Research Article
BibTex RIS Cite

Negative effects of polygamy on family members in the province of Diyarbakir, Turkey

Year 2018, , 982 - 988, 29.12.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.396875

Abstract

Purpose: We aimed to here, determine whether the different sociodemographic and clinical variables of polygamous and monogamous marriages.

Materials and Methods: 104 polygamous husbands with 56 monogamous husbands from Diyarbakir which located in southeastern region of Turkey, were face to face interviewed, by the researchers.  Complaints of all participants were assessed through the SCL-90-R test.

Results: Our findings show that about 75% of the husbands were pleased to in polygamous marriages. There was significantly differences between senior wives and junior wives’ ages, in polygamous marriage. Polygamous husbands' GSI subscore, in SCL-90-R, along with their psychoticism, hostility and phobic anxiety's sub-scores were significantly higher than scores of monogamous husbands. 

Conclusion: A growing number of studies show that, polygamous marriage is associated with depressive and anxiety disorders, somatization disorders and a loss of self-esteem. In addition to, having the responsibility of supporting “multiple women and children”, men can have different problems in a polygamous marriage. It should be noted that, polygamy is a complex phenomenon with deep cultural, social, economic, and political roots that has been associated with child’s, husband’s and wive’s mental health symptoms. Our results, polygamous marriages are associated with higher risk for psychiatric disorders among the all family members, regardless of their education, family socioeconomic profiles and household composition as well as these results highlighted important implications for clinical practices and future researches.


References

  • 1

Diyarbakır ilinde çok eşliliğin aile üyeleri üzerindeki olumsuz etkileri

Year 2018, , 982 - 988, 29.12.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.396875

Abstract

Amaç: Burada çok eşli ve tek eşli evliliklerin sosyodemografik ve klinik değişkenler açısından farklılıkları olup olmadığını araştırmayı amaçladık. 

Gereç ve Yöntem: Güneydoğu bölgesindeki Diyarbakır ilinde, araştırmacılar tarafından tek eşli evliliği olan 56 ve çok eşli evliliği olan 104 koca ve aileleri ile yüz yüze görüşüldü. Tüm katılımcıların şikayetleri, SCL-90-R testi aracılığıyla değerlendirildi. 

Bulgular: Elde ettiğimiz bulgular, çok eşli evlilikleri olan kocaların yaklaşık % 75'inin bu durumdan memnun olduğunu göstermektedir. Çok eşli evliliklerde, ilk eşler ile daha sonra evlenilen hanımların yaşları açısından belirgin farklılıklar olduğu saptandı. Çok eşli evliliklerde kocaların uygulanan SCL-90-R testi, GSI alt ölçek skorları ile psikotizm, düşmanlık ve fobik anksiyete alt ölçek skorları, tek eşli evlilikleri olan kocaların SCL-90-R testi alt ölçek puanlarından belirgin derecede yüksek bulundu. 

Sonuç: Çok eşli evliliklerde, erkeklerin çok sayıda kadın ve çocuğu destekleme konusunda sahip oldukları büyük sorumlulukların yanı sıra daha farklı sorunları da olabilir. Çok eşliliğin, derin kültürel, sosyal, ekonomik ve politik kökleri ile çocuk, koca ve eşleri de içeren tüm aile bireylerinin psikiyatrik sorunları ile ilişkili karmaşık bir fenomen olduğu unutulmamalıdır. Sonuçlarımız, çok eşliliğin görüldüğü aile yapılarında, ailenin sosyoekonomik profili, eğitimi ve hane halkının kompozisyonuna bakılmaksızın, tüm aile üyelerinde bazı psikiyatrik bozuklukların daha sık görüldüğünü saptamakta, yanı sıra klinik uygulamalar ve gelecekteki araştırmalar için de önemli noktaları vurgulamaktadır.


References

  • 1
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research
Authors

Aslıhan Okan İbiloğlu

Abdullah Atlı

Mustafa Özkan

Publication Date December 29, 2018
Acceptance Date March 13, 2018
Published in Issue Year 2018

Cite

MLA Okan İbiloğlu, Aslıhan et al. “Negative Effects of Polygamy on Family Members in the Province of Diyarbakir, Turkey”. Cukurova Medical Journal, vol. 43, no. 4, 2018, pp. 982-8, doi:10.17826/cumj.396875.