BibTex RIS Kaynak Göster

Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemi

Yıl 2013, Yıl: 2013 Sayı: 1, 85 - 88, 01.02.2013

Öz

Hızlı nüfus artışı ile kentleşme ve sanayileşmeye bağlı olarak enerji ve yakıt tüketiminin giderek artmasının yanı sıra, doğal kaynakların tahribi veya yok edilmesi sonucunda atmosfere salınan zararlı gazların artması küresel ısınmaya yol açmaktadır. Küresel ısınmanın kaçınılmaz sonucu olan iklim değişikliğinin olumsuz etkileri daha şimdiden küresel ölçekte görülmeye başlanmış olup, bu etkilerin gelecekte daha ciddi boyutlara ulaşması beklenmektedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin bir sonucu olarak, dünyanın bazı bölgelerinde ciddi boyutlarda kuraklıkların yaşanacağı ve buna bağlı bitkisel üretim desenin önemli ölçüde değişeceği ileri sürülmektedir. Buna göre; özellikle kuru tarım alanlarına yönelik olarak, günümüzde yoğun olarak üretimi yapılan tarla bitkilerine alternatif olabilecek yeni bitkisel ürünlerin tespit edilmesi ve bunların yeni kullanım alanlarının belirlenmesi önemli bir konu olarak ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda; son yıllarda önemi ve kullanım alanları artmasına karşılık, ülkemizde halen büyük ölçüde doğal floradan toplanarak değerlendirilen tıbbi ve aromatik bitkilerin ülkemizin uygun ekolojilerinde kültür şartlarında yetiştirilmesi önem arz etmektedir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin kültüre alınmasıyla ayrıca giderek artan iç ve dış talebin karşılanması, yüksek verimli ve kaliteli standart bitkisel drogların ve bitki ekstrelerinin elde edilmesi ve böylece bu ürünleri işleyen sanayi sektörünün gelişmesi mümkün olabilecektir. Bu çalışmada küresel ısınma ve iklim değişikliğinde alternatif ürün olarak değerlendirilebilecek tıbbi ve aromatik bitkiler (Thymus L.,. Rosmarinus officinalis L., Astragalus spp, Capparis spp vs) hakkında bilgiler verilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA23DB97KM
Bölüm Derleme
Yazarlar

Gülsüm Yaldız Bu kişi benim

Nazım Şekeroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yaldız, G., & Şekeroğlu, N. (2013). Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(1), 85-88.
AMA Yaldız G, Şekeroğlu N. Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Şubat 2013;(1):85-88.
Chicago Yaldız, Gülsüm, ve Nazım Şekeroğlu. “Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Önemi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1 (Şubat 2013): 85-88.
EndNote Yaldız G, Şekeroğlu N (01 Şubat 2013) Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 85–88.
IEEE G. Yaldız ve N. Şekeroğlu, “Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 1, ss. 85–88, Şubat 2013.
ISNAD Yaldız, Gülsüm - Şekeroğlu, Nazım. “Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Önemi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (Şubat 2013), 85-88.
JAMA Yaldız G, Şekeroğlu N. Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:85–88.
MLA Yaldız, Gülsüm ve Nazım Şekeroğlu. “Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Önemi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1, 2013, ss. 85-88.
Vancouver Yaldız G, Şekeroğlu N. Küresel İklim Değişikliğinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):85-8.