Research Article
BibTex RIS Cite

ANET 30 Şeftali Çeşidinin Depolanmasında 1-Metilsiklopropan ve Modifiye Atmosfer Paketmelemenin Kalite Özelliklerine Etkileri

Year 2022, Volume: 10 Issue: 1, 99 - 107, 25.07.2022
https://doi.org/10.33202/comuagri.1075747

Abstract

Bu çalışma, Anadolu Etap Penkon Gıda ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş. tesislerinde üretilen ANET 30 şeftali çeşidine ait meyveler kullanılarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait soğuk araştırma odalarında gerçekleştirilmiştir. Çok geç olgunlaşan meyveler 18 Ekim 2019 tarihinde hasat edilmiş ve bölüm tesislerine getirilmiştir. Hasattan sonra 4 gruba ayrılan meyvelerin bir kısmına 625 ppb dozunda 1-metilsiklopropan (1-MCP) uygulanmış, uygulama yapılan meyvelerin yarısı Xtend® torbalar içerisinde modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulaması için kullanılmıştır. Uygulama yapılmayan meyvelerin yarısı sadece MAP, diğer yarısı da kontrol olarak ayrılmıştır. Tüm uygulamalar 0±1°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 60 gün süreyle depolanmış ve 20 gün arayla kalite özelliklerindeki değişim saptanmıştır. Sonuç olarak; ANET 30 şeftali çeşidi normal soğuk depolarda maksimum 25-30 gün depolanabilmesine karşılık, tek başına 1-MCP uygulaması başarılı olmamıştır. Her ne kadar bazı özellikler yönünden olumlu sonuç alınmasına karşılık genel bir değerlendirme ile 1-MCP uygulaması ile depolama ancak 5-7 gün daha uzatabilmiştir. Diğer yandan sadece MAP ile 1-MCP uygulanmış ve MAP içerisinde depolanan meyveler bu çalışmada en iyi sonucu vermiştir. Bu uygulamalarda meyvelerde renk değişimi, sertlik gibi birçok kalite özellikleri daha iyi korunmuştur. Mantari enfeksiyonlar bu uygulamalarda düşük oranda saptanmıştır. Genel olarak her iki uygulama ile ANET 30 şeftali çeşidi meyvelerinin mantari çürümeleri azaltıcı önlemler alarak ve MAP kullanarak bu koşullarda %10-15 ağırlık kaybı ile 45-50 gün depolanabileceği sonucuna varılmıştır.

