This study investigated the sugar policies in Türkiye during the Atatürk Period (1923-1938) and their effects on the national economy. The topic consists of three parts: (1) Legal regulations around sugar during the Atatürk Period, (2) sugar production activities, and (3) contributions of the sugar industry to the national economy. Data were collected from the documents of the Presidency of the Republic Archives, the Journal of the Minutes of the Grand National Assembly of Turkey and the Journal of Laws, the Official Gazette of the Presidency, statistical yearbooks, periodicals, books, articles, and theses. The results are as follows: Legal regulations were introduced to address the legal gap around sugar during the Atatürk Period. With Law No. 601, dated April 5, 1925, efforts were initiated to produce the sugar needed in Türkiye. Then, Alpullu (November 26, 1926), Uşak (December 17, 1926), Eskişehir (December 5, 1933), and Turhal (October 19, 1934) sugar factories were put into operation. On June 8, 1935, the Council of Ministers approved the contract of the Turkish Sugar Factories TAŞ, which was formed by merging four factories and companies to eliminate the trauma caused by the 1929 World Economic Depression and to increase sugar consumption. The activities of this company led to an increase in the number of beet planters, the planting area, the amount of beets processed, and the amount of crystal and sugar cubes produced. In addition, the sugar industry made significant contributions to the national economy by supporting agricultural techniques, animal husbandry, employment, and national income through farmer equipment and credit.
Atatürk Period Sugar Policy Turkish Sugar Factories Sugar Beet 1929 World Economic Crisis
Bu araştırmada Atatürk Döneminde (1923-1938) Türkiye’de uygulanan şeker politikasıyla bu politikanın ekonomiye olan etkileri ele alınmıştır. Konu; Atatürk Döneminde şekerle ilgili yapılan yasal düzenlemeler; Şeker üretim faaliyetleri ve Şeker sanayisinin ulusal ekonomiye katkıları adlı üç bölümden meydana gelmiştir. Çalışmanın kaynaklarını, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi Belgeleri, TBMM Zabıt Ceridesi ve Kanunlar Dergisi, Cumhurbaşkanlığı Resmi Gazetesi, istatistik yıllıkları, süreli yayınlar, kitap, makale ve tezler oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şöyledir: Atatürk Döneminde şeker konusunda yasal boşluğu gidermek maksadıyla kanuni düzenlemelere gidildiği bilinmektedir. Bunlardan 5 Nisan 1925 tarih ve 601 sayılı Kanun ile ihtiyaç duyulan şekerin ülkede üretilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Akabinde 26 Kasım 1926 tarihinde Alpullu, 17 Aralık 1926’da Uşak, 5 Aralık 1933’te Eskişehir ve 19 Ekim 1934’te ise Turhal şeker fabrikaları faaliyete geçirilmiştir. 1929 Dünya Ekonomik Buhranının oluşturduğu travmanın etkisini ortadan kaldırmak ve şeker tüketimini artırmak maksadıyla 8 Haziran 1935’te Bakanlar Kurulu Kararıyla dört fabrika ve şirketinin birleştirilmesiyle teşkil edilen Türkiye Şeker Fabrikaları TAŞ’nin sözleşmesi onaylanmıştır. Bu şirketin faaliyetiyle pancar ekici sayısı, ekim alanı, işlenen pancar ile üretilen kristal ve küp şeker miktarında artışlar sağlanmıştır. Ayrıca şeker sanayisinin çiftçi donatımı ve kredisiyle tarım tekniği, hayvancılık, istihdam ve milli gelire destek temin etmesiyle de milli ekonomiye önemli katkılar sağlanmıştır.
Atatürk Dönemi Şeker Politikası Türkiye Şeker Fabrikaları TAŞ Şeker Pancarı 1929 Dünya Ekonomik Krizi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Türkiye Cumhuriyeti Tarihi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 24 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 8 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 24 Sayı: 48 |