Bu çalışma, Anadolu Etap Penkon Gıda ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş. tesislerinde üretilen ANET 30 şeftali çeşidine ait meyveler kullanılarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait soğuk araştırma odalarında gerçekleştirilmiştir. Çok geç olgunlaşan meyveler 18 Ekim 2019 tarihinde hasat edilmiş ve bölüm tesislerine getirilmiştir. Hasattan sonra 4 gruba ayrılan meyvelerin bir kısmına 625 ppb dozunda 1-metilsiklopropan (1-MCP) uygulanmış, uygulama yapılan meyvelerin yarısı Xtend® torbalar içerisinde modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulaması için kullanılmıştır. Uygulama yapılmayan meyvelerin yarısı sadece MAP, diğer yarısı da kontrol olarak ayrılmıştır. Tüm uygulamalar 0±1°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 60 gün süreyle depolanmış ve 20 gün arayla kalite özelliklerindeki değişim saptanmıştır. Sonuç olarak; ANET 30 şeftali çeşidi normal soğuk depolarda maksimum 25-30 gün depolanabilmesine karşılık, tek başına 1-MCP uygulaması başarılı olmamıştır. Her ne kadar bazı özellikler yönünden olumlu sonuç alınmasına karşılık genel bir değerlendirme ile 1-MCP uygulaması ile depolama ancak 5-7 gün daha uzatabilmiştir. Diğer yandan sadece MAP ile 1-MCP uygulanmış ve MAP içerisinde depolanan meyveler bu çalışmada en iyi sonucu vermiştir. Bu uygulamalarda meyvelerde renk değişimi, sertlik gibi birçok kalite özellikleri daha iyi korunmuştur. Mantari enfeksiyonlar bu uygulamalarda düşük oranda saptanmıştır. Genel olarak her iki uygulama ile ANET 30 şeftali çeşidi meyvelerinin mantari çürümeleri azaltıcı önlemler alarak ve MAP kullanarak bu koşullarda %10-15 ağırlık kaybı ile 45-50 gün depolanabileceği sonucuna varılmıştır.
ANET 30 Şeftali Çeşidi 1-Metilsiklopropan Modifiye Atmosfer Depolama Kalite
This study was carried out in the cold research rooms of Çanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. The fruits of the ANET 30 peach variety that produced Anadolu Etap Penkon Food and Agriculture Products Industry and Trade. Inc. were used. The fruits that ripened very late and were harvested on 18 October 2019 were brought to the department. After harvest, the fruits were divided into 4 groups and 1-methylcyclopropane (1-MCP) at a dose of 625 ppb was applied to some of the fruits, and half of the treated fruits were used for modified atmosphere packaging (MAP) application in Xtend® bags. Half of the untreated fruits were reserved as MAP only and the other half as control. All applications were stored at 0±1°C temperature and 90±5% relative humidity conditions for 60 days, and the change in quality characteristics was determined at 20-day intervals. As a result, ANET 30 peach variety could be stored in normal cold stores for a maximum of 25-30 days. However, 1-MCP application alone has not been successful. Although, positive results were obtained in terms of some properties, with a general evaluation, 1-MCP application could only extend the storage for 5-7 days. On the other hand, only MAP and 1-MCP were applied and fruits stored in MAP gave the best results in this study. In these applications, many quality characteristics such as color change and hardness of fruits were better preserved. Fungal infections were detected at a low rate in these applications. It was concluded that with both applications, ANET 30 peach variety fruits could be stored for 45-50 days with 10-15% weight loss under these conditions by taking measures to reduce fungal decay and using MAP.
ANET 30 Peach Variety 1-Methylcylopropane Modified Atmosphere Storage Quality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 1 |