Cilt: 5 Sayı: 5, 15.12.2022

Yıl: 2022

Makaleler

Kitap İncelemeleri

Disiplinler arası ‘dil araştırmaları’nı teşvik etmek amacıyla Uluslararası DADA (Disiplinler Arası Dil Araştırmaları) Dergisi’nin yayımlanmasına karar verilmiştir.
Uluslararası DADA Dergisi, başta dil ile ilişkili alanlar; felsefe, sosyoloji, psikoloji, antropoloji, mantık, iletişim, hukuk, eğitim, ilahiyat, matematik, istatistik vd. olmak üzere dilbilim ve dilbilgisi alanlarında makaleler yayımlamayı hedeflemektedir.
Uluslararası DADA Dergisi, yılda iki sayı olarak ‘haziran’ ve ‘aralık’ aylarında e-dergi olarak http://www.dadaakademi.com/ adresinde yayımlanacaktır.
Dergi sosyal bilimler alanında farklı disiplinlerdeki araştırmacıların mesleki ilgi alanlarını karşılamak için ulusal ve uluslararası bir akademik platform sağlamayı amaçlamaktadır.
Derginin hedef kitlesini akademisyenler, araştırmacılar ve ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlar oluşturur.

Uluslararası DADA Dergisi, sosyal bilimler alanına katkıda bulunan özgün araştırmaları kapsayan makale, derleme ve çevirileri yayınlayan uluslararası hakemli bir dergidir.
Uluslararası DADA Dergisi’ndeki makaleler başta Türkçe olmak üzere İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça ve çağdaş Türk lehçelerinde yayımlanabilecektir.
Derginin her sayısında özgün makaleler yanında, alanda öne çıkan kitap ve tezlerin tanıtım ve eleştirileri yazıları da yayımlanacaktır.
Uluslararası DADA Dergisi, gerekli gördüğü sayılarını “özel sayı” olarak yayımlayabilecektir.
Derginin her sayısında iki editör bulunacak bunlardan biri misafir editör olacaktır.
Uluslararası DADA Dergisi, en az iki hakemli değerlendirme sürecini uygulamaktadır. Sunulan makalelerdeki hakemler ve editör tarafından yapılması istenilen düzeltmelerin 20 gün içerisinde yapılıp makalenin en son halinin dergi sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
Dergiye sunulan makalelerin içeriği ve formatı uygun görülmediği takdirde dergi editör kurulu tarafından reddedebilir.

Genel Koşullar

(İndirmek için tıklayınız.)

(İndirmek için tıklayınız.)

(DOSYA, YAZAR ADI/ADLARI YAZILMADAN SİSTEME YÜKLENMELİDİR.)

Makalenizi burada yer alan şablon dosyasını indirerek şablona ve yazım kurallarına uygun olarak yazar adı/adlarını yazmadan sisteme yükleyiniz. Aksi taktirde makalenizin editöryal süreci başlatılmaz. Dergi formatına uymayan yazılar, Yayın Kurulu tarafından değerlendirmeye alınmayıp makale yazarına iade edilecektir.

Uluslararası DADA (Disiplinler Arası Dil Araştırmaları) Dergisi’nde yayımlanacak yazıların teknik ölçüleri aşağıdaki gibidir.

Yazıların bu ölçülere göre hazırlanmasına dikkat edilmelidir.

1. Yazıda Türkçe ve İngilizce başlık, en çok 150 sözcükten oluşan Türkçe ve İngilizce özet (abstract) ve en az beş sözcükten oluşan anahtar sözcükler (key words) olmalıdır. Yazıda bu sıra takip edilmelidir.