References

  • Ağar, İ.T., Son, L., Kaşka, N., 1994. Ülkemiz için yeni bazı şeftali çeşitlerinin muhafaza olanakları. Çukurova Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 9(1): 179-194
  • Akbudak, B., 1999. Şeftali ve nektarinlerin kontrollu (KA) ve değişik (MA) atmosferde muhafazaları. Uludağ Üniv. Fen Bilimleri Enst. Doktora Tezi, 189s.
  • Akbudak B., Eriş A., 2004. Physical and chemical changes in peaches and nectarines during the modified atmosphere storage. Food Control. 15(4): 307-313.
  • Anonim, 1968. International federation of fruit juice producers no: 3.
  • Anonymous,, 2021. Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO). May, 2021, http://www.fao.org/faostat/en/#data
  • Bal E., 2016. Modifiye atmosfer paketleme ile potasyum permanganat uygulamalarının j.h. hale şeftali çeşidinin muhafazası üzerine etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 6(1): 9-15.
  • Beaudry R.M., Cameron A.C., Shirazi A., Dostal-Lange D.L., 1992. Modified-atmosphere packaging of blueberry fruit: Effect of temperature on package O2 and CO2. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 117: 436-441.
  • Blankenship, S.M., Dole, J.M., 2003. 1-Methylcyclopropene: A Review. Postharvest Biology and Technology, 28: 1-25.
  • Cano-Salazar,J., Lopez, M.L., Echeverria,G., 2013. Relationship between the ınstrumental and sensory characteristic of four peach and nectarine cultivars stored under air and CA atmospheres. Postharvest Biol. Technol. 75: 58-67
  • Crisosto, C.H., Mitchell, F.G.,Ju, Z., 1999. Susceptibility to chilling ınjury of peach , nectarine, and plum cultivars grown in California. HortScience, 34:1116-1118.
  • Crisosto, C.H., 2002. How do we ıncrease peach consumption. Acta Hortic., 592:601-605.
  • Drake, S.R., Elfving, D.C., 2004. Quality of packed and bin stored “Anjou” pears as ınfluenced by storage atmosphere and temperature, J. Food Qual. 27:141-152.
  • Ertan Ü., Özelkök S., Kaynaş K., Demirören S., 1984. Marmara bölgesinin muhtelif yörelerinde yetiştirilen bazı standart şeftali çeşitlerinin hasat sonrası fizyolojisi üzerinde araştırmalar. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Proje ve Uygulama Gn. Müd. Sonuç Raporu. Yalova.
  • Ferrer-Mairal, A., Remon, S., Peiro, J.M., Oria, R., 2012. Effects of ıntermittent conditioning on the color and enzymatic activity of peaches during controlled atmosphere storage. J. Food Bio-chem, 36: 129-138.
  • Gorney, J.R., Kader, A.A., 1996. Controlled-atmosphere suppression of ACC synthase and ACC oxidase in ‘Golden Delicious’ apples during long-term storage. J. Am. Soc. Hortic. Sci. 121, 751
  • Gür, E., Gündoğdu, M.A., Şeker, M., 2020. Lapseki Ekolojisinde Yaygın Bir Şekilde Yetiştirilen Şeftali Çeşitlerinin Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. ÇOMÜ LJAR, 1(2): 90–100.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Kuzucu, F.C., 2006. Hasat sonrası 1-MCP uygulamalarının bahçe ürünlerinin muhafazası üzerine olan etkileri. Soğuk Zincir ve Lojistik, SOMTAD Dergisi 6-7:6-11.
  • Kesmen, N., Kaynaş, K., 2018. Bayramiç Beyazı nektarin çeşidinde farklı uygulamaların depolama ve pazarlama kalitesine etkileri. Çanakkale Onsekiz Mart Üniverssitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2), 46-58.
  • Koyuncu M.A., Eren İ., Güven K., 2005. Eğirdir (Isparta) koşullarında yetiştirilen Fantasia ve Stark Red Gold nektarin çeşitlerinin soğukta muhafazası. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 20(1): 6-11p.
  • Kurnaz Ş., Kaşka N., 1992. Adana ve Pozantı’da yetiştirilen bazı şeftali ve nektarin çeşitlerinin meyvelerinde büyüme süreci ı̇çinde oluşan kimyasal değişimlerin ve derim zamanlarının saptanmasında kullanılabilecek bazı derim ölçütlerinin ı̇ncelenmesi. Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 16 (2): 400-409.
  • Lurie, S., Crisosto, C.H., 2005. Chilling ınjury in peach and nectarine. Postharvest Biology and Technology, 37(3): 195-208.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience 27(12):1254-1255.
  • Neves, L.C., Campos, A.J., Prill, M.A.S., Roberto, S.R., 2013. Woolliness and leatheriness in late peach cultivars submitted to both delayed storage and to cold storage. Acta Scientiarum, 35(3): 363-369.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E., Çelik, M., Dilbaz, R., 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 3(3):13-19
  • Ross, A.F., 1959. Dinitrophenol method for reducing sugar, Ln Potato Processing, Ed. WF. Tullburt and O. Smith.p: 469- 470. TAVI Publishing Co. Wesport- Connecticut.
  • Sakaldaş, M., Kaçan, A., Şeker, M. ve Kaynaş K., 2013. ‘Monreo ve Blake geççi şeftali çeşitlerinde modifiye atmosfer paketleme uygulamasının muhafaza süresince meyve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 1-8
  • Sisler, E.C., Serek, M., 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level. recent developments. Physiology Plant, 100:577-582.
  • Thompson, A.K., 2010. Controlled atmosphere storage of fruits & vegetables. 2nd Edition, CABI International, 272 p.
  • Truque, E., Aguayo, E., Artes-Hernandez, F., Gomez, P., Artes, F., 2012. Controlled atmosphere for the export of Miraflores peaches. Acta Hortic. 962: 585-590.
  • Watkins, C.B., Nock, J.F., Whitaker, B.D., 2000. Responses of early, mid and late season apple cultivars to postharvest application of 1-methylcyclopropone (1-MCP) under air and controlled atmosphere storage conditions. Postharvest Biology and Technology, 19:17-32.
  • Zagory, D., Kader, A.A., 1988. Modified atmosphere packaging of fresh produce. Food technol, 42(9), 70-77.
  • Zoffoli J. P., Balbontin S., Rodriguez J., 2001. Effect of modified atmosphere packaging and maturity on susceptibility to mealiness and lesh browning of peach cultivars, V. International Peach Symposium, 08-13 July, Rotterdam-Netherlands.

