Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SOĞUK ZİNCİR LOJİSTİĞİ UYGULAMALARI VE TÜRKİYE’DE SOĞUK ZİNCİR LOJİSTİĞİNİN SWOT ANALİZİ

Yıl 2021, Sayı: 26, 46 - 64, 25.02.2021

Öz

Soğuk zincir lojistiği gıda ve ilaç sektörü başta olmak üzere belirli ısı aralıklarında taşınması gereken ürünlerin
tüketicilere ulaşacağı ana kadar sahip oldukları ısı rejiminin kontrol altında tutulması için yürütülen lojistik süreçlerin genel
adıdır. Isı kontrolü; gıda güvenliği, gıda kayıplarının önüne geçilmesi, aşı ve ilaçların özelliklerini yitirmeden taşınabilmesi
gibi süreçler için bir gerekliliktir. Çalışmada soğuk zincir lojistiği ve uygulama alanları kavramsal çerçevede ele alınmıştır.
Çalışmanın amacı dünya genelindeki güncel soğuk zincir uygulamalarını inceleyerek Türkiye’deki uygulamalar ve
sektörün genel durumunu ortaya koymaktır. Çalışmada Türkiye’de soğuk zincir lojistiğinin genel durumunun
anlaşılabilmesi için SWOT analizi yönteminden yararlanılmıştır. Yapılan analiz neticesinde Türkiye’deki uygulamaların
uluslararası standartlar ile uyumlu hale getirilme çalışmaları olduğu gözlemlenmiştir. Fakat kat edilmesi gereken daha çok
mesafe olduğu sonucuna da varılmıştır.

