Mikotoksinler,
bazı fungus türleri tarafından sentezlenen ikincil metabolitlerdir ve bu
toksinler içinde aflatoksinler insan ve hayvan sağlığı için çok tehlikeli
olarak bilinmektedir. Aflatoksin M1(AFM1) kontaminasyonu süt ve süt ürünlerinde
kritik rol oynamaktadır.Bu çalışmanın amacı, Lactobacillus plantarum NRRLB 4496'nın yağsız süt örneklerinde AFM1'in
uzaklaştırma yeteneğinin değerlendirilmesidir. Süt ortamında AFM1 bağlanması, farklı
parametreler ile test edilmiştir; AFM1 konsantrasyonları (0,5,1,2,5,10 ppb) ve
inkübasyon süresi (30 dk, 1sa, 6sa, 24sa, 48 sa). Sütte kalan bağlanmamış
AFM1 miktarı, florans detektörlü yüksek performans sıvı kromatografi- yöntemi
ile analiz edilmiştir. Sonuçlarda, AFM1 konsantrasyonu AFM1 bağlama özelliğini önemli
ölçüde etkilemiştir. En yüksek uzaklaştırma yüzdesi, 5 ppb AFM1 konsantrasyonu
için gözlenmiş ve % 61,33 olarak bulunmuştur. İnkübasyon süreci boyunca AFM1
bağlanma yüzdesinde önemli bir değişiklik gözlenmemiş olup, bağlanma büyük oranda
30 dakikada tamamlanmıştır. Sonuçlar, Lactobacillus
plantarum NRRLB 4496'nın, AFM1 miktarının süt ortamında azaltılması için iyi
bir uygulama potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 1 |