2. Yazının en sonuna en az 700 sözcükten oluşacak biçimde, Times New Roman ile, 10 punto büyüklüğünde, tek satır aralığında geniş İngilizce özet eklenmelidir. Bu özet yazının tamamı hakkında bilgi veren bir nitelikte olmalıdır.
3. Özet (abstract) 8 punto olmalıdır. Yazı 11 punto, 1 satır aralığında ve Times New Roman karakterinde yazılmalıdır.
4. Yazının özelliği gereği farklı bir font kullanılacaksa bu font ayrıca gönderilmelidir.
5. Yazı sisteme MS WORD dosyası (son sürüm) olarak yüklenmelidir.
6. Yazıda APA (içnot) sistemi kullanılmalı ve yalnızca açıklama gerektiren yerlerde dipnot sistemine başvurulmalıdır.
7. Dipnotlar 10 punto, 1.0 satır aralığı ve 0 nk paragraf aralığında olmalıdır.
8. Yazıların sayfa ve paragraf boyutları şöyledir; üst 3 cm, alt 2,5 cm, sağ 2,5 cm, sol 2,5 cm; paragraf aralığı 6 nk, paragraf girintisi 3 cm’dir.
9. Yazıdaki doğrudan alıntılar 40 sözcükten fazla ise 10 punto ve normal yazıya göre sağ ve soldan 1,5 cm içeriden yazılmalıdır.
10. Yazıda kaynakların yazımı şöyle olmalıdır:
Kitap
Kaynakçada: Gülsevin, G. (2002). Uşak İli Ağızları, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Metin İçinde: (Gülsevin, 2002: 23)
Makale
Kaynakçada: Boz, E. (2020). Dil Felsefecilerine Göre Özel Adların Anlamsal Görünümü. Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, 821, 36-46.
Metin İçinde: (Boz, 2020: 36-46)
Tez
Kaynakçada: Akın, C. (2010). Hüseyin Karasayev'in 'Kamus Naama' Adlı Eseri ve Çağdaş Kırgız Türkçesindeki Alıntı Kelimelerde Görülen Ses Değişmeleri, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İzmir, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Metin İçinde: (Akın, 2010: 38)
Internet kaynakları
Kaynakçada: UNESCO. (2013). World Heritage list. UNESCO web sitesinden 10 Kasım 2015 tarihinde http://whc.unesco.org/en/list adresinden erişildi.
Metin İçinde: (UNESCO, 2013)
11. Yazıdaki tablo, harita, şema ve görseller için numara ve ad (açıklama) verilmeli ve bunlar üst tarafa sola dayalı olarak 11 punto ile yazılmalıdır. 
Tablo içi 10 punto, 1.0 satır aralığı ve 0 nk paragraf aralığında olmalıdır. Alıntılar mutlaka belirtilmelidir. (Tablo alıntı ise tablonun altında sola dayalı olarak kaynak gösterilmelidir.)
12. Yazılardaki kısaltmalar için Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu kullanılmalıdır.
13. Yazım ilkelerine uymadan gönderilen yazılar, hiçbir şekilde değerlendirmeye alınmaz.
14. Uluslararası DADA Dergisi’ne yayımlanacak çeviriler için yazarlarından izin belgesi ve çeviri metninin aslının da gönderilmesi gereklidir.
15. Uluslararası DADA Dergisi, gönderilen yazıları yayımlayıp yayımlamama hakkına sahiptir. Bu konuda yetki dergi yönetimindedir. Ayrıca gerektiği durumlarda yazılar üzerinde düzeltme yapılabilir.
16. Uluslararası DADA Dergisi’nde yayımlanmış yazılar yönetimin izni alınmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz ve bir başka yerde tekrar yayımlanamaz.
17. Uluslararası DADA Dergisi’ne gönderilen yazıların bütün süreçleri Makale Takip Sistemi üzerinden olmaktadır. Bunun için yazarların sisteme üye olmaları gerekmektedir.
18. Uluslararası DADA Dergisi’nde yayımlanan her bir yazıya DOI numarası verilir.
19. Uluslararası DADA Dergisi’ne gönderilen yazıların yayımlanabilmesi için yazarların ORCID numaralarını bildirmeleri zorunludur. Ayrıca yazarın akademik unvanı, çalıştığı kurum ve eposta adresi de hakem sürecinden sonra bildirilmelidir.
20. Yazarların sisteme yükledikleri makalelerini benzerlik programları ile analiz ederek bu raporu, imzalı telif hakkı devir formunu ve etik beyanname forumunu sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
Telif hakkı formu için tıklayınız.
Etik beyanname formu için tıklayınız.
21. Hakem süreci tamamlanan makaleler için yayın öncesinde bir intihal tarama programı kullanılarak benzerlik raporu gönderilmesi istenir. Bu raporu göndermeyen yazarların makaleleri yayımlanmaz. Benzerlik raporlarında farklı alanlarda makale türleri de dikkate alınarak üst sınır (kaynakça hariç) %30 olarak belirlenmiştir. Bu değerin üzerinde benzerlik gösteren makaleler süreç tamamlanmış olsa da reddedilir.

