Öz
Amaç: Yazarlar bu çalışmada heliks ve antiheliksi tam kat kıkırdak kesisi ile ayırarak kepçe kulak onarımı yapılan hastaların cerrahi sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamışlardır.
Yöntemler: Ağustos 2016 ve Ocak 2019 yılları arasında heliks ve antiheliksi ayırarak kıkırdak çıkarma işlemi yapmadan lokal anestezi altında emilebilir dikiş ile kepçe kulak onarımı ameliyatı yapılan 39 hasta çalışmaya dahil edildi. Ameliyat sonrası sonuçlar ve komplikasyonlar kayıt altına alındı. Ameliyat sonrası 6. ayda hastalara kepçe kulak onarımı işleminin sonucu hakkında ne düşündükleri soruldu ve ‘çok kötü, kötü, kabul edilebilir, iyi ve çok iyi’ cevaplarından birisini seçmeleri istendi. İyi ve çok iyi cevapları tatmin edici olarak değerlendirildi. Hastaların cerrahi sonuçları, komplikasyonları ve hasta tatmini geriye dönük olarak değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 29 hastanın 17 si (%58,6) bayan, 12 si (%41,4) erkekti. Hastaların 21 (%72,4) inde iki taraflı kepçe kulak onarımı yapılırken, 8 (%27,6) hastada tek taraflı kepçe kulak onarım ameliyatı yapıldı. Toplamda 50 adet kepçe kulak onarımı yapıldı. Hastaların yaşları 14 ile 27 arasında değişmekte olup ortalama 21.2±5.7 yıl idi. Ameliyat sonrası takip süresi en az 12 ay en fazla 28 ay arasında değişmekle beraber ortalama 15.6 ay idi. Erken dönem komplikasyonları olarak; 4 (%8) vakada hematom, 2 (%4)vakada yara ayrılması ve bir (%2)vakada yara yeri enfeksiyonu izlendi. Hastaların ameliyat sonucundan tatmin olma oranı %93,1 (29 hastanın 27 si) idi. Uzun dönem takip sürecinde 1 (%2)kulakta sadece üst polde olmak üzere kısmi nüks izlendi.
Sonuç: Heliksi tamamen serbestleştirerek emilebilir dikiş ile kepçe kulak onarımı ameliyatı dikiş materyaline bağlı komplikasyonlardan kaçınmayı sağlayan, uzun dönemde cerrahi başarı oranı yüksek olan ve yüksek hasta memnuniyet oranı sunan alternatif bir tekniktir.