Diplomasi ve Strateji Dergisi (DSJOURNAL) Uluslararası İlişkiler, Güvenlik, Strateji ve Bölge Çalışmaları alanlarında özgün çalışmalara yer veren, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapan hakemli-bilimsel bir dergidir.
DS JOURNAL, akademik bakış açısının geliştirilmesini amaçlamaktadır. Türkçe Uluslararası İlişkiler literatürüne katkıda bulunma hedefi ile yayın hayatına başlamıştır. Türkiye ve Türkçe merkezli kavramsal ve teorik çalışmalara yer verilmesi temel hedeftir.
2020 yılında yayın hayatına başlayan DSJOURNAL, yılda 2 sayı olmak üzere Haziran ve Aralık aylarında yayımlanmaktadır. Dergide teorik, ampirik ve analitik özgün çalışmaların yanı sıra, kitap incelemeleri de yayımlanmaktadır.
Editör kurulu, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin akademik gelişimlerine önem vermektedir. Bu amaçla, her sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin makale ve kitap incelemelerine yer verilmeye çalışılmaktadır.
Makaleler, “DSJOURNAL Makale Şablonu”na göre biçimlendirilmelidir.
Makaleler, "DSJOURNAL Kaynak Gösterim Rehberi"ne göre oluşturulmalıdır.
DSJournal'a DergiPark sistemi üzerinden makale yüklenirken makale dosyasının isimsiz şekilde kaydedilmesine özen gösterilmelidir.
Makale, dergi sistemine yüklenirken yazar(lar)ın bir hakem önerisi yapması ve makale taahhütnamesini (Bu dosyaya makale gönderim sürecinin 3. aşamasında ya da ekranın sağ bloğundaki "Yayın Süreci ve Makale Taahhütnamesi" başlığından ulaşılabilir.) sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Sözcük sayısı
Makaleler (en az) 4.000 ile (en fazla) 8.000 kelime arasında olmalıdır. Kelime sayısına yalnızca ana metnin dahil edildiği unutmamalıdır; öz, genişletilmiş İngilizce özet, kaynakça, şekil başlıkları ve tablolar kelime sayımına dahil edilmemektedir.
Öz kısmı, 250 kelimeyi geçmemelidir.
Diğer Notlar ve Hatırlatmalar
The Chicago Manual of Style 17th Edition kurallarına uygun kaynak gösterilmelidir. Kaynak gösteriminde karşılaşılabilecek problemleri en aza indirmek için “Mendeley” gibi referanslama programlarını kullanmanız tavsiye edilir.
Çevrimiçi erişilen kaynaklar bir DOI veya URL içermelidir.
Etik İlkeler
DSJOURNAL’a gönderilen makalelerin Committee on Publication Ethics (COPE) çerçevesinde araştırma ve yayın etiği ilkeleri ile uyumlu olmaları gerekmektedir. Bu minvalde intihal, veride sahtecilik, çarpıtma, yayın tekrarı, bölerek yayımlama ve makale hazırlanma süreçlerinde bulunmayan yazar isimlerinin geçirilmesi hususlarına dikkat edilmelidir. Bu hususlardan biri ya da birkaçı tespit edildiği taktirde ilgili makale henüz editör incelemesinde reddedilecektir.
Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır. Etik kurul kararı gerektiren çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Etik kurul izin belgesi gerektirdiği halde bu belgeyi göndermeyen makaleler değerlendirmeye alınmayacak ve reddedilecektir.
DSJournal tüm platformlarda herkesin erişimine açık, ücretsiz hakemli-bilimsel bir dergidir. Tüm bilgiler kaynak gösterilmek şartıyla kullanılabilir. Yayın süreçlerinin hiçbir aşamasında yazarlardan ya da yayın sonrası okuyuculardan herhangi bir ücret talep edilmez.
Yayın Politikası
Diplomasi ve Strateji Dergisi (DSJOURNAL) Uluslararası İlişkiler, Güvenlik, Strateji ve Bölge Çalışmaları alanlarında özgün çalışmalara yer veren, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapan hakemli-bilimsel bir dergidir.
Gönderilen yazılar, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve hâlihazırda yayınlanmak üzere sunulmamış olmalıdır.
Dergide yer verilen çalışmalardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış olmalıdır. Dergide yayımlanan çalışmaların bilimsellik ve dil bakımından sorumluluğu yazar/yazarlarına aittir.
Makaleler, öncelikle, ön kontrol aşamasında, şekil şartları ve içerik yönünden incelenir. Yayın Kurulu tarafından değerlendirmeye alınıp bilimsel içeriği itibariyle alanında literatüre katkı sağlama niteliğindeki makaleler hakemlik sürecine dâhil edilecektir.
Makaleler, intihal programında taratıldıktan sonra en az iki hakeme gönderilmektedir. Tarama sonucu %30'un üzerinde olan makaleler iade edilmektedir.
Makale dergi sistemine yüklenirken yazar(lar)ın bir hakem önerisi yapması ve makale taahhütnamesini sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Hakemlerden olumlu görüş alınan yazılar yayım sürecine alınır. Hakemlerden bir olumlu ve bir olumsuz rapor alınması halinde çalışma Editörlük tarafından uygun görüldüğü takdirde üçüncü bir hakeme gönderilir. Hakem atamaları, editör kurulu tarafından yapılır.
Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda, makalenin yayınlanmasına, revize edilmesine veya yayınlanmamasına karar verilmekte ve bu karar yazar(lar)a sistem üzerinden bildirilmektedir. Yazar(lar), -kural olarak- hakemler tarafından istenilen değişiklikleri yapmakla yükümlüdür. Öte yandan, hakem görüşlerine karşı kendi görüşlerini bildirmeleri de önemli görülmektedir. Böylelikle sağlanacak bilimsel etkileşim ile editörlük, yazar ve hakem arasında bir araştırma ve öğrenme sinerjisi oluşacağı düşünülmektedir.
Değerlendirme süreci tamamlanan makalelerin ne zaman ve hangi sayıda yayınlanacağı editörlük tarafından tayin edilir. Yayına kabul edilen makaleler için yazar(lar)a DergiPark aracılığıyla yayına kabul e-postası gönderilir.
Değerlendirme süreci tamamlanmış makaleler, editörlüğün takdiri doğrultusunda herhangi bir sayıda yayınlanabilir.
Çalışma, herhangi bir kurum tarafından destek görmüş veya tezden üretilmiş ise bu durum belirtilmelidir.
DSJOURNAL'ın yayın politikasına uygun olmayan makalelerin başvuruları kabul edilmeyecektir. Noksanlıkları ilerleyen süreçte tespit edilen makaleler ise hangi aşamada olduğuna bakılmaksızın yazar(lara iade edilecektir.
Dergimize gönderilen makalelerden, değerlendirme ve yayımlama aşamalarında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Diplomasi ve Strateji Çalışmaları Derneği kurumsal yayınıdır.