Yazım Kuralları

Cumhuriyet Tıp Dergisi (CMJ) hakemli bir dergi olarak Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört kez yayınlanır. Temel, dahili ve cerrahi bilim alanlarında en son tanı ve tedavi uygulamalarını, en yeni araştırmaları ve uzman görüşlerini okuyucularına ulaştırmaya çalıştır. Ulusal ve uluslararası İngilizce yazıları basar. Open Journal Systems yazılımını kullanarak açık dergi yayıncılığı formatında internet üzerinden yayınlanır. Ulusal ve uluslararası saygın bir hakem grubu ile çalışarak sürekli kalitesini artırmayı ve daha fazla okuyucu çekmeyi amaçlar. Dergimizin gelişimine katkı yapmak isteyen tüm bilim insanlarının önerilerini dikkate alır.

Cumhuriyet Tıp Dergisi Editörler Kurulu

Cumhuriyet Tıp Dergisi biyomedikal dergilere sunulan makale taslakları için geçerli genel kurallara bağlıdır. CMJ’e gönderilen bütün makale taslakları arasından yayımlanabilir olanlar sıkı bir çift-kör hakemlik değerlendirme sürecinden geçirilmektedir. Sunulan her bir makale sunum kurallarına uygunluk bakımından bir ön incelemeye tabi tutulmaktadır. Bu işlemden geçen makaleler editoryal değerlendirme için baş editöre yönlendirilir. Baş editör tarafından değerlendirilen makaleye ilgili bölüm editörü atanır. İlgili bölüm editörü en az iki hakem atayacaktır. Hakem seçimi uzmanlık alanlarına ve değerlendirme ilgilerine göre yapılır. Makale yazarlarının kimlikleri hakemlerden gizli tutulmaktadır. Hakemler, editörlere, geribildirim yoluyla, makalenin bilimsel değeri, izlenmiş olan yöntem ve istatistiksel analizlere ilişkin önerilerde bulunurlar. İstatistik bakımından daha fazla veya daha detaylı analiz gerektiren makaleler istatistik uzmanlarına gönderilirler. İlgili bölüm editörü hakem yorumlarını topluca yansıtan genel bir değerlendirme yapar. Bundan sonra editöryal kurul makaleyi değerlendirir ve bir karara varır ki bu kesin hükümdür. Yorumlar, eleştiriler ve öneriler internet sayfası vasıtasıyla makale yazarlarına iletilir, ancak hakem kimlikleri ifşa edilmez. Yazarlara düzeltim amacıyla geri gönderilen makale metinlerinin, gerekli düzeltmeler yapılarak, 15 gün içerisinde yeniden sunulması beklenir.

*Uluslararası Tıp Dergileri Editörleri Komitesi. Biyomedikal Dergilere Sunulan Makaleler için Genel Kurallar: International Committee of Medical Journal Editors. Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals: Biyomedikal Yayın için Yazım ve Redaksiyon. Son güncelleme tarihi: Ekim 2008. Ulaşım: http://www.icmje.org/index.html. Erişim tarihi: 25 Şubat 2009.


YAZARLARA BİLGİ

Dil
Derginin yazım dili İngilizcedir. Makaleler İngilizce dilinde yazılmalı, İngilizce ve Türkçe başlık, özet ve anahtar kelimeler de içermesi gerekmektedir. Ana dili İngilizce olmayan yazarların, makalelerini göndermeden önce İngilizce ve bilimsel yazım konusunda uzman bir kişiden yardım almaları gerekmektedir. Temel dil standartlarını karşılamayan yazılar ön incelemeden iade edilecektir.

Kayıt
Makaleler Cumhuriyet Tıp dergisine Dergipark üzerinden sorumlu yazar tarafından kayıt edilmelidir. Tüm yazarların Dergipark'a kayıt olması gerekmektedir. Microsoft Word formatındaki (.doc, .docx) dosyalar kaydedilebilir. Herhangi bir sayfa sınırlaması yoktur. Eğer makalenin dosyalarını yükleme sırasında bir problem yaşanırsa, özellikle şekil içeren makalelerde makalenin ebadının azaltılması gerekir. Yazarlardan herhangi biri dışında yapılacak kayıtlar kabul edilmeyecektir. Kaydı yapan yazar kayıt ve değerlendirme sürecindeki tüm sorumlulukları almış olacaktır. Kayıt sırasında yaşanacak teknik problemlerde cumhuriyetmedicaljournal@cumhuriyet.edu.tr adresinden destek istenebilir.

