BibTex RIS Kaynak Göster

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi

Yıl 2013, Yıl: 2013 Sayı: 1, 80 - 84, 01.02.2013

Öz

Topraklara karışan ve buralarda birikme yapan ağır metaller, toprak verimliliği ve mikrobiyal aktiviteyi, biyolojik çeşitliliği, çevre faktörlerini ve en alt kademeden en üst basamağa kadar tüm canlıları etkilemektedir. Ağır metallerin yol açtığı çevresel kirlenme dünya genelinde ciddi bir sorun olmakla birlikte, günümüz sanayi toplumlarında bu kirlenmeyi önlemek pek fazla mümkün olamamaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkiler, diğer gıda ürünlerine nazaran az miktarlarda tüketilmekle birlikte, yüksek oranda ağır metal içermeleri durumunda, sürekli kullanımlarda sağlık üzerine olumsuz etki gösterebilmektedir. Bu durum bitkinin türüne, maruz kaldığı stres faktörüne, strese maruz kalma süresine ve strese maruz kalan doku veya organın yapısına göre büyük değişiklikler göstermektedir. Bitkilerin bu kirleticilere karşı hangi tepkiler verdiğini ve hangi adaptif mekanizmalar geliştirdiğini belirlemek oldukça önemlidir. Bu bağlamda, ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkilerin mineral kompozisyonu üzerine yapılan çalışmaların yoğunlaştırılarak, ağır metaller ve diğer yararlı mineraller açısından değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Yapılan bu literatür çalışması sonucunda çeşitli tıbbi ve aromatik bitkilerin (nane, lavanta, kekik, kantaron, kenevir, portakal nergisi, gül hatmi, labada, it üzümü vs) ağır metal ve çeşitli kirlilik etmenlerine aynı şartlarda yetiştirilen diğer bazı kültür bitkilerine kıyasla çok daha dayanıklı oldukları görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA66DE57CZ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülsüm Yaldız Bu kişi benim

Nazım Şekeroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yaldız, G., & Şekeroğlu, N. (2013). Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(1), 80-84.
AMA Yaldız G, Şekeroğlu N. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Şubat 2013;(1):80-84.
Chicago Yaldız, Gülsüm, ve Nazım Şekeroğlu. “Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1 (Şubat 2013): 80-84.
EndNote Yaldız G, Şekeroğlu N (01 Şubat 2013) Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 80–84.
IEEE G. Yaldız ve N. Şekeroğlu, “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 1, ss. 80–84, Şubat 2013.
ISNAD Yaldız, Gülsüm - Şekeroğlu, Nazım. “Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (Şubat 2013), 80-84.
JAMA Yaldız G, Şekeroğlu N. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:80–84.
MLA Yaldız, Gülsüm ve Nazım Şekeroğlu. “Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1, 2013, ss. 80-84.
Vancouver Yaldız G, Şekeroğlu N. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):80-4.