Purpose: The number of Crossfit competitions held is increasing day by day. The factors affecting the results in these competitions have become an important research topic. This study aimed to analyze whether the results of an international Crossfit competition held in Turkey differ according to the age, height, bodyweight, training time, number of daily steps, and athlete history parameters of the competitors.
Method: The competition consisted of six stages and includes eight categories created according to the level of the athletes. For the study, a questionnaire containing this information was applied to the competitors (n = 184; 133 men, 51 women) and the data obtained were statistically compared with the scores at the end of the competition.
Results: The findings of this study showed that age, height, body weight, exercise duration, and athlete history parameters affected the results of the functional training competition. In particular, it was observed that the height factor significantly affected the results of the competition, and the tall athletes scored better in most categories (p < 0.05). In addition, it was observed that age and body weight parameters created significant differences in some categories and some stages. It has been determined that the competitors with more than 10,000 daily steps were more unsuccessful in the total ranking. The daily exercise time of the athletes who were successful in the competition was 75-90 minutes. It has been noted that they did Crossfit training 5 days a week and that all finalist athletes were also interested in sports branches other than Crossfit.
Conclusion: The findings of this research can provide enlightening information about the parameters that should be taken into account by the organizers of Crossfit competitions during the preparation phase of the competition content and the athletes during the preparation phase for these competitions.
Crossfit functional training competition performance analysis high-intensity interval training
Amaç: Düzenlenen Crossfit yarışmalarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu yarışmalarda sonuçları etkileyen faktörler önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı Türkiye’de düzenlenen bir uluslararası Crossfit yarışmasının sonuçlarının, yarışmacıların yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, antrenman süresi, günlük adım sayısı ve sporcu geçmişi parametrelerine göre farklılık gösterip göstermediğinin analiz edilmesidir.
Yöntem: Yarışmalar 6 farklı etaptan oluşmakta ve sporcuların seviyelerine göre oluşturulmuş 8 farklı kategori içermektedir. Çalışma için yarışmacılara (n = 184; 133 erkek, 51 kadın) bu bilgileri içeren anket uygulanmış ve elde edilen veriler yarışma sonucundaki puanlarla istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Bu araştırmanın bulguları, incelenen fonksiyonel antrenman yarışmasında yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, egzersiz süresi ve sporcu geçmişi parametrelerinin yarışma sonucunu etkilediğini göstermiştir. Özellikle boy uzunluğu faktörünün yarışma sonucunu önemli ölçüde etkilediği ve çoğu kategoride boyu uzun olan sporcuların daha iyi puan aldıkları gözlenmiştir (p < 0,05). Ayrıca yaş ve vücut ağırlığı parametrelerinin de bazı kategorilerde ve bazı etaplarda anlamlı farklılıklar oluşturduğu görülmüştür. Günlük adım sayısı 10.000’den fazla olan yarışmacıların total sıralamada daha başarısız oldukları tespit edilmiştir. Yarışmada başarılı olan sporcuların günlük egzersiz süresinin 75-90 dk. arasında olduğu, haftada 5 gün Crossfit antrenmanı yaptıkları ve tüm finalist sporcuların Crossfit dışında başka spor dallarıyla da ilgilendikleri kaydedilmiştir.
Sonuç: Bu araştırmadan elde edilen bulgular, incelenen tüm parametrelerin yarışma sonucunda farklar oluşturduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın bulguları, gelecekte düzenlenecek olan fonksiyonel antrenman ve Crossfit yarışmalarının içeriğinde yer alacak egzersizlerin bir gruba ekstra avantajlar sağlamayacak şekilde, dengeli düzenlenmesi için bir rehber oluşturabilir. Ayrıca, bu tür yarışmalara katılacak olan sporcuların yarışma içerisindeki hareketlerin hangi faktörlerden daha fazla etkilendiğini belirleyerek bu egzersizlere yönelik ekstra çalışmalar yapmaları faydalı olabilir.
Crossfit fonksiyonel antrenman yarışma performans analizi yüksek yoğunluklu antrenman
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 3 |
Sayın Araştırmacılar,
Spor Bilimleri alanındaki çalışmaları içeren uluslararası nitelikte ve hakemli dergi olarak yayımlanan ÇOMÜ Spor Bilimleri Dergisi'nin EYLÜL 2024'te çıkacak olan sayısı için dergimizin kapsamı dahilinde olan konularla ilgili özgün araştırma ve derleme türünde makaleler kabul edilecektir. Bu anlamda ilgili sayı için makaleler 2024 yılının AĞUSTOS ayı sonuna kadar gönderilebilir. Bilgilerinize sunulur.
Editör Prof. Dr. Hürmüz KOÇ