Un üreticileri değişik bölgelerden değişik özelliklere sahip olan
buğdayları kullanarak un yaparlar. Farklı bölgelerden gelen buğdayların
özellikleri büyüme koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterirler. Bu
farklılık hem bölgesel, hem de zamana bağlı olarak ortaya çıkarlar. Ancak
üreticiler müşteri memnuniyeti açısından sabit/standart kalitede un üretmek
içinde farklı özellik ve maliyete sahip bu buğdayları karıştırmak
zorundadırlar. Buğday karıştırma un üreticileri için günlük işlem olmasına
karşın optimizasyondan uzak daha çok sorumlu kişinin tecrübesine dayanılarak
yapılmaktadır. Bir başka ifade ile deneme/yanılma yöntemi ile bu işlemi
yürütmektedirler. Buna karşın minimum maliyetli optimum karışımı sağlayacak
matematiksel yöntemler mevcut olup bunun en yaygını Doğrusal programlamadır. Bu
çalışma kapsamında Samsun ilinde bulunan bir un fabrikası ele alınmış, ve
fabrikanın çalışma koşullarına göre buğday karıştırma modeli geliştirilmiştir.
Flour
producer produce flour by mixing different wheat having different quality
characteristics grown in different region. The wheat grown under different
environmental conditions vary in terms of quality characteristics. This
variation occurs on the basis of regional and time period. However, producer
must blend the wheat having different characteristics
and cost to produce flour with constant/standard quality in order to satisfy
customer. Although blending of wheat is an everyday process for the flour
producer to produce desired quality
flour, the blending process is usually far from the optimization. It depends mainly the experience of the flour producer. In other Word, the
process is carried out by trial and error method. However, the optimization
methods providing optimum blending with minimum cost exist and the most widely used on is linear
programming. In this study, the flour mill located in Samsun have been
investigated and based on the mill working conditions, a wheat blending model
has been developed.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 XIV. Uluslararası Ekonometri Yöneylem Araştırması ve İstatistik Sempozyumu Özel Sayısı |
Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.