BibTex RIS Kaynak Göster

Kentsel Gelişim Sürecinin Alan Kullanım Yapısı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Bornova, İzmir Örneği

Yıl 2013, Yıl: 2013 Sayı: 1, 17 - 22, 01.02.2013

Öz

Nüfus artışının yanı sıra ekonomik faaliyetler yönünden büyük potansiyele sahip olan İzmir İli Bornova İlçesi, bu yapısı nedeniyle hızlı bir kentleşme süreci yaşamaktadır. Özellikle son dönemlerde ortaya çıkan kentleşmeye bağlı olarak alan kullanım yapısı da hızlı bir değişim sürecine girmiş ve bu durum doğal kaynakların ileri düzeyde tahribi ile sonuçlanmıştır. Bu çalışmada, Bornova İlçesi’nde kentsel gelişim süreci ve buna bağlı alan kullanım değişimleri 1984-2009 yılları arasını kapsayan 25 yıllık dönem için incelenmiş, ve ayrıca 2050 yılına yönelik değişim olasılıkları hesaplanmıştır. Landsat TM ve ETM uydu görüntülerinden yararlanılarak kentsel alanlar, tarım, orman, maki ve otsu bitkiler, su ve çıplak alanlar olmak üzere altı alan kullanım tipine göre sınıflandırma yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, kentsel alanların 25 yıl içerisinde 4440 ha büyüdüğünü ortaya koymuştur. Bu büyüme daha çok çıplak alanlar, maki ve otsu bitkiler ile tarım alanları üzerinde gerçekleşmiştir. 2050 yılı için yapılan olasılık hesapları da kentsel alanların gelecekte de aynı şekilde büyümeye devam edeceğini göstermiştir. Söz konusu alan kullanım değişimleri, Bornova’da kentleşmenin diğer alan kullanım tipleri üzerinde önemli baskı oluşturduğunu ve bu durumun özellikle doğala yakın nitelikli alanlar bakımından sürdürülebilir olmadığını göstermektedir. Araştırma alanı arazi varlığının doğal potansiyeline uygun biçimde kullanılabilmesi için ekolojik yaklaşımların benimsendiği alan kullanım planlarının uygulamaya konulması ve bozulan alanlarda rehabilitasyon çalışmaları yapılması gerekmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA24HS25NS
Bölüm Derleme
Yazarlar

Neslihan Doygun Bu kişi benim

Ümit Erdem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Doygun, N., & Erdem, Ü. (2013). Kentsel Gelişim Sürecinin Alan Kullanım Yapısı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Bornova, İzmir Örneği. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(1), 17-22.
AMA Doygun N, Erdem Ü. Kentsel Gelişim Sürecinin Alan Kullanım Yapısı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Bornova, İzmir Örneği. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Şubat 2013;(1):17-22.
Chicago Doygun, Neslihan, ve Ümit Erdem. “Kentsel Gelişim Sürecinin Alan Kullanım Yapısı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Bornova, İzmir Örneği”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1 (Şubat 2013): 17-22.
EndNote Doygun N, Erdem Ü (01 Şubat 2013) Kentsel Gelişim Sürecinin Alan Kullanım Yapısı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Bornova, İzmir Örneği. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 17–22.
IEEE N. Doygun ve Ü. Erdem, “Kentsel Gelişim Sürecinin Alan Kullanım Yapısı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Bornova, İzmir Örneği”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 1, ss. 17–22, Şubat 2013.
ISNAD Doygun, Neslihan - Erdem, Ümit. “Kentsel Gelişim Sürecinin Alan Kullanım Yapısı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Bornova, İzmir Örneği”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (Şubat 2013), 17-22.
JAMA Doygun N, Erdem Ü. Kentsel Gelişim Sürecinin Alan Kullanım Yapısı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Bornova, İzmir Örneği. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:17–22.
MLA Doygun, Neslihan ve Ümit Erdem. “Kentsel Gelişim Sürecinin Alan Kullanım Yapısı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Bornova, İzmir Örneği”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1, 2013, ss. 17-22.
Vancouver Doygun N, Erdem Ü. Kentsel Gelişim Sürecinin Alan Kullanım Yapısı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Bornova, İzmir Örneği. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):17-22.