Kabul Koşulları
Gönderilecek yayınların daha önce başka yerde yayınlanmamış (özet, yayımlanmış bir konferansın bölümü, tez çalışmaları hariç) ve başka bir dergi tarafından değerlendirme aşamasında olmaması gerekir. Kaydı yapan yazar makalenin yayımlanması ile ilgili olarak tüm yazarların sorumluluğunu almış bulunacaktır. Belli kurumdan çıkan yayınlarda o kurumun onayının bulunmasını sağlamakta aynı zamanda yazarların sorumluluğundadır. Kabul tarihini sadece editöryel ofis tarafından yazılan kabul yazısı gösterir. Daha sonraki mektuplaşmalar ve düzeltmeler aksi gerekmedikçe yazar’(lar)a yayımdan önce gönderilecektir. Yayının yayımlanabilmesi için tüm yazarlar tarafından izin verilmesi gerekmektedir.

Değerlendirme
Değerlendirmeye alınan tüm çalışmalar akademik olarak belli standartları karşılamalıdır. Gelen makaleler ilk önce dergi sekreteri tarafından yazım kurallarına uygunluğu açısından ön değerlendirmeye alınacaktır. Uygun olan yazılar baş editör tarafından değerlendirildikten sonra yazarlar tarafından bilinmeyen, yazarla aynı kurumdan olmayan hakemler tarafından değerlendirmeye alınacaktır. Hakemlere yazar bilgileri gösterilmemektedir. Hakemlere daveti kabul etme için 7 gün, değerlendirme için 15 gün süre verilmektedir. Yazınızın değerlendirme süresi hakemlerin daveti kabul etme oranına göre değişiklik gösterebilir.


YAZILARIN HAZIRLANMASI
1. Başlık Sayfası
- Yazı başlığı (Türkçe ve İngilizce)
- Yazarların tam isimleri, kurumları ve ORCID bilgileri (https://orcid.org/ adresinden alınabilir)
- Yazarların makaledeki sıralaması
- Sorumlu yazarın kim olduğu, iletişim bilgileri (e-posta adresi ve telefon numarası)
- Araştırmaya alınan katılımcılardan alınan bilgilendirilmiş onam bilgisi
- Yazar katkıları (Konsept, tasarım, denetim, kaynaklar, malzemeler, veri toplama, analiz, literatür taraması, yazım, eleştirel inceleme, diğer.)
- Finansal destek (Yoksa olmadığı yazılmalıdır)
- Yazı daha önce kongrede sunulmuşsa ya da tezden yayın yapılmışsa bu kapak sayfasında belirtilmelidir. Kongrede tam metin basılan yazılar kabul edilmemektedir.

2. Çıkar Çatışması
Katkıda bulunan tüm yazarlar, ICMJE formunu bireysel olarak doldurmalı ve doldurulan formlar sorumlu yazar tarafından çevrimiçi sisteme yüklenmelidir. Form, http://www.icmje.org/conflicts-of-interest/ adresinde mevcuttur.

3. Telif Hakkı Devir Dormu
Telif hakkı devir formu tüm yazarlar tarafından imzalanarak sisteme yüklenmelidir. Cumhuriyet Tıp Dergisi, derginin web sitesinden içeriğine ücretsiz erişim sağlamakta ve içeriğinin ücretsiz olarak indirilmesine olanak sağlamaktadır. Hem anonim hem de kayıtlı kullanıcılar makaleleri okuyabilir ve/veya indirebilir. Aksi belirtilmediği sürece makaleler ve dergi içeriği, Creative Commons Attribution 4.0 International License kapsamında lisanslanmıştır.

4. Etik Kurul Onay Belgesi
Etik kurul onayı gereken yazılar gönderilirken ilgili onay belgesi de sisteme yüklenmelidir. Etik kurul onayı gerekmeyen yazılar için izin gerekmediğine dair bir dilekçe sorumlu yazar tarafından imzalanarak sisteme yüklenmelidir.