Kaynakça

  • Adekomaya, Oludaisi - Tamba, Jamiru - Rotimi, Sadiku - Zhongjie, Huan, (2016), “Sustaining The Shelf Life of Fresh Food in Cold Chain - A Burden on the Environment”, Alexandria Engineering Journal, 55(2), s.1359–65.
  • Al Theeb, Nader - Smadi, Hazem - Al-Hawari, Tarek - Aljarrah, Manar, (2020), Optimization of Vehicle Routing with Inventory Allocation Problems in Cold Supply Chain Logistics, Computers & Industrial Engineering, 142, 106341.
  • Altuntaş, Mehmet (2019), "Türkiye’de Soğuk Zincir Lojistiği", http://www.lojistikhatti.com/haber/2019/07/turkiyede-soguk-zincir-lojistigi (Erişim Tarihi: 13.05.2020).
  • Arduino, Giulia - David Carrillo Murillo - Francesco Parola (2015), “Refrigerated Container Versus Bulk: Evidence from the Banana Cold Chain”, Maritime Policy and Management, 42(3), s. 228–245.
  • Aung, Myo Min - Chang, Yoon. Seok (2014). Temperature Management for The Quality Assurance of a Perishable Food Supply Chain. Food Control, 40, s. 198-207.
  • Baxter, Glenn, ve Kyriakos, Kourousis (2015), “Temperature Controlled Aircraft Unit Load Devices: The Technological Response to Growing Global Air Cargo Cool Chain Requirements”, Journal of Technology Management and Innovation, 10(1), s. 157-172.
  • Bogataj, Marija - Bogataj, Ludvik - Vodopivec, Robert (2005), “Stability of Perishable Goods in Cold Logistic Chains", International Journal of Production Economics, 93, s. 345-356.
  • Boyer, Kenneth K - Prud’homme, Andrea M. - Chung, Wenming (2009), “The Last Mile Challenge: Evaluating The Effects of Customer Density and Delivery Window Patterns”, Journal of Business Logistics, 30(1), s. 185-201.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (2017), Kişi Başına Tarım Alanı, (Erişim Tarihi: 20.01.2020). C. McKellara Robin - LeBlanc Denyse I. - Rodríguez Fernando Pérez - Delaquis Pascal (2014), “Comparative simulation of Escherichia coli O157:H7 behaviour in packaged fresh-cut lettuce distributed in a typical Canadian supply chain in the summer and winter”, Food Control, 35(1), s. 192-199.
  • Calanche, J. - Samayoa S. - Alonso, V. - Provincial L. - Roncalés P. - Beltrán, J. A. (2013), “Assessing the Effectiveness of a Cold Chain For Fresh Fish Salmon (Salmo Salar) and Sardine (Sardina Pilchardus) in a Food Processing Plant”, Food Control, 33(1), s.126–135.
  • Chen, Yu Yi - Yao, Jen Wang - Jinn, Ke Jan (2014), “A Novel Deployment of Smart Cold Chain System Using 2G-RFID-Sys”, Journal of Food Engineering, 141, s. 113–121.
  • Defraeye, Thijs - Cronjé, Paul - Berry, Tarl - Opara, Umezuruike Linus - East, Andrew - Hertog, Maarten - Verboven, Pieter - Bart, Nicolai (2015), “Towards Integrated Performance Evaluation of Future Packaging for Fresh Produce in The Cold Chain”, Trends in Food Science and Technology, 44(2), s. 201–25.
  • Deniz Ticaret Odası, (2019), “Denizcilik Sektör Raporu”, https://www.denizticaretodasi.org.tr/Media/SharedDocuments/sektorraporu/2019_sektor_tr.pdf (Erişim Tarihi: 06.05.2020).
  • Dünya Gazetesi, (2018), “Her yıl 214 milyar liralık gıda çöpe gidiyor”, (https://www.dunya.com/iyilik-saglik/her-yil-214-milyar-liralik-gida-cope-gidiyor-haberi-431220 (Erişim Tarihi: 11.05.2020).
  • Eldener, Emre (2019), “Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği İçin Eğitime Yatırım Şart”.
  • https://www.utikad.org.tr/Detay/Sektor-Haberleri/25410/gida-ve-soguk-zincir-lojistigi-icinegitime-yatirim-sart (Erişim Tarihi: 12.05.2020).
  • Food and Agriculture Organization, (2011). "Energy-smart" Food for People and Climate: Issue Paper, Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  • Gallo, Andrea - Accorsi, Riccardo - Baruffaldi, Giulia - Manzini, Riccardo, (2017), Designing Sustainable Cold Chains for Long-Range Food Distribution: Energy-Effective Corridors on the Silk Road Belt. Sustainability, 9(11), 2044.
  • Gunders, Dana ve Bloom, Jonathan (2017), “Wasted: How America is losing up to 40 percent of its food from farm to fork to landfill”.
  • Güngör, Şenay, ve Uysal, Ahmet (2017), “Postyapısalcı Coğrafyalarda İlişkisel Bir Mekân Olarak Nevşehir’in Kavak Beldesi’ndeki Doğal Soğuk Hava Depoları”. Marmara Coğrafya Dergisi, (36), s. 218-231.
  • Gupta, Vishal Kumar - Chaudhuri, Atanu ve Tiwari - Manoj Kumar. (2019), Modeling for Deployment of Digital Technologies in The Cold Chain. IFAC-Papers OnLine, 52(13), s. 1192- 1197.
  • Gustavsson, Jenny - Cederberg, Christel - Sonesson, Ulf - Emanuelsson, Andreas (2013), The Methodology of the FAO Study: Global Food Losses and Food Waste-extent, Causes and Prevention”- FAO, 2011.
  • Hariga, Moncer - As' ad, Rami - Shamayleh, Abdulrahim (2017), “Integrated Economic and Environmental Models for a Multi Stage Cold Supply Chain Under Carbon Tax Regulation”, Journal of Cleaner Production, 166, s. 1357–1371.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Emre İpekçi Bu kişi benim 0000-0002-0389-2089

Mehmet Tanyaş Bu kişi benim 0000-0001-8934-3787

Yayımlanma Tarihi 25 Şubat 2021
Gönderilme Tarihi 27 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 26

Kaynak Göster

APA İpekçi, E., & Tanyaş, M. (2021). SOĞUK ZİNCİR LOJİSTİĞİ UYGULAMALARI VE TÜRKİYE’DE SOĞUK ZİNCİR LOJİSTİĞİNİN SWOT ANALİZİ. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(26), 46-64.

Dicle University
Journal of Social Sciences Institute (DUSBED)