BibTex RIS Kaynak Göster

Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi

Yıl 2012, Yıl: 2012 Sayı: 2, 1 - 5, 01.07.2012

Öz

Fenolik maddeler doğal antioksidanların içinde en önemli grubu oluşturmaktadır. Meyvelerde aroma, renk ve kısmende tat oluşumu,
ve ayrıca antimikrobiyal etki oluşturması bakımından oldukça önemlidir. Alıç bazı fenolik bileşikler açısından zengin olan meyvelerden
birisidir. Fenolik maddeler, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü inhibe etmesi, oksidasyon önleyici etkiye sahip olması
nedeniyle sağlık üzerine olumlu etkiler göstermektedir. Bu etkiler hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalığı önlemek ve
antikanserojen etkiye sahiptir. Bunun sağlanabilmesi için gıda desteği olarak son yıllarda gelişmiş ülkelerde alıç meyve konsantreleri
kullanılarak katma değeri yüksek fonsiyonel gıda üretimi yaygın hale gelmiştir. Dolayısı ile Türkiye’de de alıç meyvesinden fonksiyonel
değeri yüksek gıdalar veya gıda takviyesi üretmek mümkündür. Alıç Türkiye'de çok fazla miktarda doğal olaral yetişmesine rağmen
meyve değeri tam olarak anlaşılamamıştır. Ayrıca fonksiyonel özelliğe sahip gıda olarak tüketimi pek fazla yapılmamaktadır. Dolayısıyla
yüksek antioksidan madde içeriğine sahip bu meyveden üretilecek olan katma değeri yüksek olan fonksiyonel ürünler yüksek fiyatlarla
çok özel marketlerde satışa sunulabilecektir. Alıç meyvesinden pekmez, marmelat, ezme, konsantre meyve suyu, alkolsüz içecekler, sos,
nektar, alıçlı yoğurt, lokumda çeşni maddesi, kurutulmuş meyve olarak üretilebilir. Ayrıca alıç tozu üretilerek kek, bisküvi, şekerleme ve
dondurma üretiminde de kullanılabilir

Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health

Yıl 2012, Yıl: 2012 Sayı: 2, 1 - 5, 01.07.2012

Öz

The most important group of natural antioxidants are phenolic substances. Fruits aroma, color and flavor formation at least in part, to create an antimicrobial effect, and also very important in terms. Hawthorn is one of the fruits which are rich some of phenolic compounds. Phenolic substances to inhibit low density lipoprotein cholesterol levels and have an effect of preventing oxidation has a positive effect on health. These effects prevent hypertension and cardiovascular disease, and anticancer effect. To achieve this, hawthorn fruit concentrates in developed countries, food aid in recent years by using the high value-added functional food production has become widespread. Therefore it is possible to produce high foods or food supplements that has high functional value from hawthorn in Turkey. Parameter to 'grow naturally in Turkey, despite the large amount of hawthorn fruit value not fully understood. In addition, consumption of food with functional properties is not very much done here. Therefore, these fruits have a high content of antioxidant substances that are widely used in high value-added functional products will be offered for sale at high prices in very special stores. Alıçtan syrup, jelly, paste, concentrated fruit juice, soft drinks, sauces, nectar, yogurt aıçlı, lokum seasoning agent, dried fruit can be produced. Hawthorn fruit syrup, jelly, paste, pekmez, soft drinks, sauces, nectar, yogurt with hawthorn, flavoring agent for lokum, dried fruit can be produced. In addition, hawthorn powder produced can be used in the production in cakes, biscuits, candy and ice cream

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA43YE37VD
Bölüm Derleme
Yazarlar

Ali Batu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Yıl: 2012 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Batu, A. (2012). Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(2), 1-5.
AMA Batu A. Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Temmuz 2012;(2):1-5.
Chicago Batu, Ali. “Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi Ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2012): 1-5.
EndNote Batu A (01 Temmuz 2012) Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 2 1–5.
IEEE A. Batu, “Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 2, ss. 1–5, Temmuz 2012.
ISNAD Batu, Ali. “Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi Ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 2 (Temmuz 2012), 1-5.
JAMA Batu A. Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2012;:1–5.
MLA Batu, Ali. “Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi Ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 2, 2012, ss. 1-5.
Vancouver Batu A. Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2012(2):1-5.