Yazarlar

Makale alana katkı sağlayacak düzeyde ve özgün olmalıdır.
Makale birden çok kişi ile yazılmışsa, sıralama katkıda bulunma durumuna göre yapılmalıdır.
Makalelerdeki intihal suçu yazar(lar)a aittir.
Makaleler aynı zamanda başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır.
Yazar(lar) bu derginin yayım ve yazım ilkelerini peşinen kabul etmiş sayılırlar.
Makalelerde atıf ve kaynakça sorumluluğu yazar(lar)a aittir.
Hakemler

Hakemler, dergide yayımlanacak makalenin bilimsel seviyesini tespit için nesnel davranmalıdırlar.
Hakemler, uzmanlık alanına giren makaleleri değerlendirmeli ve kör hakemlik koşullarını kabul edip makale ayrıntısını asla dışarıya taşımamalıdır.
Hakemler, kendi bilimsel görüşleri dışında bile olsa makale değerlendirmelerinde nesnel olmalıdır.
Hakemler, raporlarında küçük düşürücü ve aşağılayıcı bir üslup kullanmamalıdır.
Hakemler, raporlarında genel, geçiştirici ve yuvarlak ifadeler kullanmamalıdır.
Hakemler, rapor süresine uymalı, aksi durumda editörle temasa geçmelidir.
Editörler

Editörler, derginin yayım politikasına göre makaleleri kabul etmeli ve hakem sürecini başlatmalıdır.
Editörler, hakemlik sürecinde nesnel davranmalıdır.
Editörler, makalelerin yayımlanmasında sorumluluk ve yetki sahibidir.
Editörler, hem yazar(lar) hem de hakemler ile olan yazışmalarda gizlilik esasına uymalıdır.
Editörler, dergide yayımlanacak makalelerin intihal programlarında taranmasından sorumludur.
Editörler, dergiye gönderilen makalelerin işlemlerini en kısa sürede başlatmak ve süreci takip etmek ile yükümlüdür.
Editörler, derginin yayımında katkısı olmayan hiçbir kişiyi kurullarda göstermemelidir.


Yayın İlkeleri

Uluslararası DADA Dergisi uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak sosyal bilimler alanında bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Uluslararası DADA Dergisi, yılda iki kez (Haziran ve Aralık) aylarında yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir.
Uluslararası DADA Dergisi’ndeki yazılar, başta Türkçe olmak üzere İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça ve çağdaş Türk lehçelerinde yayımlanabilecektir.
Dergide yayımlanacak makaleler, öncelikle kendi alanlarına uygun araştırma yöntemleri kullanılarak hazırlanmış özgün ve akademik çalışmalar olmalıdır. Dergiye gönderilen çalışmalar başka bir yerde yayımlanmış ya da yayımlanmak üzere gönderilmiş olmamalıdır.
Uluslararası DADA Dergisi’ne gönderilen ve yayımlanan yazıların etik, yasal ve bilimsel sorumlulukları yazar(lar)ın kendisine aittir. Bu durum hiçbir şekilde dergi yönetimine sorumluluk yüklemez.
Uluslararası DADA Dergisi’ne gönderilen ve etik kurul izni gerektiren yazıların ilgili belgelerinin ‘sayı ve tarihi’ yazı içinde dipnotta belirtilmelidir.
Yayınların Değerlendirilmesi

