BibTex RIS Kaynak Göster

Potential Effects of Heavy Metals in Municipal Solid Waste Composts and Sewage Sludge on Plants and the Environment and Pollutant Limits

Yıl 2002, Cilt: 19 Sayı: 2, 38 - 49, 20.03.2016

Öz

Undesirable heavy metal accumulation which presents a risk on crop production, environment and consumers, and sustainable  soil management in municipal solid waste compost and sewage sludge applied  soils may be occured. According to risk-based approach there have been updated regulations and guidelines  for the agricultural use of sewage sludge. It is stated that as long as the agricultural use of sludge follows current regulations and guidelines, it  present a manageable risks on crop production, environment and consumers. In  the present case there are no internationally accepted quality standards or laws for  heavy metal contents of   municipal solid waste compost. Depending on the based approaches for compost quality, heavy metal limits in municipal solid waste compost can be variable in a wide range in various countries. Because of similarities in many ways between sewage sludge and municipal solid waste derived compost, most of the infomation regarding the use of sewage sludge can be applied for  municipal solid waste compost.

KENTSEL KATI ATIK KOMPOSTU VE ARITMA ÇAMURUNDA AĞIR METALLERİN BİTKİLER VE ÇEVRE ÜZERİNDE POTANSİYEL ETKİLERİ VE KİRLETİCİ LİMİTLER

Yıl 2002, Cilt: 19 Sayı: 2, 38 - 49, 20.03.2016

Öz

Kentsel katı atık kompostu ve arıtma çamuru uygulanan topraklarda bitkisel üretim, çevre ve tüketiciler ve sürdürülebilir toprak idaresi üzerinde risk taşıyan, istenmeyen ağır metal birikimi görülebilmektedir. Arıtma çamurunun tarımda kullanılmasına ilişkin,  risk-esaslı yaklaşıma göre güncelleştirilmiş sınır değerler ve uygulama kriterleri getirilmiştir. Tarımda çamur kullanımında sunulan bu yasal düzenlemelerdeki kriterlere uyulduğunda bitkisel üretim, çevre ve tüketiciler için yönetilebilir bir risk taşıdığı belirtilmektedir. Halihazırda, kentsel katı atık kompostu kalite kriterlerine özgü uluslararası kabul edilen bir standart ya da yönetmelik bulunmamaktadır. Kompost kalitesinin düzenlenmesinde esas alınan yaklaşımlara bağlı olarak kentsel katı atık kompostunda ağır metal kirleticilerine ilişkin standartlar ülkeler arasında geniş bir yelpazede farklılık göstermektedir. Bir çok bakımdan, kentsel katı atık kompostunun arıtma çamuruna benzerliği nedeniyle, arıtma çamuru hakkında elde olunan bilgilerin çoğu, kentsel katı atık kompostlarına uygulanabilmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Bülent Topçuoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Topçuoğlu, B. (2016). KENTSEL KATI ATIK KOMPOSTU VE ARITMA ÇAMURUNDA AĞIR METALLERİN BİTKİLER VE ÇEVRE ÜZERİNDE POTANSİYEL ETKİLERİ VE KİRLETİCİ LİMİTLER. Derim, 19(2), 38-49.
AMA Topçuoğlu B. KENTSEL KATI ATIK KOMPOSTU VE ARITMA ÇAMURUNDA AĞIR METALLERİN BİTKİLER VE ÇEVRE ÜZERİNDE POTANSİYEL ETKİLERİ VE KİRLETİCİ LİMİTLER. DERİM. Mart 2016;19(2):38-49.
Chicago Topçuoğlu, Bülent. “KENTSEL KATI ATIK KOMPOSTU VE ARITMA ÇAMURUNDA AĞIR METALLERİN BİTKİLER VE ÇEVRE ÜZERİNDE POTANSİYEL ETKİLERİ VE KİRLETİCİ LİMİTLER”. Derim 19, sy. 2 (Mart 2016): 38-49.
EndNote Topçuoğlu B (01 Mart 2016) KENTSEL KATI ATIK KOMPOSTU VE ARITMA ÇAMURUNDA AĞIR METALLERİN BİTKİLER VE ÇEVRE ÜZERİNDE POTANSİYEL ETKİLERİ VE KİRLETİCİ LİMİTLER. Derim 19 2 38–49.
IEEE B. Topçuoğlu, “KENTSEL KATI ATIK KOMPOSTU VE ARITMA ÇAMURUNDA AĞIR METALLERİN BİTKİLER VE ÇEVRE ÜZERİNDE POTANSİYEL ETKİLERİ VE KİRLETİCİ LİMİTLER”, DERİM, c. 19, sy. 2, ss. 38–49, 2016.
ISNAD Topçuoğlu, Bülent. “KENTSEL KATI ATIK KOMPOSTU VE ARITMA ÇAMURUNDA AĞIR METALLERİN BİTKİLER VE ÇEVRE ÜZERİNDE POTANSİYEL ETKİLERİ VE KİRLETİCİ LİMİTLER”. Derim 19/2 (Mart 2016), 38-49.
JAMA Topçuoğlu B. KENTSEL KATI ATIK KOMPOSTU VE ARITMA ÇAMURUNDA AĞIR METALLERİN BİTKİLER VE ÇEVRE ÜZERİNDE POTANSİYEL ETKİLERİ VE KİRLETİCİ LİMİTLER. DERİM. 2016;19:38–49.
MLA Topçuoğlu, Bülent. “KENTSEL KATI ATIK KOMPOSTU VE ARITMA ÇAMURUNDA AĞIR METALLERİN BİTKİLER VE ÇEVRE ÜZERİNDE POTANSİYEL ETKİLERİ VE KİRLETİCİ LİMİTLER”. Derim, c. 19, sy. 2, 2016, ss. 38-49.
Vancouver Topçuoğlu B. KENTSEL KATI ATIK KOMPOSTU VE ARITMA ÇAMURUNDA AĞIR METALLERİN BİTKİLER VE ÇEVRE ÜZERİNDE POTANSİYEL ETKİLERİ VE KİRLETİCİ LİMİTLER. DERİM. 2016;19(2):38-49.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr