BibTex RIS Kaynak Göster

Peyzaj Planlamada Ekolojik Parametreler

Yıl 2013, Yıl: 2013 Sayı: 1, 55 - 57, 01.02.2013

Öz

Peyzaj planlamada kullanılabilirlik, estetik ve ilgi çekicilik farklı yaklaşımlar ve kültürler arasında değişiklik gösterir. Ancak ortak bakış açısı içerisinde; su varlığı, yeşil doku yapısı, bitkisel çeşitlilik, doğal renklerin harmonisi, tarihsel öğeler, dini inanışlar, ilginç jeolojik oluşumlar, otantik yapılar, bozulmamış doğa parçaları görmeye değer mekanlar olarak adlandırılır. Bu tip alanların planlamasında son yıllarda artan ‘çevresel kalite’ bilinci ile hareket edilmesi günümüzde peyzajı; yalnızca çevresel açıdan değil, ekonomik ve sürdürülebilir olma açısından da önemli bir doğal kaynak olarak düşünmeyi zorunlu kılmıştır. Görsel kalitesi yüksek bir peyzaj parçasının bu özelliğinin altında çok değişkenli, birbirine grift gelişen, dış etmenlere açık, çok sayıda sistemler bütünün yattığını kabul etmek sürdürülebilir bir peyzaj planlamanın birinci şartıdır. Peyzaj planlamada alanın ekolojik ve estetik değeri ölçülebilir verilerden elde edilen sonuçların dışında, sadece fiziksel parametrelere değil, aynı zamanda uğraşı alanı doğal döngüler ve planlamalar olan araştırmacıların kişisel düşünceleriyle de şekillenir. Sonuç olarak planlamada göz önünde bulundurulması gereken faktörler uzman görüşüyle şekillenen ekolojik parametrelerdir ki bu parametrelerin temeli algılamaya ve araştırmaya dayanır. Ekolojik parametrelerin planlamaya doğru entegresi çevre yönetimi uygulamalarına dayanak oluşturur. Peyzaj planlamada kullanılan ekolojik parametrelerin başında; Doğal Parametreler; Topografya, Jeoloji, İklim, Hidroloji, Toprak, Bitki Örtüsü vb.; Altyapı Parametreleri: Enerji, Ulaşım, Yapı Malzemesi vb.; Çevre Yönetim Parametreleri: Katı Atık Yönetimi, Atık Su Yönetimi, Temiz Hava Yönetimi vb.; Tasarım Parametreleri: Yapı Formları, Açık Alanlar, Cepheler vb.; Diğer Parametreler: Halk Katılımı, Kültürel Farklılıklar gibi parametreler gelmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA43RT98FY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Filiz Çetinkaya Karafakı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karafakı, F. Ç. (2013). Peyzaj Planlamada Ekolojik Parametreler. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(1), 55-57.
AMA Karafakı FÇ. Peyzaj Planlamada Ekolojik Parametreler. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Şubat 2013;(1):55-57.
Chicago Karafakı, Filiz Çetinkaya. “Peyzaj Planlamada Ekolojik Parametreler”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1 (Şubat 2013): 55-57.
EndNote Karafakı FÇ (01 Şubat 2013) Peyzaj Planlamada Ekolojik Parametreler. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 55–57.
IEEE F. Ç. Karafakı, “Peyzaj Planlamada Ekolojik Parametreler”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 1, ss. 55–57, Şubat 2013.
ISNAD Karafakı, Filiz Çetinkaya. “Peyzaj Planlamada Ekolojik Parametreler”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (Şubat 2013), 55-57.
JAMA Karafakı FÇ. Peyzaj Planlamada Ekolojik Parametreler. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:55–57.
MLA Karafakı, Filiz Çetinkaya. “Peyzaj Planlamada Ekolojik Parametreler”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1, 2013, ss. 55-57.
Vancouver Karafakı FÇ. Peyzaj Planlamada Ekolojik Parametreler. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):55-7.