5. Benzerlik Analizi
Dergimizin kabul edilen benzerlik sınırı %20'dir. Makale gönderilirken benzerlik analizi raporunun da sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

6. Makalenin Hazırlanması
Tüm yazı türleri için şekilsel kurallar;

- Makalenin uzunluğu makalenin türüne bağlıdır. Kağıt boyutları 8,5 × 11 inç olmalı ve her tarafta 2,5 cm kenar boşluğu olmalıdır.

- Lütfen normal, düz yazı tipini (12 punto Times New Roman), iki yana yaslı kullanın ve tüm sayfaları ardışık olarak numaralandırın. Paragraflara girinti veya boşluk bırakın.
- Lütfen satırları numaralandırın.

Kabul edilen makale türleri;

Orjinal Araştırma Makalesi: Araştırma makaleleri ve sistematik derlemeler sırasıyla; İngilizce Başlık, İngilizce Özet, İngilizce Anahtar Kelimeler, Türkçe Başlık, Türkçe Özet, Türkçe Anahtar kelimeler, Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Teşekkür, Yazarlık Katkısı, Çatışma Beyanı, Kaynaklar, Tablolar (yazı içinde ve yazının sonunda) ve Şekil Açıklamaları (şekiller sisteme ayrı dosya olarak yüklenmelidir) şeklinde yapılandırılmalıdır.
Derleme: Araştırma Makalesinin formatına bağlı kalsa da materyal ve yöntemler, sonuçlar veya tartışma bölümlerini içermesi gerekmez ve bunun yerine konuyla ilgili diğer başlıkları kullanabilirler.
Olgu Sunumu: İngilizce Başlık, İngilizce Özet, İngilizce Anahtar Kelimeler, Türkçe Başlık, Türkçe Özet, Türkçe Anahtar kelimeler, Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma, Sonuç, Teşekkür, Yazarlık Katkısı, Çatışma Beyanı, Kaynaklar, Tablolar ve Şekil Açıklamaları şeklinde yapılandırılmalıdır.

YAZININ BÖLÜMLERİ

Başlık ve Özet (Title and Abstract)
Tüm yazılarda özet sunulmalıdır. Araştırma Makalelerinin özeti alt başlıklarla (Amaç, Yöntem, Bulgular ve Sonuç)- Objective, Methods, Results, and Conclusion yapılandırılmalıdır. Özet araştırma makalesi için kelime sınırı 250; olgu sunumu için 200’dür.
Anahtar Kelimeler (Keywords)
MESH’e göre 3 - 5 anahtar kelime sağlanmalıdır. Türkçe anahtar kelimeler MESH karşılığı olacak şekilde bilim terimlerinden alınmalıdır.
Giriş (Introduction)
Bu bölüm alt başlık içermemelidir.
Gereç ve Yöntem (Materials and Methods)
Bu bölüm bütün prosedürlerin tekrarlanmasını sağlayabilecek kadar detaylı yazılmalıdır. Yazarlar prosedürleri ve analitik teknikleri açıklamalı ve tüm ticari ürünlerin adlarını ve kaynaklarını tanımlamalıdır. Alt başlıklara ayrılarak yazılabilir.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) gereç ve yöntem bölümünde yazılmalıdır. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yer verilmelidir. Sistematik derleme makaleleri PRISMA yönergelerine uygun olmalıdır. Yazarlar bunu gereç ve yöntem başlığı altında belirtmelidir.
İstatistiksel analizlere ilişkin bilgiler, bu bölümde ayrı bir alt başlıkla verilmeli ve işlem sırasında kullanılan istatistiksel yazılımlar belirtilmelidir.
Bulgular (Results)
Yazarlar istatistiksel bulguları rapor ederken uygun tablo ve şekillere başvurmalıdır ve bulgular mantıksal bir sırayla sunulmalıdır. Tablo içinde verilen veriler metin içinde tamamen tekrarlanmamalı ancak tablodaki önemli sonuçlar metinde yazılmalı ve sonrasında mutlaka tabloya atıf yapılmalıdır.
Tartışma (Discussion)
Sonuç (Conclusions)
Teşekkür (The Acknowledgements)

