BibTex RIS Cite

Antosiyanin Pigmentlerin Biyokimyası ve Analizi

Year 2015, Year: 2015 Issue: 1, 19 - 25, 01.02.2015

Abstract

Bitki pigmentlerinden flavonoidlerin en önemli grubu olan antosiyaninler, çiçekli bitkilerin petal renklenmesindeki önemli rolleri
dışında, mikroorganizmalar için sinyal olması, patojenlere karşı koruma, biyotik ve abiyotik streslerin etkilerini azaltma işlevlerine de
sahiptir. Antosiyaninlerin temel yapısı 15 karbondan oluşan iki fenil halkası içermektedir. A ve B olarak adlandırılan iki fenil halkası
birbirine 3 karbonlu bir köprü ile bağlanmıştır. Bu köprü üçüncü bir halka oluşturur ve C halkası olarak adlandırılır. Antosiyaninlerin B
halkasına bağlı OH gruplarının sayısındaki artış renklerinin mavileşmesine neden olur. Hidroksilasyon derecesine göre sırasıyla pelargonidin
(turuncu ve pembe renkli), siyanidin (kırmızı renkli) ve delfinidin (mor ve mavi renkli) türevleri oluşur. Çiçekler bu pigment türevlerinin
karışımlarını da biriktirebildiğinden sınırsız sayıda renk varyasyonu oluşturulabilir. Antosiyaninlerin analizi modern tekniklerin ve cihazların
gelişmesi ile daha kolay ve duyarlı biçimde yapılabilmektedir. Bilinen antosiyaninlerin sayısı 600 ün üzerinde olduğundan farklı
antosiyanilerin analizi için özel çözücüler ve özel uygulamalar gerekmektedir. Uygun özütleme ve izolasyon süreçlerini, kromatografik
ayrım ve saflaştırma teknikleri izlemektedir. Son adımda spektroskopik teknikler ile miktar ölçümleri yapılmaktadır. Antosiyaninlerin
karakterizasyonu ve tanımlanması amacıyla NMR teknikleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu makalede antosiyaninlerin kimyasal
özellikleri ve bununla bağlantılı analiz teknikleri konu edilmiştir.

Biochemistry of Anthocyanin Pigments in Plants

Year 2015, Year: 2015 Issue: 1, 19 - 25, 01.02.2015

Abstract

Anthocyanins are the most important of flavonoid pigments of plants. Researches shown that anthocyanins have important roles in floral pigmentation, additionally, they serve functions in plants as signalling to micro-organisms, protecting against pathogens, ameliorating biotic and abiotic stress. Anthocyanins have a 15-carbon base structure comprised of two phenil rings as called the A and B ring. Connected by a three carbon bridge that usually forms a third ring as called C-ring. An increased number of hydroxyl groups on B rings of anthocyanins has a blueing effect on the color. Three basic types of anthocyanins, pelargonidin (orange and pink colours), cyanidin (magentha colour) and delphinidin (purple and blue colours) are occured according to the degree of hydroxilation. Flowers can also accumulate mixtures of anthocyanin types, providing furter variation in colour. Improvements in methods and instrumentations used for analysis of anthocyanins have made it easier and more sensitive. The number of identified anthocyanins are excess of 600, thus specific solvents and methods required for individual anthocyanin analysis. Proper extraction and isolation procedure shall be follow by chromatographic seperation and purification methods. Last step is quantification with specroscopic technics. In this article is compiled the chemical properties of anthocyanins and releate to analytic technics

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA65NS85FG
Journal Section Research Article
Authors

Yüksel Keleş This is me

Publication Date February 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Year: 2015 Issue: 1

Cite

APA Keleş, Y. (2015). Biochemistry of Anthocyanin Pigments in Plants. Turkish Journal of Scientific Reviews(1), 19-25.
AMA Keleş Y. Biochemistry of Anthocyanin Pigments in Plants. Turk.Bilimsel Derleme Derg. February 2015;(1):19-25.
Chicago Keleş, Yüksel. “Biochemistry of Anthocyanin Pigments in Plants”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1 (February 2015): 19-25.
EndNote Keleş Y (February 1, 2015) Biochemistry of Anthocyanin Pigments in Plants. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 19–25.
IEEE Y. Keleş, “Biochemistry of Anthocyanin Pigments in Plants”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., no. 1, pp. 19–25, February 2015.
ISNAD Keleş, Yüksel. “Biochemistry of Anthocyanin Pigments in Plants”. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 (February 2015), 19-25.
JAMA Keleş Y. Biochemistry of Anthocyanin Pigments in Plants. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2015;:19–25.
MLA Keleş, Yüksel. “Biochemistry of Anthocyanin Pigments in Plants”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1, 2015, pp. 19-25.
Vancouver Keleş Y. Biochemistry of Anthocyanin Pigments in Plants. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2015(1):19-25.