-testi (Independent sample t-testi) uygulanmıştır. Çalışma bulgularında cimnastikçilerin esneklik değerleri ve sprint derecelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Denge değerlerinde ise sağ ayak-arka sol değeri hariç diğer tüm denge parametrelerinde istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak, 7-10 yaş arası kız cimnastikçilerin sağ ayak-arka sol değeri hariç diğer tüm denge parametrelerinde erkeklerin kızlara göre daha iyi bir dengeye sahip olduğu, esneklik ve sprint değerlerinde ise cinsiyetler arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını söyleyebiliriz. Sonuçlar doğrultusunda bu yaş grubu ile çalışan antrenörler erkek sporcuları için denge çalışmalarına ağırlık vermelidir. Hem kız hem erkek sporcular için ise esneklik ve sprint çalışmaları ile antrenman programlarını desteklenmelidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. George D., George P., Vasillis M. (2013). The effect of four-week interrupted intervention whole-body vibration program on hamstring's flexibility. Journal of Physical Education and Sport. 13, 517.
  2. Hassan QM., Hussein WAA., Abbas MA. (2019). The effect of the predicate exercises to a rotor in some physical abilities and skill performance hands jump forward on the floor mat movements for students. Scopus Ljphrd Citation Score. 10(5), 531.
  3. Maksymova Y., Omelianchyk-Ziurkalova O. (2020). Working posture as a basis of technical preparation of those practicing sportive types of gymnastics. Journal of Education, Health and Sport. 10, 312-318.
  4. Sulistyowati EM., Suherman WS., Sukamti ER., Rahmatullah MI., Mitsalina D. (2022). Specifics of basic biomotor components for rhythmic gymnastics. In Conference on Interdisciplinary Approach in Sports in conjunction with the 4th Yogyakarta International Seminar on Health, Physical Education, and Sport Science (COIS-YISHPESS 2021) (pp. 27-30). Atlantis Press.
  5. Singh M., Alok, M. (2021). Immediate effects of different heel sizes on functional mobility and balance in young adult females. International Journal of Creative Research Thoughts. 9, 757-765.
  6. Chung A., Lee J., Ferrara N. (2010). Targeting the tumour vasculature: insights from physiological angiogenesis. Nature Reviews Cancer. 10, 505-514.
  7. Oliver J., Lloyd R., Rumpf M. (2013). Developing speed throughout childhood and adolescence: the role of growth, maturation and training. Strength and Conditioning Journal. 35, 42-48.
  8. Nagahara R., Haramura M., Takai Y., Oliver J., Wichitaksorn N., Sommerfield L., Cronin J. (2019). Age‐related differences in kinematics and kinetics of sprinting in young female. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. 29, 800-807.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2024

Gönderilme Tarihi

19 Aralık 2023

Kabul Tarihi

1 Ocak 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yol, Y., Bal, E., & Malkoç, N. (2024). 7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 17(3), 385-394. https://izlik.org/JA92RH33HR
AMA
1.Yol Y, Bal E, Malkoç N. 7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. BSD. 2024;17(3):385-394. https://izlik.org/JA92RH33HR
Chicago
Yol, Yeliz, Erdal Bal, ve Nedim Malkoç. 2024. “7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 17 (3): 385-94. https://izlik.org/JA92RH33HR.
EndNote
Yol Y, Bal E, Malkoç N (01 Ocak 2024) 7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 17 3 385–394.
IEEE
[1]Y. Yol, E. Bal, ve N. Malkoç, “7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”, BSD, c. 17, sy 3, ss. 385–394, Oca. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92RH33HR
ISNAD
Yol, Yeliz - Bal, Erdal - Malkoç, Nedim. “7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 17/3 (01 Ocak 2024): 385-394. https://izlik.org/JA92RH33HR.
JAMA
1.Yol Y, Bal E, Malkoç N. 7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. BSD. 2024;17:385–394.
MLA
Yol, Yeliz, vd. “7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 17, sy 3, Ocak 2024, ss. 385-94, https://izlik.org/JA92RH33HR.
Vancouver
1.Yeliz Yol, Erdal Bal, Nedim Malkoç. 7-10 YAŞ ARASI CİMNASTİK YAPAN KIZ-ERKEK SPORCULARIN DENGE, SÜRAT VE ESNEKLİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. BSD [Internet]. 01 Ocak 2024;17(3):385-94. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92RH33HR

16227

16228

16229

16230