Çalışma bir hibe veya başka bir finansmanla desteklendiyse, destekleyen kuruluşun adı ve hibe numarası belirtilmelidir.
ICMJE (www.icmje.org) tarafından önerilen yazarlık kriterlerini karşılamayan tüm katkıda bulunanlar 'Teşekkürler' bölümünde listelenmelidir.
Yazarlık Katkısı (Authorship Contribution)
Yazar olarak listelenen herkesin ICMJE tarafından önerilen 4 yazarlık koşulunu karşılaması önermektedir. Bu koşullar:
1. Çalışmanın konseptine/tasarımına; ya da çalışma için verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve yorumlanmasına önemli katkı sağlamış olmak;
2. Yazı taslağını hazırlamış ya da önemli fikirsel içeriğin eleştirel incelemelerini yapmış olmak;
3. Yazının yayından önceki son halini gözden geçirmiş ve onaylamış olmak;
4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün geçerliliği ve doğruluğuna ilişkin soruların uygun şekilde soruşturulduğunun ve çözümlendiğinin garantisini vermek amacıyla çalışmanın her yönünden sorumlu olmayı kabul etmek.
Yazarların araştırmanın hangi kısımlarında katkı sağladığı isim soy isim başharfleri kullanılarak yazılmalıdır.
Örn: Tasarım: A.E., E.F., T.T., Veri Toplama: A.E., T.T.
Çatışma Beyanı (Conflicts of Interest statement)
Olası çıkar çatışmalarını belirtin, eğer yoksa çıkar çatışması olmadığını belirtin.
Kaynaklar (References)
American Medical Association 11th edition stil tercih edilmektedir. Bu referans stilinin kuralları;
1.Kaynaklar makalenin içinde noktalama işaretlerinden sonra üst simge Arap rakamlarıyla belirtilmelidir. Word'de üst simge rakamını, istediğiniz sayıyı vurgulayıp ekranın üst kısmındaki Yazı Tipi bölümündeki üst simge düğmesine tıklayarak oluşturabilirsiniz.
2. Referans listesinin makalenin sonunda ayrı bir sayfa olarak verilmelidir. Sola yaslı ve numara sırasına göre düzenlenmiş olmalı. Referans listesinde yalnızca metinde belirtilen referanslar yer almalıdır.
3. Referans listesine makalelerin Pubmed ID (PMID) veya Pubmed Central ID (PMCID) kayıtları referans listesine EKLENMEMELİDİR.
4. Doi numaralarının varsa yazılması önemlidir.
5. 7 ve daha fazla yazarlı makalelerde ilk 3 yazar yazılmalı ve et al. eklenmelidir. 6 ve daha az yazarlı makalelerde tüm yazarlar yazılmalıdır.
5. Örnek AMA 11th Referanslar;
Kitap
Yazar AA, Yazar BB. Kitabın Adı: Kitabın Alt Başlığı. Baskı. Yayıncının adı; Yayın yılı.
E-Kitap
Yazar AA, Yazar BB, Yazar CC. Kitabın Adı: Kitabın Alt Başlığı. Baskı. Yayıncının adı; Yayın yılı. Erişilen tarih. URL'si
Dergi makalesi
Yazar AA, Yazar BB, Yazar CC. Makalenin başlığı: başlıklar küçük harfle yazılır. Derginin Kısa Adı. Yıl;Cilt numarası(Sayı numarası):sayfa numaraları. Doi numarası.
Şekiller (Figures)
Makale içinde kaynaklardan sonra şekil başlıkları yazılmalı, şekiller ise ayrı dosya olarak sisteme yüklenmelidir.
Tablolar (Tables)
Tablolar yazı içerisinde kaynaklardan sonra yerleştirilmelidir. Tablolar fotoğraf olarak yüklenmemelidir. Microsoft Word'de tablo ekle aracı kullanılarak oluşturulmalıdır. Tablo ismi tablonun üstünde; tablo içeriğine dair açıklamalar tablonun altında yer almalıdır.

Son Güncelleme Zamanı: 28.03.2024 03:30:45