THE EFFECTS OF 1-METHYLCYLOPROPANE AND MODIFIED ATMOSPHERE PACKAGING ON STORAGE QUALITY OF ANET 30 PEACH VARIETY

Year 2022, Volume: 10 Issue: 1, 99 - 107, 25.07.2022
https://doi.org/10.33202/comuagri.1075747

Abstract

This study was carried out in the cold research rooms of Çanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. The fruits of the ANET 30 peach variety that produced Anadolu Etap Penkon Food and Agriculture Products Industry and Trade. Inc. were used. The fruits that ripened very late and were harvested on 18 October 2019 were brought to the department. After harvest, the fruits were divided into 4 groups and 1-methylcyclopropane (1-MCP) at a dose of 625 ppb was applied to some of the fruits, and half of the treated fruits were used for modified atmosphere packaging (MAP) application in Xtend® bags. Half of the untreated fruits were reserved as MAP only and the other half as control. All applications were stored at 0±1°C temperature and 90±5% relative humidity conditions for 60 days, and the change in quality characteristics was determined at 20-day intervals. As a result, ANET 30 peach variety could be stored in normal cold stores for a maximum of 25-30 days. However, 1-MCP application alone has not been successful. Although, positive results were obtained in terms of some properties, with a general evaluation, 1-MCP application could only extend the storage for 5-7 days. On the other hand, only MAP and 1-MCP were applied and fruits stored in MAP gave the best results in this study. In these applications, many quality characteristics such as color change and hardness of fruits were better preserved. Fungal infections were detected at a low rate in these applications. It was concluded that with both applications, ANET 30 peach variety fruits could be stored for 45-50 days with 10-15% weight loss under these conditions by taking measures to reduce fungal decay and using MAP.

