BibTex RIS Cite

Nörogelişimsel Bozukluklarda Beslenme

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2, 0 - 0, 27.10.2016

Abstract

Bu çalışmada farklı nörogelişimsel bozuklukları (NB) olan çocuklarda görülen beslenme sorunları ve bu çocuklarda sağlığa yararlı olabilecek farklı diyet müdahaleleri üzerine yapılan çalışmaların derlenmesi amaçlanmıştır. Nörogelişimsel bozukluğu olan çocukların beslenme durumu ve müdahaleleri üzerine yapılan çalışmalar PUBMED veritabanı üzerinden ‘gelişimsel bozukluklar’, ‘otizm’, ‘dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu’ ve ‘beslenme durumu’ anahtar kelimeleri kullanılarak derlenmiştir. Bu derleme sonucunda, entelektüel yetersizlikleri olan çocukların daha az aktif ve obezite prevalansının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Beslenme güçlüğü ve yeme bozukluğu varlığında malnütrisyon olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan ve olmayan çocukların beslenmesi ve besin alımı arasındaki farklılıklar belirsizdir. OSB’li çocukların süt ürünleri tüketiminin daha az olduğu; kalsiyum ve D vitamini alımının düşük olduğu belirlenmiştir ve bu bulgu, kemik sağlığı için endişelenilmesi gereken bir durumdur. Glutensiz-kazeinsiz diyet, OSB’li çocuklarda görülen çölyak gibi besin alerjilerden kaçınmak için önerilmektedir. Ancak, kesin delil bulununcaya kadar kısıtlayıcı diyetler sadece bir besin alerjisi veya intoleransı tespit edilmesi durumunda uygulanmalıdır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda gözlenen yağ asidi profilindeki bozulmanın yol açtığı davranış sorunlarının omega-3 tedavisi ile belirli düzeyde iyileşme sağladığı belirlenmiştir. Dokosaheksaenoik asit (DHA) desteği, dislekside karanlığa adaptasyon için ve disprakside hareket becerilerinin gelişimine yardımcı olabilir. Motor engelli çocuklar, düşük kemik kütlesi ve kırıklar için risk altındadır. Kötü beslenme durumu, motor bozukluklar için ek bir risk faktörü olabilir. Pek çok çalışmada beslenme müdahalelerinin yararları gösterilmiş olmasına rağmen, bu veriler rutin olarak her hastaya beslenme tedavisi uygulamak için yeterli değildir. Gereksiz diyet kısıtlamaları veya takviyelerini önlemek için, geçerliliği doğrulanmış çalışmalara ihtiyaç vardır.

Nutrition in Neurodevelopmental Disorders

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2, 0 - 0, 27.10.2016

Abstract

In this study, it was aimed to review studies on feeding difficulties in children with different neurodevelopmental disorders (ND’s), and to assess whether different nutrition interventions could be beneficial for the health of children. Studies on nutrition status and interventions in children with ND’s were compiled using the keywords; ‘developmental disabilities’, ‘autism’, ‘attention deficit hyperactivity disorder’ and ‘nutrition status’ on the PUBMED database. According to this review, children with intellectual disabilities are less active and have a high prevalence of obesity. With existing eating and feeding disorders, malnutrition should also be considered. Differences in nutrition and nutrient intake in children with and without autism spectrum disorders (ASD) are unclear. It was determined that children with ASD consume fewer dairy foods, less calcium, and vitamin D, which is a concern for bone health. Gluten-free lactose-free diet has been suggested for children with ASD to avoid allergies such as celiac disease. However, until conclusive evidence is found, restrictive diets should only be implemented in the event a food allergy or if intolerance is detected. Impaired fatty acid profiles are observed in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Omega-3 treatment has been determined to improve children’s behavior. Docosahexaenoic acid supplementation might be helpful for dark adaptation in dyslexia and movement skills in dyspraxia. Children with a motor disability are at a risk of having low bone mass and fractures. A poor nutritional status may be an additional risk factor for motor disorders. Although several studies demonstrate the benefits of nutrition interventions, they are not enough to apply these treatments to every patient as a routine. To avoid unnecessary diet restrictions or supplementations, more validated studies are required.

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Gökçe Ünal

Aliye Özenoğlu

Publication Date October 27, 2016
Submission Date July 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Ünal, G., & Özenoğlu, A. (2016). Nutrition in Neurodevelopmental Disorders. Clinical and Experimental Health Sciences, 6(2).
AMA Ünal G, Özenoğlu A. Nutrition in Neurodevelopmental Disorders. Clinical and Experimental Health Sciences. July 2016;6(2).
Chicago Ünal, Gökçe, and Aliye Özenoğlu. “Nutrition in Neurodevelopmental Disorders”. Clinical and Experimental Health Sciences 6, no. 2 (July 2016).
EndNote Ünal G, Özenoğlu A (July 1, 2016) Nutrition in Neurodevelopmental Disorders. Clinical and Experimental Health Sciences 6 2
IEEE G. Ünal and A. Özenoğlu, “Nutrition in Neurodevelopmental Disorders”, Clinical and Experimental Health Sciences, vol. 6, no. 2, 2016.
ISNAD Ünal, Gökçe - Özenoğlu, Aliye. “Nutrition in Neurodevelopmental Disorders”. Clinical and Experimental Health Sciences 6/2 (July 2016).
JAMA Ünal G, Özenoğlu A. Nutrition in Neurodevelopmental Disorders. Clinical and Experimental Health Sciences. 2016;6.
MLA Ünal, Gökçe and Aliye Özenoğlu. “Nutrition in Neurodevelopmental Disorders”. Clinical and Experimental Health Sciences, vol. 6, no. 2, 2016.
Vancouver Ünal G, Özenoğlu A. Nutrition in Neurodevelopmental Disorders. Clinical and Experimental Health Sciences. 2016;6(2).

14639   14640