DEHUKAMDER YAYIN ETİĞİ
DEHUKAM Deniz Hukuku Dergisi'nin (DEHUKAMDER) yayın süreçleri, uluslararası yayın etik kurallarına uygun bir şekilde, bilginin bilimsel yöntemle nesnel bir biçimde oluşturulması, geliştirilmesi ve paylaşılması ilkesine göre yürütülür.
DEHUKAM Deniz Hukuku Dergisi, tüm yayın süreçlerinde YÖK tarafından yayımlanan Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinde belirlenen standartların yanı sıra Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayımlanan etik yayıncılık ilkelerini benimsemektedir.
Dergiye Türkçe olarak gönderilen çalışmalar hakem incelemesi sürecinden başarıyla geçtikleri takdirde, editörler tarafından yeminli mütercime gönderilerek İngilizce diline çevrilir ve Türkçe-İngilizce olmak üzere iki dilde yayımlanır. Bu hizmet için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Bununla birlikte İngilizce olarak gönderilen eserler Türkçeye çevrilmez.
EDİTÖRLERE İLİŞKİN ETİK GÖREV VE SORUMLULUKLAR
DEHUKAMDER editörlerinin aşağıdaki etik sorumluluklara riayet etmesi beklenmektedir:
1. DEHUKAMDER’e gönderilen çalışmalar çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçirilir.
2. Editörler, derginin kalitesi ve performansından sorumludur ve çalışmaların tüm yayın sürecini yönetirler.
3. Editörlerin adil ve tarafsız bir şekilde çalışmaları incelerken herhangi bir önyargıya yer vermemeleri beklenir.
4. Editörlerin, gizliliği sağlamak ve dergi işlemlerinde tam iş birliği içinde hareket etmek sorumluluğunda olması beklenir.
5. Editörler, yayın sürecindeki aşamaları hızlandırmak ve düzeltmeler yapmak için yazarlarla etkili iletişim kurarlar.
6. DEHUKAMDER’de yayımlanacak çalışmalar hakemlerin değerlendirmeleri doğrultusunda dergi editörleri tarafından titizlikle incelenir ve çalışmanın kabul edilmesi, reddedilmesi veya hakemlerden birinin kabul diğerinin red vermesi durumunda üçüncü bir hakeme gönderilmesi gibi kararlar Editörler tarafından verilir.
7. DEHUKAMDER’e gönderilen tüm eserlerin süreci yürütülürken, çalışmaların ve yazar isimlerinin gizliliği korunur ve herhangi bir çıkar çatışmasına izin verilmez.
8. Editörler, hakemlerin performansını ve sürekli güncellenen hakem havuzunu yönetir.
YAZARLARA İLİŞKİN ETİK GÖREV VE SORUMLULUKLAR
DEHUKAMDER’e çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
1. Eser sahipleri, çalışmalarının yayımlanması için açıklanan kurallara, etik standartlara ve derginin amacına uygunluk prensiplerine uymalıdır.
2. Dergiye gönderilen çalışmaların deniz hukuku alanında özgün çalışmalar olması gerekmektedir.
3. Yazar(lar), eserin yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde atıf yapmalı ve derginin yazım kurallarına uymalıdır.
4. DEHUKAMDER’de yayın süreci devam eden bir çalışmayı yazar(lar) başka bir dergiye göndermemelidir.
5. Yazarlar Telif Hakkı Devir Formu doldurulmalı ve bu formda DEHUKAMDER’e gönderilen çalışmaların başka bir dergiye gönderilmediği belirtilmelidir.
6. Yazarların katkılarına göre adil bir yazar sıralaması yapılmalı ve her bir yazar tarafından Telif Hakkı Devir Formu imzalanmalıdır.
7. Çalışmaların telif hakları ve etik kurallara uygunluğu tamamen yazarların sorumluluğundadır. İhlal halinde, DEHUKAMDER tarafından sorumluluk üstlenilmez.
8. Çalışmalardaki veriler doğru ve eksiksiz olarak sunulmalıdır.
