Yıl 2019, Cilt 0 , Sayı 22, Sayfalar 29 - 36 2019-07-30

Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması

Zehra YILDIZ [1] , Leyla GÖKAYAZ [2]


Özet:

Amaç: Gıda ürünlerinin güneş altında kurutulması bilinen en eski ve en yaygın geleneksel gıda koruma yöntemlerindendir. Ancak kurutulacak ürünün doğrudan güneşle temasında ürünün renginde ve besin değerlerinde azalma ile beraber kurutma uzun sürmekte ve dışarıdan gelebilecek istenmeyen maddelerle kirlenmektedir. Bu sorunları gidermek için farklı kurutma yöntemleri ve kurutucular geliştirilmiştir. Güneş enerjili kurutucular, herhangi bir yakıta ya da elektriğe ihtiyaç olmadan yalnız güneş enerjisini kullanması nedeniyle konvensiyonel enerji ile çalışan kurutuculara göre daha ekonomik ve ekolojiktir.

Materyal ve Metot: Bu çalışmada starking cinsi elma dilimleri doğal konvektif raflı güneş enerjili kurutucuda, doğrudan güneş altında ve gölgede kurutulmuştur.

Bulgular: Her bir kurutma yönteminde kuruma süresi boyunca nem kaybı, kuruma hızı, büzülme oranı, kurutma kabini içindeki havanın sıcaklık ve nem değerleri belirlenmiştir.

Sonuç: Kurutucu kabinindeki hava sıcaklığının daha fazla ve nemin daha az olması sebebiyle elma dilimlerinin, kurutucuda kurutulmasında doğrudan güneş altında ve gölgede kurutulmaya göre nem kaybı ve büzülme oranının arttığı, kuruma süresinin azaldığı görülmüştür. 

Abstract

Objective: It is the oldest and most common traditional food preservation method known to dry by laying food products under the sun them. But both color and nutritions value of driyed product decraeses in drying under direct sunshine. However, this method takes a lot of time and the product quality is partially protected by the impurities that may come from the outside. To solve these problems, different dryers have been developed. Solar dryers makes more economical than other dryers for using only solar energy without the need for any convensiyonel dryers.

Materials and Methods: Apple (starking) slices were dried using by solar tray dryer, spreading directly to the sun and spreading in the shade. 

Results: Drying conditions were chosen as the amount of loaded material, slice thickness, drying time, and tray position. As far as drying time on apple drying was determined by moisture loss, drying rate, shrinkage ratio, air temperature and air humidty in the drying cabinet. 

Conclusion: The drying of apple slices with a solar tray dryer has been quicker than the direct sunshine and drying of the shadows. Drying has increased due to increased air temperature in the dryer and decreased air humidity, shrinkage ratio and water loss increased, and drying rate decreased.


