CAM TOZUNUN BETON BASINÇ DAYANIMINA ETKİSİ
Öz
Çimento üretimi ile ortaya çıkan karbondioksit salınımı nedeni ile son yıllarda çimento yerine kullanılabilecek malzeme arayışlarında bir artış görülmektedir. Çimentoya eklenti olarak kullanılan bu tür malzemeler genelde endüstriyel atıklardan tercih edilerek çevre kirliliğini önlemek amaçlanmaktadır. Cam tozunun beton karışımında çimentoya eklenti olarak kullanılması da çevresel atıkların değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Pencere ve kapılarda kullanılan camlar, ampüllerde kullanılan camlar, süs eşyalarında kullanılan camların tamamı camın kırılması ile atık hale gelmekte ve kullanılamaz olmaktadır. Bu camların mikron seviyesinde öğütülmesi ile tekrardan kullanıma kazandırılması mümkün olmaktadır. Camın kimyasal içeriği incelendiğinde çimentoya benzer kimyasal birleşimlerden oluştuğu ve çimentonun gerçekleştirdiği kimyasal tepkimeleri sağlayabileceği görülmektedir. Bu özelliği kullanılarak çimento yerine çevre dostu bir malzeme olarak kullanılması mümkün olmaktadır.
Bu çalışma da bir kontrol numunesi ve cam tozunun çimento yerine sırasıyla %10, %15 ve %20 oranlarda kullanıldığı karışımlar hazırlanmıştır. Buhar kürü uygulanan karışımların 7 günlük ve 28 günlük basınç dayanımları karşılaştırılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1] E. Orhan, Y. Esen, Öğütülmüş Atık Cam Tozu Katkılı Betonun Puzolanik Aktivitesi ve Yarmada Çekme Dayanımının Belirlenmesi, Journal of New World Science Academy 12(2) (2017) 108-116.
- [2] M. Türkeş, Sera Gazı Salınımlarının Azaltılması İçin Sürdürülebilir Teknolojik ve Davranışsal Seçenekler, V. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi: Çevre Bilim ve Teknoloji Küreselleşmenin Yansımaları, Ankara, 2003, pp. 267-285.
- [3] A.A. Aliabdo, A.E.M.A. Elmoaty, A.Y. Aboshama, Utilization of Waste Glass Powder in The Production of Cement and Concrete, Construction and Building Material 124 (2016) 866-877.
- [4] H.Ö. Öz, Atık Cam Tozu ve Yüksek Fırın Cürufunun İçeren Kendiliğinden Yerleşen Harçların Taze, Mekanik ve Durabilite Özellikleri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 20(4) (2017) 9-22.
- [5] C. Pade, M. Guimaraes, The CO2 Uptake of Concrete in A 100 Year Perspective, Cement and Concrete Research 37(9) (2007) 1348-1356.
- [6] Ö. Özkan, Atık Cam ve Yüksek Fırın Cürufu Katkılı Harçların Özellikleri, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. 22(1) (2007) 87-94.
- [7] A. Omran, A. Tagnit-Hamou, Performance of Glass-Powder Concrete in Field Applications, Construction and Building Material 109(2016) (2016) 84-95.
- [8] S.B. Park, B.C. Lee, J.H. Kim, Studies on Mechanical Properties of Concrete Containing Waste Glass Aggregate, Cement and Concrete Research 34(12) (2004) 2181-2189.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Mehmet Uzun
*
Türkiye
Mustafa Tolga Çöğürcü
Bu kişi benim
Türkiye
Ülkü Sultan Keskin
Bu kişi benim
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
18 Ocak 2019
Gönderilme Tarihi
12 Eylül 2018
Kabul Tarihi
29 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 2
Cited By
Afşin-Elbistan Termik Santral Külünün Standarda Uygun Hale Getirilmesi ve Beton Katkısı Olarak Değerlendirilmesi
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.21605/cukurovaumfd.1005796Enhancing sound transmission loss of polyurethane foams using waste soda glass filler
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.17714/gumusfenbil.1549633The Effect of Waste Glass Powder on the Mechanical and Permeability Properties of Roller-Compacted Concrete
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.1713149