9. Yazarlar, çalışmalarını gönderirken çıkar çatışması durumlarını ve varsa aldıkları finansal desteği bildirmelidir.
10. Yazarlar, çalışmalarının orijinalliğine ve daha önce yayımlanmadığına dair beyanlarını ıslak imzalı Etik Beyan Formu ile sağlamalıdır.
11. Telife bağlı materyaller uygun izinlerle ve gerekli atıflarla kullanılmalıdır.
12. Kullanılan verilerin ve varsa deneklerin rızalarının belgelenmesi gerekmektedir.
13. Yazarlar, çalışmaları ile birlikte kapak sayfasına isimlerini, ORCID numaralarını ve çalıştıkları kurum bilgilerini eksiksiz olarak yazmalıdır.
HAKEMLERE İLİŞKİN ETİK GÖREV VE SORUMLULUKLAR
DEHUKAMDER’e gönderilen tüm çalışmalar çift taraflı kör hakemlik süreci ile değerlendirilmektedir. Çift taraflı kör hakemlik, yazarların hakemlerden ve hakemlerin de yazarlardan habersiz tutulmasını ifade eder ve böylece değerlendirme süreci tarafsız ve bağımsız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. DEHUKAMDER hakemlerinin aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
1. Hakemler, editörler tarafından seçilir ve belirlenen hakemlerin ilgili çalışma konusu hakkında benzer çalışmalarının olması dikkate alınır.
2. Hakemler, görevlerini objektiflik ve tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda yerine getirmekle mükelleftirler.
3. Hakemler, incelemeyi yapamayacağı veya ilgili çalışmanın konusunun kendi alanında olmadığı durumlarda derhal editöre bilgi verir.
4. Çalışmada yayımlanmamış materyaller yazarın açık yazılı izni olmadan hakemler tarafından kişisel amaçla kullanılamaz.
5. Hakem incelemesi sırasında elde edilen bilgi ve verilerin gizliliği esastır.
6. Hakemeler, değerlendirmelerini gerekçeli olarak "Hakem Değerlendirme Raporu’nda belirtirler ve üsluplarının bilimsel ve nezaket çerçevesinde olmasına dikkat ederler.
7. Hakemler, yayımlanmış literatürün yeterli değerlendirmesini yapar ve atıfta bulunulmayan eserleri raporlarında belirtirler.
8. Hakemler, çalışmalarda hata veya yanlışlık bulunması durumunda editörlere bunu bildirir.
9. Hakemler, çalışmaların yayına uygunluğunu belirler ve gerekirse revizyon talep ederler.
10. Hakemlerin kimlik bilgileri gizli tutulur ve çift taraflı kör hakemlik uygulanır.
TELİF HAKLARI POLİTİKASI
Tüm yazar(lar), ilgili çalışmaya bireysel olarak katıldıklarını ve söz konusu eser için her türlü sorumluluğu üstlendiklerini, gönderilen çalışmanın son hâlini incelediklerini ve onayladıklarını, çalışmanın başka bir yerde yayımlanmadığını veya yayımlanmak üzere gönderilmediğini, çalışmada yer alan metinlerin, tabloların, şekillerin ve dokümanların diğer kişilere ait Telif Haklarını ihlal etmediğini, aşağıda belirtilen hakları saklı tutarak, çalışmanın her türlü yayım, basım, sunum, dağıtım ve elektronik ortamda kullanılmasından doğan telif hakkını Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi’nin (DEHUKAM) herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanabilmesine izin verdiklerini kabul eder ve garanti eder.
Telif Hakları Formunu indirmek için tıklayınız.
ÜCRET POLİTİKASI
1. Derginin tüm giderleri, Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) tarafından karşılanmaktadır.
2. DEHUKAMDER’de yayın ve çalışma süreçlerinin yürütülmesi için yazarlardan hiçbir şekilde ücret alınmamaktadır.
İNTİHAL POLİTİKASI
İntihal kesinlikle bir etik ihlalidir. Çalışmaların başka kaynaklardan referans gösterilmeksizin kullanılması etik davranış ihlali sayılmaktadır ve suç teşkil etmektedir. Çalışmalar Turnitin veya iThenticate intihal tarama programlarından birinde incelenerek benzerlik oranları editörler tarafından değerlendirilmektedir.