Drying, Solar-Powered Dryer, Apple
  • Aboud, A., 2013. Drying Characteristic of Apple Slices Undertaken the Effect of Passive Shelf Solar Dryer and Open Sun Drying. Pakistan Journal of Nutrition 12 (3), 250-254. Aktas, M., Ceylan, İ. and Yilmaz, S., 2009. Determination of Drying Characteristics of Apples in a Heat Pump and Solar Dryer, Desalination 239, 266–275. Atalay, H., Coban, M.T. and Kıncay, O., 2017. Modeling of the Drying Process of Apple Slices: Application with a Solar Dryer and the Thermal Energy Storage System, Energy 134, 382-391. Cakir, M.T., 2015. Güneş Enerjisinden Yararlanarak Tarım Ürünlerinin Kurutulması, Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi
  • Ceylan, İ, Aktaş, M. ve Doğan, H., 2006. Güneş Enerjili Kurutma Fırınında Elma Kurutulması. Politeknik Dergisi 9 (4), 289- 294.
  • Darıcı, S. ve Şen, S., 2012. Kivi Meyvesinin Kurutulmasında Kurutma Havası Hızının Kurumaya Etkisinin İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği Dergisi, 20 (130): 51- 58.
  • Demiray, E. ve Tülek, Y., 2012. Kurutma İşleminin Kırmızı Biberdeki Renk Maddelerine Etkisi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 7 (3), 1-10.
  • Ekecwukhu, O.V. and Norton, B., 1999. Review of Solar–Energy Drying System II: An Overview of Solar Drying Technology, Energy Conversion & Management 40 (1999) 615-655.
  • Ertekin, C. ve Yaldız, O., 1998. Gelişen Ülkelerde Tarımsal Ürünlerin Kurutulmasında Güneş Enerjisi Kullanımının Rolü, Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi, Tekirdağ, 17- 18 Eylül, s. 694- 701.
  • Gökayaz, L. ve Yıldız, Z., 2017. Gıda Ürünlerinin Kurutulmasında Güneş Enerjili Kurutucuların Kullanımı. 2. Uluslararası Akdeniz Bilim ve Mühendislik Kongresi, Adana, 25-27 Ekim, s. 1079- 1085.
  • Heybeli, N. ve Ertekin, C., 2007. Elma Dilimlerinin Ince Tabaka Halinde Kuruma Karaekteristiği, Tarım Makinalari Bilimi Dergisi, 3(3), 179-187.
  • Öztürk, H., 2008. Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Kullanımı. Teknik Yayınevi Mühendislik, Mimarlık Yayınları, Ankara. ISBN 9789755230429.
  • Sacilik, K. and Elicin, A. K., 2005. An Experimental Study for Solar Tunnel Drying of Apple, 2005. Tarım Bilimleri Dergisi, 11 (2) 207-211.
  • Sacilik, K. and Elicin, A. K., 2006. The thin Layer Drying Characteristics of Organic Apple Slices, Journal of Food Engineering, 73, 281–289.
  • Tüfekçi, S., 2014. Ultrases Ön İşleminin Bamya ve Elma Örneklerinin Kurutma Performansları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli
  • Yazıcı, A. D. ve Das, M., 2018. Güneş Enerjisi Destekli Kurutma Sistemi ile Elma Ürününün Kurutulması ve Kurutma Değerlerinin Yapay Sinir Ağı ile Modellenmesi, International Journal of Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies 2(1) 08 – 13.
Birincil Dil tr
Konular Fen
Bölüm Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar

Orcid: 0000-0003-1304-4857
Yazar: Zehra YILDIZ (Sorumlu Yazar)
Kurum: 1Tarsus Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, MERSIN, TÜRKİYE
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-7580-9838
Yazar: Leyla GÖKAYAZ
Kurum: Tarsus Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İmalat Mühendisliği Anabilim Dalı, MERSIN, TÜRKİYE
Ülke: Turkey


Destekleyen Kurum Mersin Üniversitesi
Proje Numarası 2018-1-TP2-2840
Teşekkür Bu çalışma Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından 2018-1-TP2-2840 no'lu proje ile desteklenmiştir. Yazarlar desteklerinden dolayı Mersin Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri birimine teşekkürlerini sunar
Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 30 Temmuz 2019

Bibtex @araştırma makalesi { bursagida601526, journal = {Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, issn = {1303-3107}, address = {}, publisher = {Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü}, year = {2019}, volume = {0}, pages = {29 - 36}, doi = {}, title = {Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması}, key = {cite}, author = {YILDIZ, Zehra and GÖKAYAZ, Leyla} }
APA YILDIZ, Z , GÖKAYAZ, L . (2019). Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi , 0 (22) , 29-36 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/bursagida/issue/47614/601526
MLA YILDIZ, Z , GÖKAYAZ, L . "Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması". Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi 0 (2019 ): 29-36 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/bursagida/issue/47614/601526>
Chicago YILDIZ, Z , GÖKAYAZ, L . "Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması". Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi 0 (2019 ): 29-36
RIS TY - JOUR T1 - Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması AU - Zehra YILDIZ , Leyla GÖKAYAZ Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 29 EP - 36 VL - 0 IS - 22 SN - 1303-3107- M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması %A Zehra YILDIZ , Leyla GÖKAYAZ %T Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması %D 2019 %J Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi %P 1303-3107- %V 0 %N 22 %R %U
ISNAD YILDIZ, Zehra , GÖKAYAZ, Leyla . "Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması". Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi 0 / 22 (Temmuz 2019): 29-36 .
AMA YILDIZ Z , GÖKAYAZ L . Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi. 2019; 0(22): 29-36.
Vancouver YILDIZ Z , GÖKAYAZ L . Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi. 2019; 0(22): 36-29.