BibTex RIS Kaynak Göster

Arsenik ve Kurşun İçeren Optik Camların Ekolojiye Etkileri

Yıl 2013, Yıl: 2013 Sayı: 1, 160 - 165, 01.02.2013

Öz

Optik sistemleri oluşturan temel optik öğeler genel olarak optik cam malzemeden üretilmektedir. Optik camlar; gösterdiği performans yönünden kron ve flint olarak iki grupta değerlendirilmektedir. Optik camlar kimyasal yapıları yönünden de kendi aralarında gruplara ayrılmaktadır. Bu yapılar içerisinde çeşitli kimyasal katkı maddeleri optik camların optik özelliklerinin değişimine neden olmaktadır. Bu katkı maddeleri içerisinde; Arsenik ve Kurşun; optik camların kırılma indislerinde ve buna bağlı olarak Abbe sabitlerinde, dolayısıyla göstereceği dispersiyon değerlerinde ve geçirgenlik değerlerinde değişimler oluşturmaktadır. Katkı maddesi Kurşun optik camın kırılma indisini istenilen değerlere yükseltmemize imkân sağlarken, Arsenik ışık geçirgenliğini IR bölge içerisinde daha yüksek dalga boylarına taşımaktadır. Bu sonuçlar çerçevesinde imalatçıların, optik cam üretiminde Arsenik ve Kurşun katkı maddelerini kullandıklarını izlemekteyiz. Optik camların bu katkı maddelerini bünyesinde taşıması, dolayısı ile optik camlarla yapılan optik imalatta bu bileşiklerin atık olarak akarsulara karışmasına ve toprağa nüfus etmesine neden olmaktadır. Optik camlarla yapılan imalat üç proseste ele alınmaktadır. Bunlar; kesme, baskı ve kalıplama prosesleridir. Bu üç proses içerisinde kesme prosesi hassas ve yaygın bir şekilde kullanılan optik sistemlerin imalatında kullanılmaktadır. Bu proses ile yapılan imalatlarda yaklaşık 1/3 ile 2/3 oranları arasındaki optik cam sıvı partiküler halde doğaya verilmektedir. Bunun da ekolojik dengenin korunması açısından çok öneme haiz olduğu görülmektedir. Bu çalışmada özellikle Arsenik ve Kurşun içeren optik camların farklı imalat proseslerinde ekolojiye yapabilecekleri etkiler incelenmiştir. Bu yönde Arsenik ve Kurşunun canlılar üzerindeki etkileri araştırılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA45JV36VD
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ömer Faruk Farsakoğlu Bu kişi benim

İpek İnal Bu kişi benim

Hikmet Y. Çoğun Bu kişi benim

Mehmet Demir Bu kişi benim

Semih Kunak Bu kişi benim

Hikmet Kocabaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Farsakoğlu, Ö. F., İnal, İ., Çoğun, H. Y., Demir, M., vd. (2013). Arsenik ve Kurşun İçeren Optik Camların Ekolojiye Etkileri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(1), 160-165.
AMA Farsakoğlu ÖF, İnal İ, Çoğun HY, Demir M, Kunak S, Kocabaş H. Arsenik ve Kurşun İçeren Optik Camların Ekolojiye Etkileri. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Şubat 2013;(1):160-165.
Chicago Farsakoğlu, Ömer Faruk, İpek İnal, Hikmet Y. Çoğun, Mehmet Demir, Semih Kunak, ve Hikmet Kocabaş. “Arsenik Ve Kurşun İçeren Optik Camların Ekolojiye Etkileri”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1 (Şubat 2013): 160-65.
EndNote Farsakoğlu ÖF, İnal İ, Çoğun HY, Demir M, Kunak S, Kocabaş H (01 Şubat 2013) Arsenik ve Kurşun İçeren Optik Camların Ekolojiye Etkileri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 160–165.
IEEE Ö. F. Farsakoğlu, İ. İnal, H. Y. Çoğun, M. Demir, S. Kunak, ve H. Kocabaş, “Arsenik ve Kurşun İçeren Optik Camların Ekolojiye Etkileri”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 1, ss. 160–165, Şubat 2013.
ISNAD Farsakoğlu, Ömer Faruk vd. “Arsenik Ve Kurşun İçeren Optik Camların Ekolojiye Etkileri”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (Şubat 2013), 160-165.
JAMA Farsakoğlu ÖF, İnal İ, Çoğun HY, Demir M, Kunak S, Kocabaş H. Arsenik ve Kurşun İçeren Optik Camların Ekolojiye Etkileri. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:160–165.
MLA Farsakoğlu, Ömer Faruk vd. “Arsenik Ve Kurşun İçeren Optik Camların Ekolojiye Etkileri”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1, 2013, ss. 160-5.
Vancouver Farsakoğlu ÖF, İnal İ, Çoğun HY, Demir M, Kunak S, Kocabaş H. Arsenik ve Kurşun İçeren Optik Camların Ekolojiye Etkileri. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):160-5.