Cilt: 1 Sayı: 2, 19.10.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Eğitim Bilimleri temel alanlarında hazırlanmış nitelikli araştırma ve incelemeleri yayımlayarak, eğitim bilimleri alanında bilimsel bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlayan süreli bir yayındır. Bilimsel üretimin ve katılımın akademik birimlere yayılması, bilim dallarının yayın özelliklerinin objektif olarak yansıtılmasını sağlamak amaçlanır.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi (CEBED), Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yayımlanır. Hazırlanacak çalışmalarda bilimsel araştırma ve yayın etiği ilkeleri ön planda tutulur. Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim ve yetişkin eğitimi alanlarını doğrudan ilgilendiren deneysel, inceleme ve derleme yazılarını kapsamaktadır. Fen eğitimi, Okul Öncesi Eğitimi, Eğitim Bilimleri, İlköğretim Matematik, Ortaöğretim Matematik, Sınıf Öğretmenliği ve bu alanlarla disiplinler arası çalışmalara yer veren ulusal hakemli bir dergidir.

1. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisine (CEBED) değerlendirilmek üzere gönderilecek çalışmaların aşağıda belirlenen yazım kurallarına uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. 

2. Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

3. Bir çalışmanın uzunluğu ana metin, kaynakça ve ekler dahil 8.000 sözcüğü aşmayacak biçimde hazırlanmalıdır.

4. Dergiye gönderilecek çalışmalarda kısa özet Türkçe ve İngilizce 200-250 sözcük olmalı ve ayrıca en az 5 adet anahtar sözcük yer almalıdır. Ayrıca Türkçe ve ya İngilizce gönderilecek çalışmaların tümünde 750-1000 sözcük arası İngilizce/ Türkçe uzun özete de yer verilmelidir. Uzun özet içermeyen makaleler değerlendirme sürecine alınmayacaktır. Özgün araştırma makalelerinde uzun İngilizce/ Türkçe özet; amaç, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç alt başlıklarını içermelidir.

5. Yazılar aşağıda belirtilen dergi kurallarına uygun olarak herhangi bir biçimlendirme yapılmamış Word dosyası şeklinde hazırlanmalıdır.

6. Gönderilen tablo ve şekillerin derginin sayfa boyutları dışına taşmaması ve APA-7 stiline uygun olmasına dikkat edilmelidir. Bir tablo veya şekil bir sonraki sayfaya taşmamalıdır. Eğer sayfa sonuna geliyor ve bir kısmı taşıyorsa takip eden sayfaya yerleştirilmelidir. Ayrıca tablo ve şekillerde 10 punto ve tek aralık kullanılmalıdır.

7. Yazılar, Word formatında, A4 boyutunda 12 punto, Times New Roman yazı tipinde, her sayfanın dört kenarında 2,5 cm boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır. Lütfen makalenizin metninin çift aralıklı olduğundan ve ardışık satır numaralandırmasına sahip olduğundan emin olunuz. Her sayfa numaralandırılmalıdır.

8. Ampirik çalışmalara ait ana metin giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç bölümlerini içerebilir. Yöntem kısmında desen, evren ve örneklem, çalışma grubu ya da katılımcılar, veri toplama araçları ve verilerin analizi vb. alt bölümleri bulunmalıdır.

9. Derleme türü çalışmalarda konu özgün ve güncel olması ve problem açık bir şekilde ortaya konulmalı, ilgili alan yazın etkili bir biçimde analiz edilmeli ve tartışılmalıdır. Daha önce üzerinde çalışılmış, alana yenilik getirmeyen ve kritik bir bakış açısı içermeyen derleme çalışmaları kabul edilmeyecektir.

10. Kaynakça, metin içi atıflar, başlıklar, tablolar, şekiller için APA (7. Baskı) stili kullanılmalıdır.

11. Sisteme yüklenen dosyanın içerisinde yazar(lar)a ait bilgiler bulunmamalıdır. Microsoft Word belgelerinde Dosya menüsünden Genel > Seçenekler sekmesinden kullanıcı adı kaldırılmalı ve yazarı belirlemeyi mümkün kılacak bilgiler yer almamalıdır.

12. Araştırmanın etik kurul izni ile ilgili bilgiler kurum ismi belirtilmeden etik onay alındığına dair bilgiler ilgili başlık altına makale kabulü sonrası eklenmelidir. Ayrıca aday makalelere yönelik sorumlu yazardan, Etik Taahhütname sunması beklenmektedir. Etik onayı gerektirmeyen/bulunmayan aday çalışmalardan da, "Etik Kurul Belgesi" yerine sisteme "Etik Taahhütnamesi" yüklenmesi beklenmektedir. Etik Taahhütnamesi için tıklayınız. 

15. Makale yükleme sürecinde tüm yazarlar tarafından Telif Hakkı Devir Formu doldurulması beklenmektedir. Telif Hakkı Devir Formu için tıklayınız. 

16. Tüm aday makaleler gönderilmeden önce iThenticate© ve Turnitin© gibi yazılımlarla taranmalı ve bu tarama raporları makale ile birlikte sunulmalıdır. Tüm makalenin benzerlik oranı %20'den aşağıda olmalıdır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi (CEBED) akademik aşırmacılık taşıyan tüm aday makaleleri editörlük aşamasında reddetme hakkına sahiptir.

17. Yayına kabul edilen makalelerin aşağıda verilen dergi şablonuna göre düzenlenerek sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/24372


Dergide  “Yayın Etiği”, “Araştırma Etiği” ve “Yasal/Özel izin belgesi alınması” ile ilgili kurallara uyduğunu uluslararası standartlara atıf yaparak, hem web sayfasında hem de basılı dergide her biri için ayrı başlık açarak belirtilmiştir. 

Dergide yayın etiğine uygunluk konusu sadece yazarların sorumluluğuna bırakılmamış, tam metinde dergi yayın etiği konusunda izleneceği yolu açık olarak tanımlanmıştır.  

Dergide yayımlanacak makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, izinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.

Çalışma insan ve hayvan deneklerinin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklarasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

Dergimizde yayımlanmakta olan çalışmalar ön inceleme, kör hakemlik süreci ve editöryal süreç olmak üzere üç önemli aşamadan geçmektedir. Hakemlik sürecinde her makale en az iki hakem tarafından incelenmektedir. 

Dergimizde yayımlanan makalelerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.