Today, waste vegetable oils are used in heat treatment application. In this article, color parameters, glossiness values and whiteness index (WI) after the application of waste vegetable oils (corn, walnut and olive) to European spruce (Picea abies (L.) Karst.) properties were investigated and the results obtained were systematically compared. No heat treatment was applied in the study. According to the results obtained in the research, it was seen that the fat type was obtained significantly on all tests in the results of univariate analysis of variance. ∆E* values were determined as 5.24, 5.42 and 5.39 in waste walnut, corn and olive oils, respectively. The b*, a*, L*, ho and C* values increased with the application of all waste oils. Increases and decreases in glossiness values were determined. While all waste oils caused an increase in WI* values in the perpendicular (⊥) direction to the fibers, it caused a decrease in WI* values in the parallel (║) direction to the fibers. Color parameters, glossiness values and whiteness index values were changed with waste oils.
Whiteness index glossiness color parameters waste oil Picea abies (L.) Karst.
Günümüzde bitkisel atık yağlar ısıl işlem uygulamasında kullanılmaktadır. Bu makalede, atık bitkisel yağlarının (mısır, ceviz ve zeytin) sürme tekniği ile Avrupa ladini (Picea abies (L.) Karst.) ahşabına uygulanması sonrasında renk parametreleri, parlaklık değerleri ve beyazlık indeksi (WI*) özelliklerini araştırılmış olunup, elde edilen sonuçlar sistematik olarak karşılaştırılmıştır. Çalışmada ısıl işlem yapılmamıştır. Araştırma da elde edilen sonuçlara göre, varyans analizi sonuçlarında bütün testler üzerinde yağ türünün anlamlı olarak elde edildiği görülmüştür. ∆E* değerleri ceviz yağında, mısır yağında ve zeytinyağında sırası ile 5.24, 5.42 ve 5.39 olarak belirlenmiştir. b*, a*, L*, ho ve C* değerleri bütün atık yağların uygulanması ile artmıştır. Parlaklık değerlerinde artışlar ve azalışlar belirlenmiştir. Atık yağların hepsi liflere dik (⊥) yönde WI* değerlerinde artışa sebep olurken, liflere paralel (║) yönde WI* değerlerinde azalışa neden olmuştur. Atık yağlar ile renk parametreleri, parlaklık değerleri ve beyazlık indeksi değerleri değişmiştir.
Beyazlık indeksi parlaklık renk parametreleri atık yağ Picea abies (L.) Karst.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kereste, Hamur ve Kağıt |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 6 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 2 |