BibTex RIS Cite

Alıç Meyvesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi ve İnsan Sağlığı Bakımından Önemi

Year 2012, Year: 2012 Issue: 2, 1 - 5, 01.07.2012

Abstract

Fenolik maddeler doğal antioksidanların içinde en önemli grubu oluşturmaktadır. Meyvelerde aroma, renk ve kısmende tat oluşumu,
ve ayrıca antimikrobiyal etki oluşturması bakımından oldukça önemlidir. Alıç bazı fenolik bileşikler açısından zengin olan meyvelerden
birisidir. Fenolik maddeler, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü inhibe etmesi, oksidasyon önleyici etkiye sahip olması
nedeniyle sağlık üzerine olumlu etkiler göstermektedir. Bu etkiler hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalığı önlemek ve
antikanserojen etkiye sahiptir. Bunun sağlanabilmesi için gıda desteği olarak son yıllarda gelişmiş ülkelerde alıç meyve konsantreleri
kullanılarak katma değeri yüksek fonsiyonel gıda üretimi yaygın hale gelmiştir. Dolayısı ile Türkiye’de de alıç meyvesinden fonksiyonel
değeri yüksek gıdalar veya gıda takviyesi üretmek mümkündür. Alıç Türkiye'de çok fazla miktarda doğal olaral yetişmesine rağmen
meyve değeri tam olarak anlaşılamamıştır. Ayrıca fonksiyonel özelliğe sahip gıda olarak tüketimi pek fazla yapılmamaktadır. Dolayısıyla
yüksek antioksidan madde içeriğine sahip bu meyveden üretilecek olan katma değeri yüksek olan fonksiyonel ürünler yüksek fiyatlarla
çok özel marketlerde satışa sunulabilecektir. Alıç meyvesinden pekmez, marmelat, ezme, konsantre meyve suyu, alkolsüz içecekler, sos,
nektar, alıçlı yoğurt, lokumda çeşni maddesi, kurutulmuş meyve olarak üretilebilir. Ayrıca alıç tozu üretilerek kek, bisküvi, şekerleme ve
dondurma üretiminde de kullanılabilir

Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health

Year 2012, Year: 2012 Issue: 2, 1 - 5, 01.07.2012

Abstract

The most important group of natural antioxidants are phenolic substances. Fruits aroma, color and flavor formation at least in part, to create an antimicrobial effect, and also very important in terms. Hawthorn is one of the fruits which are rich some of phenolic compounds. Phenolic substances to inhibit low density lipoprotein cholesterol levels and have an effect of preventing oxidation has a positive effect on health. These effects prevent hypertension and cardiovascular disease, and anticancer effect. To achieve this, hawthorn fruit concentrates in developed countries, food aid in recent years by using the high value-added functional food production has become widespread. Therefore it is possible to produce high foods or food supplements that has high functional value from hawthorn in Turkey. Parameter to 'grow naturally in Turkey, despite the large amount of hawthorn fruit value not fully understood. In addition, consumption of food with functional properties is not very much done here. Therefore, these fruits have a high content of antioxidant substances that are widely used in high value-added functional products will be offered for sale at high prices in very special stores. Alıçtan syrup, jelly, paste, concentrated fruit juice, soft drinks, sauces, nectar, yogurt aıçlı, lokum seasoning agent, dried fruit can be produced. Hawthorn fruit syrup, jelly, paste, pekmez, soft drinks, sauces, nectar, yogurt with hawthorn, flavoring agent for lokum, dried fruit can be produced. In addition, hawthorn powder produced can be used in the production in cakes, biscuits, candy and ice cream

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA43YE37VD
Journal Section Collection
Authors

Ali Batu This is me

Publication Date July 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Year: 2012 Issue: 2

Cite

APA Batu, A. (2012). Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health. Turkish Journal of Scientific Reviews(2), 1-5.
AMA Batu A. Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health. Turk.Bilimsel Derleme Derg. July 2012;(2):1-5.
Chicago Batu, Ali. “Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 2 (July 2012): 1-5.
EndNote Batu A (July 1, 2012) Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health. Turkish Journal of Scientific Reviews 2 1–5.
IEEE A. Batu, “Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., no. 2, pp. 1–5, July 2012.
ISNAD Batu, Ali. “Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health”. Turkish Journal of Scientific Reviews 2 (July 2012), 1-5.
JAMA Batu A. Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2012;:1–5.
MLA Batu, Ali. “Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 2, 2012, pp. 1-5.
Vancouver Batu A. Evaluation of Hawthorn Fruits in Production of Functional Foods and Importance for Human Health. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2012(2):1-5.