Uluslararası DADA Dergisi’ne yayımlanmak üzere gelen yazılar, editör kontrolünden geçtikten sonra hakemlik sürecine alınır. Editör kontrolünden geçemeyen yazılar hakeme gönderilmez ve süreç sonlandırılır. Yazılar yazara iade edilmez, ancak yazara sonuç hakkında bilgi verilir.
Gönderilen yazılar öncelikle şekil açısından incelenir. Yayın ve yazım ilkelerine uyulmadığı görülen yazılar, içerik incelemesine tabi tutulmadan gerekli düzeltmelerin yapılması için yazara iade edilir.
Yayımlanmayan yazılar dergi arşivinde saklı tutulur.
Uluslararası DADA Dergisi’nde hakemlik sürecine alınan yazılar, ön incelemesi yapıldıktan sonra konunun uzmanı iki hakeme gönderilir ve her iki hakemden olumlu rapor alan yazılar yayım sırasına konur. Aynı makale için olumlu ve olumsuz hakem raporları mevcut olduğunda yazı ya editör tarafından reddedilir ya da bir hakem raporuyla daha desteklenerek kabul veya ret kararı verilir. Hakem raporları beş yıl süreyle saklanır.
Uluslararası DADA Dergisi’ne sistem üzerinden yüklenen yazılar, müdahalesiz olarak hakeme yönlendirildikleri için gerek yazı içinde ve gerekse dosya adında yazar(lar)ın kimliğini belli edecek herhangi bir bilginin bulunmaması gerekir.
Sayı hakemlerinin isimleri derginin ilgili sayısında yer alır.
Uluslararası DADA Dergisi’ne yazı gönderen yazar(lar) yukarıda sayılan ilkeleri kabul etmiş sayılır.
Uluslararası DADA Dergisi’nde yayımlanan yazılara telif hakkı ödenmez.
Yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların bütün yayın hakları Uluslararası DADA Dergisi’ne aittir.
Burada belirtilmeyen hususlarda karar yetkisi, editörlere aittir.


ETİK İZİN (ONAY) BELGESİ HAKKINDA / ABOUT ETHICAL PERMIT (APPROVAL) DOCUMENT
TR Dizin 2020 kriterlerine göre etik kurul izni gerektiren çalışmalar dergimize gönderilirken ilgili kurul kararı da pdf formatında yüklenmelidir. 2019 ve önceki yıllarda gönderilmiş makalelerde ve tüm etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde ise etik sorumluluk beyanına yer verilecektir. 2020 yılı itibarıyla makaleyi sisteme yüklerken yazarların bu beyanı da pdf formatında yüklemesi beklenmektedir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir. Gönderilecek makale, herhangi bir kişi/grup/topluluk ile yapılacak anket ve görüşme-mülakat, gözlem, bilgisayar ortamında test uygulamak, video/film kaydı, ses kaydı, alkol, uyuşturucu ya da diğer herhangi bir kimyasal maddenin katılımcılara kullandırılması, yüksek düzeyde uyarıma (ışık, ses gibi) maruz bırakma, radyoaktif materyale maruz bırakma vb. gibi çalışmaları içeriyorsa/içerecekse “Etik Kurulu Kararı” alınması gerekmektedir. Aksi taktirde makaleler kabul edilmeyecektir.

Disiplinler Arası Dil Araştırmaları (DADA) Dergisi, Berlin Deklarasyonu uyarınca açık erişimli bir dergidir. Tüm makaleler kişisel, eğitimle ilgili ve bilimsel amaçlarla ücretsiz olarak indirilebilir.

Makale kabulü ve yayını için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.