References

  • Ağar, İ.T., Son, L., Kaşka, N., 1994. Ülkemiz için yeni bazı şeftali çeşitlerinin muhafaza olanakları. Çukurova Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 9(1): 179-194
  • Akbudak, B., 1999. Şeftali ve nektarinlerin kontrollu (KA) ve değişik (MA) atmosferde muhafazaları. Uludağ Üniv. Fen Bilimleri Enst. Doktora Tezi, 189s.
  • Akbudak B., Eriş A., 2004. Physical and chemical changes in peaches and nectarines during the modified atmosphere storage. Food Control. 15(4): 307-313.
  • Anonim, 1968. International federation of fruit juice producers no: 3.
  • Anonymous,, 2021. Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO). May, 2021, http://www.fao.org/faostat/en/#data
  • Bal E., 2016. Modifiye atmosfer paketleme ile potasyum permanganat uygulamalarının j.h. hale şeftali çeşidinin muhafazası üzerine etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 6(1): 9-15.
  • Beaudry R.M., Cameron A.C., Shirazi A., Dostal-Lange D.L., 1992. Modified-atmosphere packaging of blueberry fruit: Effect of temperature on package O2 and CO2. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 117: 436-441.
  • Blankenship, S.M., Dole, J.M., 2003. 1-Methylcyclopropene: A Review. Postharvest Biology and Technology, 28: 1-25.
  • Cano-Salazar,J., Lopez, M.L., Echeverria,G., 2013. Relationship between the ınstrumental and sensory characteristic of four peach and nectarine cultivars stored under air and CA atmospheres. Postharvest Biol. Technol. 75: 58-67
  • Crisosto, C.H., Mitchell, F.G.,Ju, Z., 1999. Susceptibility to chilling ınjury of peach , nectarine, and plum cultivars grown in California. HortScience, 34:1116-1118.
  • Crisosto, C.H., 2002. How do we ıncrease peach consumption. Acta Hortic., 592:601-605.
  • Drake, S.R., Elfving, D.C., 2004. Quality of packed and bin stored “Anjou” pears as ınfluenced by storage atmosphere and temperature, J. Food Qual. 27:141-152.
  • Ertan Ü., Özelkök S., Kaynaş K., Demirören S., 1984. Marmara bölgesinin muhtelif yörelerinde yetiştirilen bazı standart şeftali çeşitlerinin hasat sonrası fizyolojisi üzerinde araştırmalar. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Proje ve Uygulama Gn. Müd. Sonuç Raporu. Yalova.
  • Ferrer-Mairal, A., Remon, S., Peiro, J.M., Oria, R., 2012. Effects of ıntermittent conditioning on the color and enzymatic activity of peaches during controlled atmosphere storage. J. Food Bio-chem, 36: 129-138.
  • Gorney, J.R., Kader, A.A., 1996. Controlled-atmosphere suppression of ACC synthase and ACC oxidase in ‘Golden Delicious’ apples during long-term storage. J. Am. Soc. Hortic. Sci. 121, 751
  • Gür, E., Gündoğdu, M.A., Şeker, M., 2020. Lapseki Ekolojisinde Yaygın Bir Şekilde Yetiştirilen Şeftali Çeşitlerinin Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. ÇOMÜ LJAR, 1(2): 90–100.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Kuzucu, F.C., 2006. Hasat sonrası 1-MCP uygulamalarının bahçe ürünlerinin muhafazası üzerine olan etkileri. Soğuk Zincir ve Lojistik, SOMTAD Dergisi 6-7:6-11.
  • Kesmen, N., Kaynaş, K., 2018. Bayramiç Beyazı nektarin çeşidinde farklı uygulamaların depolama ve pazarlama kalitesine etkileri. Çanakkale Onsekiz Mart Üniverssitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2), 46-58.
  • Koyuncu M.A., Eren İ., Güven K., 2005. Eğirdir (Isparta) koşullarında yetiştirilen Fantasia ve Stark Red Gold nektarin çeşitlerinin soğukta muhafazası. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 20(1): 6-11p.
  • Kurnaz Ş., Kaşka N., 1992. Adana ve Pozantı’da yetiştirilen bazı şeftali ve nektarin çeşitlerinin meyvelerinde büyüme süreci ı̇çinde oluşan kimyasal değişimlerin ve derim zamanlarının saptanmasında kullanılabilecek bazı derim ölçütlerinin ı̇ncelenmesi. Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 16 (2): 400-409.
  • Lurie, S., Crisosto, C.H., 2005. Chilling ınjury in peach and nectarine. Postharvest Biology and Technology, 37(3): 195-208.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience 27(12):1254-1255.
  • Neves, L.C., Campos, A.J., Prill, M.A.S., Roberto, S.R., 2013. Woolliness and leatheriness in late peach cultivars submitted to both delayed storage and to cold storage. Acta Scientiarum, 35(3): 363-369.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E., Çelik, M., Dilbaz, R., 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 3(3):13-19
  • Ross, A.F., 1959. Dinitrophenol method for reducing sugar, Ln Potato Processing, Ed. WF. Tullburt and O. Smith.p: 469- 470. TAVI Publishing Co. Wesport- Connecticut.
  • Sakaldaş, M., Kaçan, A., Şeker, M. ve Kaynaş K., 2013. ‘Monreo ve Blake geççi şeftali çeşitlerinde modifiye atmosfer paketleme uygulamasının muhafaza süresince meyve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 1-8
  • Sisler, E.C., Serek, M., 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level. recent developments. Physiology Plant, 100:577-582.
  • Thompson, A.K., 2010. Controlled atmosphere storage of fruits & vegetables. 2nd Edition, CABI International, 272 p.
  • Truque, E., Aguayo, E., Artes-Hernandez, F., Gomez, P., Artes, F., 2012. Controlled atmosphere for the export of Miraflores peaches. Acta Hortic. 962: 585-590.
  • Watkins, C.B., Nock, J.F., Whitaker, B.D., 2000. Responses of early, mid and late season apple cultivars to postharvest application of 1-methylcyclopropone (1-MCP) under air and controlled atmosphere storage conditions. Postharvest Biology and Technology, 19:17-32.
  • Zagory, D., Kader, A.A., 1988. Modified atmosphere packaging of fresh produce. Food technol, 42(9), 70-77.
  • Zoffoli J. P., Balbontin S., Rodriguez J., 2001. Effect of modified atmosphere packaging and maturity on susceptibility to mealiness and lesh browning of peach cultivars, V. International Peach Symposium, 08-13 July, Rotterdam-Netherlands.
There are 32 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Prof. Dr. Kenan Kaynaş 0000-0002-5925-721X

Gizem Alkın This is me 0000-0002-8552-0739

Hatice Nihan Çiftci 0000-0002-0619-5633

Publication Date July 25, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Kaynaş, P. D. K., Alkın, G., & Çiftci, H. N. (2022). ANET 30 Şeftali Çeşidinin Depolanmasında 1-Metilsiklopropan ve Modifiye Atmosfer Paketmelemenin Kalite Özelliklerine Etkileri. COMU Journal of Agriculture Faculty, 10(1), 99-107. https://doi.org/10.33202/comuagri.1075747