Nadir Görülen Kartagener Sendromlu Bir Olgu
Abstract
Kartegener sendromu bronşiektazi, kronik sinüzit ve situs inversus triadı ile karakterize olan otozomal resesif geçişli, yaklaşık 30000 canlı doğumda bir görülen nadir bir hastalıktır. Elektron mikroskopik görüntülemede görülen en sık bozukluk, epitelyal silyalarda dynein kollarının yokluğudur. Bu hastalıkta siliyal aktivitenin bozulması nedeniyle aşırı balgam birikmesi görülür. Hastalığın tedavisi semptomlara yöneliktir. İnfertilite ve sağırlık görülebilir. Kartagener sendromunun uyku kalitesini düşürdüğü de görülmüştür. Hastaların enfeksiyonlardan korunması için göğüs fizyoterapisi, influenza ve pnömokok aşılarının yapılması önerilir. Bu hastaların toz, duman gibi partikül içeren gazlardan uzak durmaları gerekmektedir. Bu çalışmada, sık hastane başvurusuna rağmen geç tanı konulan, obstrüktif uyku apne sendromu ile birliktelik gösteren 33 yaşında erkek olgu klinik ve radyolojik bulgular ile sunuldu.
Keywords
References
- Cowan MJ, Gladwin MT, Shelhamer JH. Disorders of ciliary motility. Am J Med Sci. 2001;321(1):3-10.
- Shakya K. Kartagener syndrome: a rare genetic disorder. JNMA J Nepal Med Assoc. 2009;48(173):62-5.
- Afzelius BA. Immotile cilia syndrome: past, present and prospects for the future. Thorax. 1998;53(10):894-7.
- Okutan V, Zeren H, Doğan M, Tuncer İ, Hastürk S. Kartagener sendromlu bir olgu. Türkiye Klinikleri J Med Sci. 1996;16(6):451-4.
- Arı Yuca S, Yuca K, Özgökçe B, Yılmaz C, Avcu S. Kartagener sendromu. Selçuk Med J. 2011;27(1):34-6.
- de Iongh RU, Rutland J. Ciliary defects in healthy subjects, bronchiectasis, and primary ciliary dyskinesia. Am J Respir Crit Care Med. 1995;151(5):1559-67.
- Kaya A, Uğur Kaya S, Fitöz S, Tuncalı T, Gönüllü U. Kartagener sendromu: üç olgu sunumu. Toraks Dergisi. 2002;3(1):113-6.
- Swartz MN. Bronchiectasis. In: Fishman AP, editor. Fishman’s pulmonary disease and disorders. 3rd ed. Newyork: McGraw-Hill Pr; 1998. p.2045-70.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Case Report
Publication Date
April 30, 2019
Submission Date
February 5, 2019
Acceptance Date
April 17, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 21 Number: 1
