Su ürünleri dünyanın gıda ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan temel bir endüstridir. Kültür balığı yetiştiriciliği Türkiye ve dünyanın
bir çok yerinde artmaktadır. Dünya'da su ürünleri yetiştiriciliği (akuakültür) ile sağlanan üretim miktarı 55 milyon tona ulaşmıştır. Bu oran,
dünya su ürünleri üretiminin yaklaşık % 37 sine karşılık gelmektedir. Türkiye'de yetiştiricilik yoluyla üretilen balık miktarı 233 bin ton olarak
belirlenmiştir. Ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan türler deniz balıklarında Çipura, Levrek; içsu balıklarında ise Gökkuşağı alabalığı
ve Sazandır. Su ürünleri yetiştiriciliği istatistiklerine göre, Çipura yetiştiriciliği 1986 - 2013 yılları arasında 86 tondan 35 701 tona çıkarken, aynı
dönemde Gökkuşağı Alabalığı yetiştiriciliği ise 990 tondan 122 873 tona ulaşmıştır. Ancak, sazan üretimine bakıldığında ise, 2050 tondan 146
tona doğru bir azalma görülmektedir. Diğer yandan Levrek balığında ise, 1987 - 2013 yıllarına ait istatistiklerde 25 tondan 67 913 tona olan artış
bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda, Türkiye'de mevcut imkanlar ve koşullar olumlu devam ettiğinde 2030 yılında toplam su ürünleri
yetiştiriciliği miktarı 400 000 tona ulaşması beklenmektedir. Fakat, 2016 yılının sonuna doğru, sazan (C. carpio) üretiminin sona ereceği diğer bir
değişle sazan yetiştiriciliğinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir.
Aquaculture is a basic industry that meets a great part of the world’s food necessity. Cultural fish breeding is increasing in Turkey and other
part of the world The production of aquaculture, that is provided by cultivation in the world, has reached to 55 million tons. This proportion
meets nearly 37 % of the world aquaculture production. The aquaculture, that is provided by cultivation in Turkey, has been determined to be 233
thousand tons. The species that are commonly cultivated in Turkey, primarily from sea fish are; Gilthead seabream, European seabass, and from
freshwater fish; Rainbow trout and Common carp. The production amount of Gilthead Seabream from 1986, in which aquaculture cultivation in
Turkey was statistically recorded, to 2013 respectively increased from 86 tons to 35 701 tons; and the production amount of Rainbow Trout, on
the other hand, increased from 990 tons to 122 873 tons. However, the production amount of Common Carp decreased from 2050 tons to 146
tons. For Seabass, on the other hand, the first statistical data belongs to 1987 and it is 25 tons; the production amount of the same species reached
to 67 913 tons in 2013. In the prudential study, as long as the available conditions continue in Turkey in 2030, it is expected that total aquaculture
production of Turkey will be 400 000 tons. Through the end of the 2016s, it is estimated that the production of Common Carp (C. carpio) shall
come to an end, or in other words, the production of Common Carp is in danger of extinction.
Diğer ID | JA63TU99ZS |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Yıl: 2014 Sayı: 2 |