Research Article

Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği

Volume: 2 Number: 2 December 25, 2018
EN TR

Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği

Abstract

Bu çalışma, müze gezisine katılan okul öncesi dönem çocuklarının müze kavramı ile ilgili görüşlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma ile okul öncesi dönemde müze gezisinin etkin bir şekilde gerçekleştirilip, yaygınlaştırılmasına katkıda bulunulacağı düşünülmektedir. Çalışma kapsamında, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubunu, Afyonkarahisar ili Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir ilkokulun anasınıfına devam etmekte olan dördü kız yedisi erkek olmak üzere toplam on bir çocuk, bir anasınıfı öğretmeni ve üç anne oluşturmuştur. Çalışma kapsamında, müze gezisi öncesi, müze gezisi anında ve sonrasında uygulanan etkinliklerden oluşan bir müze gezisi planı oluşturulup, çalışma grubuna uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak çocuklar, öğretmenler ve ebeveynlerle ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, çocukların; müze gezisinde olumlu deneyimler edindikleri, mutlu, heyecanlı olduklarını ve geçmiş ile bugün arasında bağlantı kurabildikleri belirlenmiştir. Ayrıca annelerin; gezi sonrasında çocukların daha etkili öğrendiklerini, öğretmenlerin ise; müze gezilerinin çocuklara somut deneyimler kazandırdığı için öğrenme süreçlerine önemli katkılar sağladığını, çocukların geçmiş ile günümüz arasında bağlantı kurabildiklerini ve sosyal yaşantılarının olumlu yönde desteklediğini belirttikleri ortaya konmuştur. 

Keywords

References

  1. Abacı, O. (2005). Çocuk ve müze. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
  2. Aral, N. & Can Yaşar, M. (2014). 36-72 aylık çocuklar için eğitim programı. (Ed. Köksal Akyol, A.) Her Yönüyle Okul Öncesi Eğitim 7: Okul Öncesi Eğitim Programları, (s.237-274), Ankara: Hedef CS Basın Yayın.
  3. Brooks, R., Aris, M., & Perry,I. (1999). Effective teaching of history. London: Routledge.
  4. Anderson, D., Piscitelli, B., Weier, K., Everett, M., & Tayler, C. (2002). Children’s museum experiences: Identifying powerful mediators of learning. Curator, 45(3), 213-231.
  5. Anderson, D. & Piscitelli, B. (2002). Parental recollections of childhood museum visits. Museum National, 10(4), 26-27.
  6. Brett, P. (2014). ‘The sacred spark of wonder’: Local museums, Australian curriculum history, and pre-service primary teacher education: A tasmanian case study. Australian Journal of Teacher Education, 39(6), 16-29.
  7. Bozdoğan, A.E. & Yalçın, N. (2006). Bilim merkezlerinin ilköğretim öğrencilerinin fene karşı ilgi düzeylerinin değişmesine ve akademik başarılarına etkisi: Enerji parkı. Ege Eğitim Dergisi, 7(2), 95-114.
  8. Emeksizoğlu, T.O. (2007). Polis müzeleri ve polis müzelerinde eğitimi. Yayınlanmamış Tezsiz Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 25, 2018

Submission Date

November 16, 2018

Acceptance Date

December 11, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 2 Number: 2

APA
Karaca, N. H., Şenol, F. B., Akyol, T., & Can Yaşar, M. (2018). Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği. Journal of Child and Development, 2(2), 13-25. https://doi.org/10.36731/cg.483742
AMA
1.Karaca NH, Şenol FB, Akyol T, Can Yaşar M. Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği. Journal of Child and Development. 2018;2(2):13-25. doi:10.36731/cg.483742
Chicago
Karaca, Nezahat Hamiden, Fatma Betül Şenol, Tuğçe Akyol, and Münevver Can Yaşar. 2018. “Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği”. Journal of Child and Development 2 (2): 13-25. https://doi.org/10.36731/cg.483742.
EndNote
Karaca NH, Şenol FB, Akyol T, Can Yaşar M (December 1, 2018) Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği. Journal of Child and Development 2 2 13–25.
IEEE
[1]N. H. Karaca, F. B. Şenol, T. Akyol, and M. Can Yaşar, “Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği”, Journal of Child and Development, vol. 2, no. 2, pp. 13–25, Dec. 2018, doi: 10.36731/cg.483742.
ISNAD
Karaca, Nezahat Hamiden - Şenol, Fatma Betül - Akyol, Tuğçe - Can Yaşar, Münevver. “Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği”. Journal of Child and Development 2/2 (December 1, 2018): 13-25. https://doi.org/10.36731/cg.483742.
JAMA
1.Karaca NH, Şenol FB, Akyol T, Can Yaşar M. Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği. Journal of Child and Development. 2018;2:13–25.
MLA
Karaca, Nezahat Hamiden, et al. “Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği”. Journal of Child and Development, vol. 2, no. 2, Dec. 2018, pp. 13-25, doi:10.36731/cg.483742.
Vancouver
1.Nezahat Hamiden Karaca, Fatma Betül Şenol, Tuğçe Akyol, Münevver Can Yaşar. Anasınıfına Devam Eden Çocuklar İçin Bir Müze Gezisi Örneği. Journal of Child and Development. 2018 Dec. 1;2(2):13-25. doi:10.36731/cg.483742

Cited By