Bu çalışma, farklı vermikompost uygulamalarının ‘Crimson Sweet’ karpuz çeşidinde (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai) bazı fiziksel ve biyokimyasal özelliklerine ait etkilerini belirlemek amacıyla, 2016 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Dardanos Yerleşkesi Uygulama ve Araştırma alanında yürütülmüştür. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre her uygulamada 3 tekerrür olacak şekilde planlanmıştır. 300 kg/da ve 600 kg/da vermikompost uygulamalarının meyve verim ve kalite özelliklerine etkisi incelenmiştir. Vermikompost uygulanmayan parseller kontrol grubu olarak kabul edilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde; bitki başına verim bakımından en yüksek değer 5,48 kg ile 600 kg/da vermikompost uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek çimlenme gücü değeri ise 300 kg/da vermikompost uygulamasından elde edilen tohumlarda bulunmuştur (%93,3). İncelenen diğer parametrelerden; bitki başına meyve sayısı, SÇKM (suda çözünebilen kuru madde miktarı), pH, meyve eni, kabuk kalınlığı, yaprakta klorofil içeriği, toplam şeker miktarı, toplam fenolik bileşik miktarı ve vitamin C değerleri açısından uygulamalar arasında farklılık bulunmamıştır.
This study was carried out to determine the effect of different vermicompost applications on ‘Crimson Sweet’ watermelon (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai) cultivar’s some physical and biochemical properties in 2016 in Çanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Agriculture, Dardanos Campus Application and Research Field. The study was planned according to randomized block desing with 3 replicates in each application. Effects of 300 kg/da and 600 kg/da vermicompost applications on yield and quality properties of fruits and seeds determined. According to results; the highest fruit yield per plant (5,48kg/plant) was obtained from 600 kg/da vermicompost application whereas the highest value of germination rate was obtained from 300 kg/da vermicompost application (93,3%). Other parameters like; fruit number per plant, Total Soluble Solid Content, pH, fruit diameter, skin thickness, total chlorophyll content, sugar content, total phenolic compounds and Vitamin C content were found not significant.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 4 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 2 |